Strona 15 z 31 PierwszyPierwszy ... 5678910111213141516171819202122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 303

Temat: Oryginalne radio + odtwarzacz mp3

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Panowie mam pytanie.
    Bo brat kupił sobie oryginalną zmieniarkę Blaupunkta do alfy 147.
    Problem polega na tym że kupił ją bez żadnych kabli, jakie kable trzeba dokupić by ją podłączyć ?

Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Lenix
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 147 2.0, jest GT i Saxo

Domyślnie

najlepiej oryginalną wiązke ALFY ( niebieska kostka jezeli sie nie myle )

~ taka była piękna ! :C

Użytkownik Świeżak Avatar esati
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Julka QV

Talking

Podzielę się swoim doświadczeniem - trochę ostatnio walczyłem. Posiadam fabryczne radio w 147 (2004r przed liftem), model Blaupunkt 937 CD NS (7 643 301 316). Sztuczka z ON + SRC nie działa aby przełączyć na AUX. Zwarcie pinów (C13, C14 tj. data in/data out) również nie pomaga) - radio jest "za świeże" i nie da się tymi sposobami uruchomić zmieniarki. Dobrałem się do jego środka. Aux IN (2 kanały) dochodzą na wskazane piny na zdjęciu:

Dalej idą przez procesor, a następnie na kontroler audio (TDA7348). Można ominąć procesor i się bezpośrednio podłączyć pod wejście przed kontrolerem. Rezygnujemy wtedy z radia i CD, dźwięk z AUX jest podawany na wyjście radia. Wszystkie opcje (bass, treble, volume itd.) działa, również z kierownicy. Aby nie rezygnować z radia, wstawiłem przełącznik (wybór jednego z wejść: AUX/FM). Przełącznik jest w miejscu CD (ukryty). CD rzecz jasna wywalone ze środka radia.

Kolejna rzecz, radio gra wyraźnie ciszej na wejściu AUX. Aby to poprawić należy pozbyć się obu rezystorów na tym wejściu (widać na foto - te małe czarne tuż przed kondensatorami).

Ja jeszcze podłączyłem wyjście AUX na bluetooth, efekt? Odtwarzanie muzyki ze smartfona bezprzewodowo (bluetooth) w fabrycznym radiu bez strat jakości - gra tak jak z CD.
    Moduł bluetooth ukryty w małym schowku pod radiem.

Jeszcze zdjęcie jak to w środku już po przeróbkach wygląda:
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	blaupunkt_937_CD_NS.jpg
Wyświetleń:	184
Rozmiar:	101.4 KB
ID:	130531   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	blaupunkt_937_CD_NS_AUX_MOD.jpg
Wyświetleń:	2012
Rozmiar:	103.7 KB
ID:	130532   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	blaupunkt_937_CD_NS_AUX_MOD2.jpg
Wyświetleń:	1872
Rozmiar:	137.0 KB
ID:	130533  
    Ostatnio edytowane przez esati ; 07-05-2014 o 14:36

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTDm

Domyślnie

Wow, świetna robota! Mógłbyś opisać dokładniej schemat połączenia kabli? Chętnie zrobiłbym coś podobnego u siebie, ale boję się, że jeśli zacznę sam kombinować to spalę radio.. rozumiem, że przy takiej konfiguracji zostawienie CD nie jest problemem tylko nie ma gdzie przycisku dać?

Użytkownik Rowerzysta Avatar arquadiusy
    Mieszka w
    Kęty
    Auto
    Było GT 3.2 Q2 Jest Giulietta QV i Brera 2.4

Domyślnie

Świetne też bym poprosił jakiś schemat i jak wygląda sprawa z przełącznikiem , może jakieś fotki ?? super sprawa , nie będe musiał kupować zmieniarki cyfrowej

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Julka QV

Domyślnie

Właściwie wszystko widać na zdjęciu. Do polutowania parę punktów. Schematu nie mam, bo szukałem sygnałów "na czuja". Od tylnego złącza sygnały od zmieniarki dochodzą pod sam procek - na zdjęciu oznaczone jako aux in lewy/prawy kanał. Trzeba je przełączyć bezpośrednio na wyjście (na zdjęciu out right/left), pomijając procek. Przełącznik mechaniczny załatwia sprawe przełaczania (sygnał przechodzi przez procek - czyli wariant 1 oryginalny dla radia lub CD lub sygnał poomija procek, czyli wariant drugi dla wejścia AUX), aby w każdej chwili można było miec oryginał (radio,cd) oraz mod (aux in). Przełącznik można sobie wyprowadzić gdzieś na zewnątrz - ja chciałem jak najmniej ingerencji i wyrzuciłem CD z którego i tak nie korzystam a w tym otworze na wsunięcie płyty wystaje przełącznik (możliwość łatwego demontażu i powrotu do oryginału).

Kolejna zaleta jest taka, że można podłączyć dowolne urządzenie - w moim przypadku telefon ze spotify (bezpośrednio, lub pośrednio przez moduł bluetooth). W samej aplikacji też jest EQ i można w większym zakresie się pobawić ustawieniami niż w samym radiu.

Użytkownik Romeo Avatar Lenix
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 147 2.0, jest GT i Saxo

Domyślnie

esati twierdzisz że wylutowując te tranzystory muzya przez AUX gra głosniej ? Bo faktycznie aux jest znacznie cichszy od CD i radia ;/ Możesz je zaznaczyć dokładnie ? I jeśli u mnie src + on działa to wystarczy zrobić przejście dalej i będzie głośno grało, dobrze rozumiem ?

~ taka była piękna ! :C

Użytkownik Rowerzysta Avatar Waclavsky
    Mieszka w
    Wałbrzych/Mieroszów
    Auto
    AR 147 BLU INCA 1.9 JTD M-JET 16V 140KM

Domyślnie

podłączam się do pytania Lenixa

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kandy
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS '08r

Domyślnie

W końcu się wziąłem i wyciągnąłem to swoje radyjo i teraz mam pytanie czy mogę do niego podłączyć mp3 przez AUX?

Zdjęcia naklejek:

Nazwa:	DSC_0268.jpg
Wyświetleń:	1241
Rozmiar:	56.1 KB
ID:	132436   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0269.jpg
Wyświetleń:	173
Rozmiar:	69.5 KB
ID:	132437   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0269.jpg
Wyświetleń:	1186
Rozmiar:	69.6 KB
ID:	132438  

Moje 147 powodów do szczęścia

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Julka QV

Domyślnie

Nie tranzystory, a rezystory. Wejście aux-in jest przystosowane do 'mocniejszego' sygnału. Te rezystory tłumią i tak słaby już sygnał ze zwykłego mp3/smartfona. Wystarczy je wylutować (i zewrzeć piny) lub dać o niższej wartości. Są zaznaczone na powyższych zdjęciach (przy wejściu aux-in). Przed wylutowaniem miałem różnice w głośności około 20 działek, teraz wydaje mi się że gra tak samo aux/radio/cd. Tyle że ja i tak w przypadku AUX omijam całe przetwarzanie przez ten układ scalony blaupunkta na zdjęciu (w moim przypadku aktywowanie wejścia aux z poziomu radia czy to poprzez mostkowanie pinów niestety nie działało) i podaje sygnał bezpośrednio na wejście kontrolera audio.

Nazwa:	aux_in_res.jpg
Wyświetleń:	1436
Rozmiar:	122.7 KB
ID:	132439  
    Ostatnio edytowane przez esati ; 24-05-2014 o 19:33