Panowie mam pytanie.
Bo brat kupił sobie oryginalną zmieniarkę Blaupunkta do alfy 147.
Problem polega na tym że kupił ją bez żadnych kabli, jakie kable trzeba dokupić by ją podłączyć ?
Pozdrawiam
Panowie mam pytanie.
Bo brat kupił sobie oryginalną zmieniarkę Blaupunkta do alfy 147.
Problem polega na tym że kupił ją bez żadnych kabli, jakie kable trzeba dokupić by ją podłączyć ?
Pozdrawiam
najlepiej oryginalną wiązke ALFY ( niebieska kostka jezeli sie nie myle )
~ taka była piękna ! :C
Podzielę się swoim doświadczeniem - trochę ostatnio walczyłem. Posiadam fabryczne radio w 147 (2004r przed liftem), model Blaupunkt 937 CD NS (7 643 301 316). Sztuczka z ON + SRC nie działa aby przełączyć na AUX. Zwarcie pinów (C13, C14 tj. data in/data out) również nie pomaga) - radio jest "za świeże" i nie da się tymi sposobami uruchomić zmieniarki. Dobrałem się do jego środka. Aux IN (2 kanały) dochodzą na wskazane piny na zdjęciu:
Dalej idą przez procesor, a następnie na kontroler audio (TDA7348). Można ominąć procesor i się bezpośrednio podłączyć pod wejście przed kontrolerem. Rezygnujemy wtedy z radia i CD, dźwięk z AUX jest podawany na wyjście radia. Wszystkie opcje (bass, treble, volume itd.) działa, również z kierownicy. Aby nie rezygnować z radia, wstawiłem przełącznik (wybór jednego z wejść: AUX/FM). Przełącznik jest w miejscu CD (ukryty). CD rzecz jasna wywalone ze środka radia.
Kolejna rzecz, radio gra wyraźnie ciszej na wejściu AUX. Aby to poprawić należy pozbyć się obu rezystorów na tym wejściu (widać na foto - te małe czarne tuż przed kondensatorami).
Ja jeszcze podłączyłem wyjście AUX na bluetooth, efekt? Odtwarzanie muzyki ze smartfona bezprzewodowo (bluetooth) w fabrycznym radiu bez strat jakości - gra tak jak z CD.
Moduł bluetooth ukryty w małym schowku pod radiem.
Jeszcze zdjęcie jak to w środku już po przeróbkach wygląda:
![]()
Ostatnio edytowane przez esati ; 07-05-2014 o 14:36
Wow, świetna robota! Mógłbyś opisać dokładniej schemat połączenia kabli? Chętnie zrobiłbym coś podobnego u siebie, ale boję się, że jeśli zacznę sam kombinować to spalę radio.. rozumiem, że przy takiej konfiguracji zostawienie CD nie jest problemem tylko nie ma gdzie przycisku dać?
Świetneteż bym poprosił jakiś schemat i jak wygląda sprawa z przełącznikiem , może jakieś fotki ??
super sprawa , nie będe musiał kupować zmieniarki cyfrowej
![]()
Właściwie wszystko widać na zdjęciu. Do polutowania parę punktów. Schematu nie mam, bo szukałem sygnałów "na czuja". Od tylnego złącza sygnały od zmieniarki dochodzą pod sam procek - na zdjęciu oznaczone jako aux in lewy/prawy kanał. Trzeba je przełączyć bezpośrednio na wyjście (na zdjęciu out right/left), pomijając procek. Przełącznik mechaniczny załatwia sprawe przełaczania (sygnał przechodzi przez procek - czyli wariant 1 oryginalny dla radia lub CD lub sygnał poomija procek, czyli wariant drugi dla wejścia AUX), aby w każdej chwili można było miec oryginał (radio,cd) oraz mod (aux in). Przełącznik można sobie wyprowadzić gdzieś na zewnątrz - ja chciałem jak najmniej ingerencji i wyrzuciłem CD z którego i tak nie korzystam a w tym otworze na wsunięcie płyty wystaje przełącznik (możliwość łatwego demontażu i powrotu do oryginału).
Kolejna zaleta jest taka, że można podłączyć dowolne urządzenie - w moim przypadku telefon ze spotify (bezpośrednio, lub pośrednio przez moduł bluetooth). W samej aplikacji też jest EQ i można w większym zakresie się pobawić ustawieniami niż w samym radiu.
esati twierdzisz że wylutowując te tranzystory muzya przez AUX gra głosniej ? Bo faktycznie aux jest znacznie cichszy od CD i radia ;/ Możesz je zaznaczyć dokładnie ? I jeśli u mnie src + on działa to wystarczy zrobić przejście dalej i będzie głośno grało, dobrze rozumiem ?
~ taka była piękna ! :C
podłączam się do pytania Lenixa![]()
W końcu się wziąłem i wyciągnąłem to swoje radyjo i teraz mam pytanie czy mogę do niego podłączyć mp3 przez AUX?
Zdjęcia naklejek:
![]()
Moje 147 powodów do szczęścia
Nie tranzystory, a rezystory. Wejście aux-in jest przystosowane do 'mocniejszego' sygnału. Te rezystory tłumią i tak słaby już sygnał ze zwykłego mp3/smartfona. Wystarczy je wylutować (i zewrzeć piny) lub dać o niższej wartości. Są zaznaczone na powyższych zdjęciach (przy wejściu aux-in). Przed wylutowaniem miałem różnice w głośności około 20 działek, teraz wydaje mi się że gra tak samo aux/radio/cd. Tyle że ja i tak w przypadku AUX omijam całe przetwarzanie przez ten układ scalony blaupunkta na zdjęciu (w moim przypadku aktywowanie wejścia aux z poziomu radia czy to poprzez mostkowanie pinów niestety nie działało) i podaje sygnał bezpośrednio na wejście kontrolera audio.
![]()
Ostatnio edytowane przez esati ; 24-05-2014 o 19:33