Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910
Pokaż wyniki od 91 do 98 z 98

Temat: Alfa romeo 147, czy będzie mnie na nią stać?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

I takim cudem wydajesz w roku na auto za które zapłaciłeś 8800 zł 10 tyś zł, bo tyle było do wymiany, to faktycznie, kupiłeś super

nie mając żadnej wiedzy
    faktycznie NIE ZNASZ SIĘ

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Karol147
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie

Jestem przygotowany na zakup i zrobienie pakietu startowego a później jak nie zacznie padać wszystko po kolei to powinienem dać radę Z tymi silnikami TS zacząłem się obawiać jak ostatnio przejrzałem w empiku trochę prasy motoryzacyjnej. I niestety we wszystkich odradzali TS a zachwalali JTD. Że niby najbardziej udana rzecz w Alfach to te silniki JTD właśnie.

Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto

Domyślnie

To kup JTD i będzie po sprawie... TSy są bardziej ryzykowne i wymagają większej uwagi, chociaż wszystko ma swoje plusy i minusy, w JTD masz turbo, dwumas, wtryski, też osprzęt, który z czasem padnie...

Ja miałem diesela i polecam diesela.

Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar turek1601
    Mieszka w
    Pruszków, Ostrołęka
    Auto
    147 1,6 105km

Domyślnie

Cytat Napisał Szczepan Zobacz post
    I takim cudem wydajesz w roku na auto za które zapłaciłeś 8800 zł 10 tyś zł, bo tyle było do wymiany, to faktycznie, kupiłeś super

faktycznie NIE ZNASZ SIĘ
    Cudów nie ma. Za tą cenę to był najlepszy egzemplarz. Nie powiedziałem że kupiłem super. Chodziło mi o wiedzę nt. historii serwisowej.
    Może i się nie znam, może i przepłacam. Nie wiem. Może powiesz mi w jaki sposób nie przepłacać np. za wymianę wahaczy? Powiesz żeby założyć fasty?
    Mówię jak jest. Teraz możecie dalej wmawiać koledze że jazda i eksploatacja Alfy prawie nic nie kosztuje. Pozdro

Mówię jak jest. Teraz możecie dalej wmawiać koledze że jazda i eksploatacja Alfy prawie nic nie kosztuje. Pozdro

Dodano po 16 minutes:

BTW: widzę, że kolega dobrze wie jak kupić dobrą alfę:

Cytat Napisał Szczepan Zobacz post
    Po pół rocznej walce z moją Alfą postanowiłem opisać cały przebieg morderczej walki... Na wstępie powiem, że ludziom, którzy mieli mnie za oszusta, kombinatora itd.. dziękuje za komentowanie... mam nadzieję, że fakt, iż podjąłem walkę i nie sprzedałem samochodu "żeby wcisnąć komuś innemu ten problem", wystarczy, żeby cofnąć zdanie o mnie wyrażone przez niektóre osoby w poprzednich postach w tym temacie

Wszystko zaczęło się na tym, że jak pisałem już kiedyś po wymianie rozrządu, filtrów, oleju, termostatu oraz klocków, Bella pokazała mi komunikat o niskim ciśnieniu oleju... no i się zaczęło...
    Najpierw diagnostyka.. pomiar ciśnienia...manometry itd... ciśnienie ku zaskoczeniu wszystkich okazało się w normie i wystarczyła wymiana czujnika ciśnienia oleju (18 zł)

Po tej całej akcji, wymieniłem olej w skrzyni, płyn chłodniczy, pasek wielorowkowy. Nastąpił kolejny nieoczekiwany zwrot akcji - komunikat o spalonej świecy żarowej... Pojechałem na wymianę... Komunikat zniknął, ale.. na drugi dzień, auto zaczęło dziwnie "psykać"... okazało się, że mechanik (znany w Łodzi warsztat - spece od Alf - nie będę im robił antyreklamy) nie dokręcił świecy i powietrze uciekało spod świecy w głowicy... :/

Po 5 dniach wspaniałej eksploatacji auta przyszedł czarny okres... 3 stłuczki (nie z mojej winy) w 3 dni! Rezultat: BELLA POOBIJANA DOKOŁA!!!

stłuczka nr 1) Pijany jegomość, nie posiadający prawa jazdy wyjeżdżając z podporządkowanej ulicy wyjechał mi wprost pod koła... - uciekł z miejsca wypadku, ale został złapany po pół godzinie (ukrył się na 11 piętrze pobliskiego wieżowca)... po sprawdzeniu przez Panów niebieskich życiorysu tego Pana okazało się, że pół roku temu wyszedł z więzienia a miesiąc temu nie stawił się na kolejną odsiadkę... Rezultat stłuczki: Do wymiany: zderzak, błotnik, grill, kratki w zderzaku i kierunek.... Uszkodzona obudowa filtra powietrza oraz osłona pod silnikiem...

