Witam,
Jestem nowym użytkownikiem forum tak jak mojej 147, kupiłem ją w tamtym tygodniu. Jest to moja pierwsza alfa i pierwszy samochód więc naprawdę liczę na waszą pomoc.
O samochodzie: AR 147 2.0TS Selespeed + gaz, granatowa 3 drzwiowa z jasnymi skórami, full navi itp itd (piszę to bo może ktoś z was był jej wcześniejszym właścicielem)
Kupiłem ją w Płocku, wróciłem nią do domu i wszytsko gitara zadowolony. Dwa dni poźniej wsiadam do auta słyszę, że pompka chodzi przy otwarciu drzwi odpalam auto, wrzucam 1 i słyszę tylko CYK CYK CYK i wyrzuca na N, wsteczny działał ale po każdej próbie wbicia biegu CYK CYK CYK tj nie mogła zaskoczyć i wyrzuca na N. Postałem tak jak idiota i po 30 minutach zaskoczyła normalnie i pojechałem, jeździłem tak kilka ładnych dni do dziś.
Wracając z miasta na szczęście pod domem, zrzuciła mi bieg z 5 CITY na N, ja od razu zacząłem sam zmieniać biegi i jakoś udało mi się dotoczyć na parking. Na parkingu znowu ten sam problem działa mi tylko N i R, po każdej próbie wbicia 1 CYK CYK CYK i wyrzuca na N. Otworzyłem wtedy drzwi, żeby pompka popracowała i udało się wbiła się jedynka i super. Pod domem sprawdziłem poziom oleju w selespeedzie było trochę ponad wartość MIN dolałem trochę specjalnego oleju sygnowanego specjalnie do selespeedów do poziomu MAX. Pojeździłem nią jeszcze pół dnia wszystko wydawało się ok.
Wieczorem wsiadam do auta ten sam problem, pompa chodzi. Odkręciłem minus od akumulatora poczekałem chwilę, skręciłem ponownie i znowu to samo. Pompka jak sprawdzałem już nie chodziła, czytałem, że jak jest ciśnienie w układzie bo wcześniej odpalałem nie musi koniecznie zawsze pracować po otwarciu drzwi.
I teraz tak powiedzcie mi co to może mniej więcej być, bo nie będę psioczył, że alfa to syf bo tak nie uważam przejechałem ją jak narazie 600 km i taka rzecz mi się dzieje. Jestem z Olsztyna i dzwoniłem i pytałem po znajomych mechanikach czy nie znają kogoś kto cokolwiek wie o Selespeedzie, niestety bez rezultatu.
Boję się tego, że nie bedzie miał mi kto tego naprawić a nie samej naprawy. Mam nadzieje, że jest ktoś na forum z Olsztyna bo widziałem na mieście bardzo podobną 147 do mojej również z emblematem selespeed.
Mam nadzieję, że nie zdublowałem postu bo wydaje mi się, że nic podobnego nie znalazłem.
Proszę was o podpowiedź co to może być i ewentualny koszt i zdecydowanie potrzebuje kogoś kto jest w stanie fachowym okiem sprawdzić co się dzieje z moją bellą.