Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 67

Temat: Zaczynam mieć dość Alfy...

Starscream
    Gość

Domyślnie

mam porównanie do mojego drugiego auta-w tym roku zostało pełnoletnie, ma 18 lat, 420 tys. nalotu i praktycznie poza świecami, kablami, paliwem i olejem NIC nie muszę przy niej robić.. Dlatego taki jestem w stosunku do Alfy. Ktoś zauważył, by jej nie sprzedawać, oczywiście, że nie sprzedam jej teraz, gdyż to będzie chociaż z ekonomicznego punktu widzenia bez sensu i nie zrobię komuś prezentu w postaci auta w połowie nowego. Zrobie to, co ją boli, czyli termostat, ABS i za trochę rozrząd i nadal będę nią śmigał. Lubię to auto kiedy je prowadzę i patrze na nie, ale kiedy mi się przypomina ile mnie to kosztowało, to aż ciarki mnie przechodzą. No ale trudno- jak powiedział kiedyś J Clarkson- "...nie można uważać się za prawdziwego fana motoryzacji nie mając w życiu choć jednej Alfy..." I coś w tym jest-mieszanina rozczarowania, bólu i radości oraz entuzjazmu podczas prowadzenia tylko jednego pojazdu-to musi być Alfa :wink:

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Ja troche tego nie rozumiem..
    Tak na dobrą sprawę z usterek, które wymieniłeś nie ma wśród nich nic nadzwyczajnego. Rozrząd, zawieszenie, termostat za 80pln :?:

Jakieś szukanie dziury w całym w postaci foteli czy tapicerki jest troche niepoważne.

A najbardziej zrobiłem takie oczy :shock: :shock: :shock: jak napisałeś że wywaliłeś kasę na lakierowanie..

Sam zakładasz temat tuning swojej 156, piszesz w co to nie będziesz inwestował, jedną z tych rzeczy jest lakierowanie nadwozia, a teraz wymieniasz to jako usterkę i wydatek do jakiego ten samochód Cię zmusił. Proszę Cię miej litość nad czytającymi..

Starscream
    Gość

Domyślnie

niniejszym mając na uwadze "litość dla czytających" temat "tuningu" mojego auta jest zamknięty tak, jak i ten temat. Tyle ode mnie w tej kwestii. A termostat kosztował "trochę więcej" niż 80 zł.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin

Domyślnie

trafił ci sie gnio i tyle trzeba żyć dalej
    AR 155 1.8 8V & AR 156 2.5 V6

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

No kolego niestety ja też sie troszke załamałem rozpoczynam przygodę z Alfą i niestety juz około 5000zł poszło (w 2 miesiace) co prawda pare rzeczy to podstawa w każdym aucie (rozrząd, zakup opon itp) ale to i tak przesada a jeszcze szykuje mi się sprzęgło no i na wiosne czeka całe zawieszenie przód.
    Licząc te koszty z moim poprzednim starym bmw którym jeżdząc w latach 2003-2007 wydałem na naprawy CAŁE 1200zł (z czego 1 z napraw to byla skrzynia biegów - zacioł się na biegu wtecznym - 400zł) !!! to naprawde teraz też juz przestaje notować wydatki żeby przypadkiem się za jakiś czas nie załamać :mrgreen:

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Murray
    Mieszka w
    Brańsk
    Auto
    ...Na zawsze Mazda 323 F BP i kiedyś Alfa Romeo159 JTD lub MPI...

Domyślnie

Moja rada może kup japończyka.Nie kupuj auta sam tylko z kimś kto chłodnym okiem spojrzy na brykę...możesz też ugadać się na przegląd w pobliskim warsztacie który oceni faktyczny stan auta.Ja mam mazdę 1,5 roku chodzi luxio.Wymieniłem po kupnie płyny,filtry,rozrząd itd.Teraz tylko kosmetyka taka jak alusie,xenonki,oledowanie auta,maska na czarno ala carbon.

p.s.Trafiłeś napewno na wyeksploatowane auto które wybajerował handlarz.Częśći do alf nie są za tanie to fakt.Ale teraz skoro tyle kasy wpakowałeś śmigaj napewno Romejka ci to wynagrodzi że przywracasz ją do eleganckiego stanu. Ja ostatnio widziałem starsze alfki odziwo w swoim małym miasteczku no śmigały aż miło. :mrgreen: były to 155,145,164.
    <<-<---Nicole Scherzinger - Don't Hold Your Breath--->->>

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28
    No kolego niestety ja też sie troszke załamałem rozpoczynam przygodę z Alfą i niestety juz około 5000zł poszło (w 2 miesiace) co prawda pare rzeczy to podstawa w każdym aucie (rozrząd, zakup opon itp) ale to i tak przesada a jeszcze szykuje mi się sprzęgło no i na wiosne czeka całe zawieszenie przód.
    Licząc te koszty z moim poprzednim starym bmw którym jeżdząc w latach 2003-2007 wydałem na naprawy CAŁE 1200zł (z czego 1 z napraw to byla skrzynia biegów - zacioł się na biegu wtecznym - 400zł) !!! to naprawde teraz też juz przestaje notować wydatki żeby przypadkiem się za jakiś czas nie załamać :mrgreen:
    Witam Roger stego co wyczytałem to w twojej BMW nic nie musiałes wymieniać nawet rozrządu ,opon ,oleju itd no to miałes super autko bo moj kolega ma tez bmw i jakos wymienia czesci ktore sie psują na naszych super drogach pozdrawiam <hello> Ja mam moją belle od listopada 2007 wymieniłem narazie wahacze przod no i standart oleje itd. no i niech tak zostanie

