猫"Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Wedle opinii fam forumowych i mechaników-gawędziarzy aby zmienić olej z gęstszego na rzadszy trzeba w noc świętojańską trzy razy plunąć przez lewe ramie i to za stodołą po lewej stronie. Wtedy nic się nie rozszczelni i nie rozpuści ścian bloków silnika.
A poważnie, to akurat te wartości jakimi się posługujecie mówią o najmniej ważnych parametrach oleju. Poczytajcie sobie jak dobierać olej
cala_prawda_o_olejach.pdf
Pisze tam też, że można ale nie powinno się zmieniać oleju na gęstszy w miarę starzenia się silnika. A nawet jeśli ktoś zmienia, to i tak musi on odpowiadać klasie olejowi jaki podaje fabryka dla nowego samochodu.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Ja dodam tylko od siebie że Klasa lepkości nie świadczy o tym z czego olej jest zrobiony bo oleje 15W40 również mogą być syntetyczneto tylko klasa lepkości.
A wracając do mojego pytania :
Jak już napisałem parę postów wyżej w instrukcji obsługi do mojej 156 2.4 JTD 10V jest napisane że zalecany olej to 10W40, pytanie czy ktoś wertował swoje papiery i czy może też potwierdzić to ze swoją instrukcją ??
w silnikach jtd 8/10 v w starszych rocznikach w instrukcjach jest podane jako olej zalecany 10w40 ,5 w40 jako olej "zimowy" i w chłodnym klimacie