Ja juz kiedys probowalem polerowac i proszkowo bezbarwnym zrobic ale caly efekt szlag trafia
Ja juz kiedys probowalem polerowac i proszkowo bezbarwnym zrobic ale caly efekt szlag trafia
Jesli jest fabrycznie polerowana felga to jest nałozona na nią jakas przezroczysta powłoka która zabezpiecza przed utlenianiem aluminium. Miałem kiedys takie felgi w innym aucie i dopóki nie było wżer to felgi cały czas były na błysk, tylko wystarczyło zmyc brud i sie błyszczały. Jak sól zrobiła swoje pojawiły sie wżery i zaczęły odłazić takie przeźroczyste płatki , potem zerwałem wszystko papierem sciernym i niestety ale to był koniec błysku. Tzn. był błysk ale przez 2 dni, potem aluminium czerniało i tak wkołko.
Fizyka. Ale od kazdego kto sie zajmuje polerowaniem uslyszysz ze warto i ze efekt dluugo sie utrzymuje. Wielu sie na to nabiera
Ojciec ma polerowane, dwoch kuzynow polerowane, kolega polerowane i jakos nigdzie nie robi sie syf. Nie bede sie klocil wasza sprawa a chrom to jest fo najwyzej dobry do amerykanskich wiesniakowozow.
dareme89 :-) pozdrawiam cie serdecznie
Mozna na wypolerowane aluminium położyć powłoke która zapobiegnie utlenianiu.
Polerowane felgi w 166 średnio mi pasują. Mnie się to nie podoba wcale.
Wygląda jak kiczowate autko z odpustu![]()
Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva
Tematowi polerowania sa poswiecone cale fora zajmujace sie tylko tym jedynym zagadnieniem jak zrobic zeby lsnilo. Glowia sie i testuja co raz to nowsze rozwiazania i zawsze wczesniej czy pozniej efekt trzeba poprawiac i dbac o czystosc kol. Nic nie zmienia jednak faktu ze polerowanie to ostatnie stadium przed galwanizowaniem. Wiekszosc stara sie ograniczac koszty wiec pozostaja na polerowaniu. Jak sie jednak zliczy koszty pozniej dobrych srodkow do zabezpieczania czas etc to oplaca sie polozyc chrom albo nikiel albo inne powloki i miec w d... bieganie ze sciereczka i googlowanie ktory srodek lepiej dluzej utrzyma efekt lustra.
A ja wam powiem tam ze... gowno żeśta widzieli i gówno wieta (tyczy sie co do niektorych mądralińskich piszacych bzdury).
Polerowane felgi nie wymagaja wcale duzo wiecej pracy w kosmetyce niz standardowo lakierowana felga.
Różnica glownie polega na tym czy felga ma rant czy nie. Na feldze bez rantu np seryjnym 17`` telefonie w 166 osad z klocków nie osadza sie bo niema na czym
Wiec te felgi w polerce sa bardzo fajne w utrzymaniu w czystosci. Ja juz jezdze 2 sezon i nie ma potrzeby jej polerowania (aczkolwiek sobie zrobie to w wolnym czasie zeby jeszcze bardziej sie blyszczaly).
Natomiast felga z rantem zawsze bedzie problematyczna bo pył z klockow zawsze na rancie siądzie no i taka felge najlepiej co roku przepolerowac.
Co do opini co niektorych ze polerka to tansza forma niz chromowanie to polecam koledze niech sobie zrobi chrom ! ja wole polerowane i nikt mnie do zadnego chromu nie przekona. Chrom to bardzo nietrwala powloka i tylko kwestia czasu jak taki nałożony chromik bedzie odpryskiwal a to juz wyglada koszmarnie.
Pozatym o gustach sie nie dyskutuje wiec jednemu polerowane felgi nie pasuja do alfy a drugiemu pasuja (tak jak mnie) bo alfa na tyle w nadwoziu ma wstawek "chromowanych" ze i swiecaca felga ladnie wyglada.
Tiaaa a swistak siedzi i zawija te felgi w sreberka