Alfa i jej ochroniarz

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

peteja_43 no dokładnie akurat zakupiłem samochód po rozrządzie i z oponami które wyglądały na 1 sezon :mrgreen: ale tak jak wspomniałem wcześniej, nie narzekam o takie wydatki które są standardowymi wydatkami bez znaczenia czy chodzi o poldka czy merca s-klasy z 2007 :mrgreen:

Raczej chodzi mi o koszty, które narazie poniosłem poprzez po prostu tandetne wykonanie tych elementów bo to ze np. odbłyśniki w lampach były nie za ciekawe i samo szkło z przodu zmatowiało to wg mnie świadczy o słabej jakości tych elementów - wiec wymiana lamp, termostat, czujnik temp, przepływomierz, wariator, uszczelnienie silnika - lekkie wycieki z pod wału, z pod płytki 5 biegu, z pod miski, kluczyk który również jest marnej jakości i jak czytałem to dużo osobą się rozpadł w rękach jak i Mi oraz wiele innych pierdołek
    Teraz jeszcze dojdzie sprzęgło, i mam nadzieje że to ono jest winowajcą nieprawidłowo wchodzącego biegu wstecznego, bo jak nie to znowu wydatek. No i remont zawieszenia.

I o większości z tych rzeczy ‘fachowcy’ z ASO nie wykryli:/ gdy robiłem u nich generalny przegląd przed zakupem samochodu…

Tak więc staram się nie myśleć już o tych wszystkich wydatkach, tylko cieszyć z jazdy i mieć nadzieję że przynajmniej po wymianie połowy auta na nowe, autko posłuży jeszcze pare lat. A jeżeli się mylę to napewno będzie to moja ostatnia Alfa

Paweł24
    Gość

Domyślnie

No to kolego teraz Cie pociesze Mam ten sam egzemplarz, ten sam rocznik, ten sam silnik, kolor inny

Uwaga wymieniam:

Przebieg niby 190 tyś.km, ale wymieniłem od zakupu w czerwcu 2008 następujące rzeczy:

- klocki przód
    - płyny i oleje
    - kompletny rozrząd
    - całe sprzęgło
    - jakiś wyciek oleju z silnika (400zl)
    - Łożysko tył
    - wahacze przód i tył + potem gumy
    - poduszka pod silnikiem
    - poduszka pod skrzynią
    - koło pasowe dwumasowe
    - rurka doprowadzająca płyn hamulcowy
    - naprawa klimatyzacji (400zł)
    - lakierowanie 2 elementów (jeden widziałem przy zakupie, drugi zrobił "życzliwy" sąsiad"
    - 3 rolki napinające (nie wiem jak się nazywają, ale są pod maską obok klimy- 1000zł)
    - pompa oleju (1200zl)
    - czyszczenie EGR (100zl)
    - przepływomierz (800zł)
    - wymiana deski rozdzielczej (500zł)
    - termostat (100zł)
    - osłona pod silnik + elementy ją podtrzymujące (300zł)

Włożyłem w ten samochód już tyle, że pojeżdżę nim jeszcze jeden rok. Doprowadzę go mam nadzieje do stanu "igła", zostało mi już zaledwie kilkaset złotych.

Chce zrobić tak, by przy sprzedaży samochodu o nic się nie martwić i by przyszły jego właściciel po prostu był z auta bardzo zadowolony, bez problemu sprawdzając je w serwisie przy zakupie itd.

A czy kupię sobie Alfę? Na 100% będzie to Alfa 156, tyle, że rocznik 2004-2005

Do mojej obecnej dokupię tylko jakieś fajne alumki, skórzane fotele, HID-y i jakieś fajne światła na tył
    Ostatnio edytowane przez Paweł24 ; 25-03-2009 o 11:29

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Paweł24
    Chce zrobić tak, by przy sprzedaży samochodu o nic się nie martwić i by przyszły jego właściciel po prostu był z auta bardzo zadowolony, bez problemu sprawdzając je w serwisie przy zakupie itd.
    to Ty dobry wujek jestes

Ja mam moją alfine od 2005 od 124tys km, teraz ma 194tys km i jakos specjalnie nigdy nie mialem wysypu napraw, co jakis czas było cos:
    - wahacze górne dwa razy
    -wahacze dolne raz
    -amortyzatory
    -sprzegło przy 150tys km
    -rozrząd
    -opony letnie
    -opony zimowe
    -rura od intercoolera
    -kilka razy olej i filtry
    - świece
    -przepływka- dwa razy po 250zł
    -akumulator
    -gumy stabilizatora
    -łaczniki stabilizatora
    -nowa płyta pod silnik
    -termostat
    - konserwacja podwozia, bo sie rdza zaczela pojawiac w progach

Ostatnio wyskoczyły problemy z check engine wiec tak jak Maciek156 poradził najpierw wyczyszcze czujnik cisnienia doładowania, jesli pomoze to ok, jesli nie to trzeba bedzie wydac kolo 250zł na nowy, jesli dalej nie bedzie ok, to jakies 1000zł na regeneracje turbiny i jeszcze pozostał tylny wahacz który stuka i koncówki drążka kierownicy.
    Jak na 10letnie auto to uwazam ze nie jest źle dlatego póki nie bede potrzebował wiekszego samochodu to nie mam mowy o sprzedaży.
    grunt to dobrze kupic i pozniej w pore reagowac na dolegliwości.