ALFA ROMEO 147 2002r 1,9 JTD BLACK-zdj_cie0172.jpg

stłuczka nr 2) Wesoły wieśniak cofający pod marketem swoim Fusionem nie zauważył mojej Alfy i energicznie zatrzymał się na prawym tyle mojego auta... Rezultat stłuczki: Do wymiany: Lampa tylna, klapa, zderzak tylny, błotnik tylny (do prostowania).

stłuczka nr 3) Równie wesoły cofający ŻUKIEM Pan, uderzył (w już mocno naruszony przód mojej Belli)

Załamany zbliżającymi się problemami z ubezpieczalniami (trwają do dzisiaj i raczej nie skończą się szybko), postanowiłem na razie nie zajmować się wyglądem Alfy, a zlikwidować mojego wroga publicznego nr 1 - MOTOR CONTROL SYSTEM FAILURE.

Jednak 3 dni przed wstawieniem auta na warsztat... kolejna niespodzianka... Turbo powiedziało PAPA...

Nie myśląc wiele, oddał auto do znajomego specjalisty od turbin, który stwierdził zatarcie turbiny... jako przyczynę awarii uznał niskie ciśnienie oleju na pompie :O ...

Nie było wyjścia... Zajął się naprawą turbiny (została złożona całkowicie nowa turbina, został tylko wypiaskowany korpus...) i wymianą pompy oleju. Nie była to tania impreza, ale cóż... Kosztowało mnie to sprzedaż moich ukochanych alufelg, ale wiadomo... coś kosztem czegoś... Uporałem się jednocześnie z komunikatem MCSF

Po odebraniu auta wszystko zdawało się zmierzać ku pozytywnemu zakończeniu... Auto dostało nowy zderzak i inne uszkodzone w wypadku części zostały wymienione (z braku czasu i gotówki, nie są one do dnia dzisiejszego pomalowane i czekają na "swoją kolej")... Alfa wygląda trochę komicznie, ale lepiej nowe - niepomalowane niż ledwo trzymające się kupy stare części ALFA ROMEO 147 2002r 1,9 JTD BLACK-zdj_cie0205.jpgALFA ROMEO 147 2002r 1,9 JTD BLACK-zdj_cie0206.jpgALFA ROMEO 147 2002r 1,9 JTD BLACK-zdj_cie0207.jpgALFA ROMEO 147 2002r 1,9 JTD BLACK-zdj_cie0208.jpgALFA ROMEO 147 2002r 1,9 JTD BLACK-zdj_cie0217.jpg

Po złożeniu Alfy w jedną całość, powstał znowu problem natury mechanicznej... Po godzinach wertowania forum stwierdziłem, że najlepiej będzie pojechać do wcześniej wspomnianego znanego w Łodzi serwisu Alfy, którego diagnoza brzmiała: regulator ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej. Czym prędzej zakupiłem owy regulator... Okazało się, że to nie on był przyczyną kiepskiego, a później już żadnego odpalania mojej furki... Wydałem ponad 400 zł na coś co okazało się sprawne. Postanowiłem raz na zawsze zrezygnować z usług w.w zakładu i w akcie desperacji zadzwoniłem do znajomego - również jeździ AR147, jest nawet na forum, ale nie wiem czy mogę udostępniać jego dane
    Powiedział, żebym przyjechał i zobaczymy co da się zrobić... na drugi dzień auto miało zrobioną regeneracje lejącego wtrysku nr 2, która zlikwidowała mój problem z odpalaniem

Po tym wszystkim myślałem, że moja walka z Bellą została zakończona raz na zawsze ( silnik po wymianie tych wszystkich rzeczy chodzi jak marzenie.. jest cichy, ładnie, równo pracuje, mało pali). Moje myślenie okazało się jednak błędne... Na drugi dzień po regeneracji wtrysku.. jadąc spadł mi pasek wielorowkowy... Koło pasowe powiedziało PAPA

Kolejny wydatek, kolejne nerwy ale... szczerze? było warto... koło wymienione ponad 2 tyg temu... i odpukać do dnia dzisiejszego auto chodzi IDEALNIE!!!

Najbliższe plany obejmują zrobienie zawieszenia... najprawdopodobniej do wymiany mam łączniki i gumy stabilizatora...

No i oczywiście MALOWANIE!!! Czarna Alfa z szarym zderzakiem stała się już dość rozpoznawalna na łódzkich ulicach, jednak ja wolałem ją w jednym kolorze

Po zrobieniu zawiasu i lakieru zacznę rozglądać się za jakimiś alufelgami, które byłyby w stanie godnie zastąpić moje poprzednie 18 cali

Tak wygląda moja półroczna historia z Bellą póki co.. zakończona szczęśliwie i nadal z perspektywami rozwoju.. fakt, trochę mnie to kosztowało nerwów i pieniędzy... ale stwierdziłem, że chyba już po tym co przeszedłem nic nie jest w stanie mnie zniechęcić do Alfy Romeo

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez turek1601 ; 15-04-2014 o 11:29 Powód: Dodano

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Karol147
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie

Ehh i właśnie tego obawiam się najbardziej, że zacznie mi padać wszystko jedno za drugim, awaria za awarią. A mój portfel takiego przebiegu sytuacji jak u Szczepana by nie wytrzymał Ale, czy da się przed tym jakoś uchronić? Czy bardzo szczegółowy przegląd w ASO da odpowiedź jak długo dane układy jeszcze pociągną?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kandy
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS '08r

Domyślnie

Cytat Napisał Darek23 Zobacz post
    Ale, czy da się przed tym jakoś uchronić? Czy bardzo szczegółowy przegląd w ASO da odpowiedź jak długo dane układy jeszcze pociągną?
    Podejrzewam, że nikt nie jest w stanie powiedzieć ile co dokładnie wytrzyma. Np u mnie rozrząd wytrzymał 81 kkm bez wymiany (przejeździł 20 kkm ponad miarę ), nie jestem z tego faktu dumny, ale niestety zaufałem handlarzowi, że był wymieniany...

Moje 147 powodów do szczęścia

Użytkownik Embrion
    Auto
    szukam 147 ;)!

Cool

witam, czytałem forum przez ostatnie kilka dni, dzisiaj postanowiłem się arejestrować

otóż - zakochałem się w alfie romeo dokładnie w 147
    ostatnie kilka dni przeglądam oferty (ograniczony jestem do roczników max 2004 - cena).

rozumiem, autko może być zajechane, zaniedbane itp... ale na 100 ofert -> 70-75 to właśnie w kwocie około 6-8,5 tysiaka (mówię o wersji 1,4 ts, najczęściej już zagazowanej).

zakładając - że wezmę ze sobą kogoś, kto zna się bardziej niż ja (co nie jest trudne), przy zakupie auta za powiedzmy - 7500 z jakimi koztami muszę liczyc się
    a) na starcie
    b) powiedzmy w ciągu pierwszego kwartału?

zdaję sobie sprawę, ze każde auto będzie w innym stanie, ale pytam o wasze doświadcenia itp

ps. nie widzę możliwości żebym z 147 zrezygnował.
    od tygodnia ojciec/narzeczona/koledzy mówią mi, jakie to awaryjne auto itp, ale to za mało... jak się człowiek zaaaakocha

Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał turek1601 Zobacz post
    Cudów nie ma. Za tą cenę to był najlepszy egzemplarz. Nie powiedziałem że kupiłem super. Chodziło mi o wiedzę nt. historii serwisowej.
    Może i się nie znam, może i przepłacam. Nie wiem. Może powiesz mi w jaki sposób nie przepłacać np. za wymianę wahaczy? Powiesz żeby założyć fasty?

Dodano po 16 minutes:

BTW: widzę, że kolega dobrze wie jak kupić dobrą alfę:
    Właśnie dlatego mogę o tym coś powiedzieć i doradzić Ci, bo sam to przeżyłem...