Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Alfa 147 z Krakowa.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie Alfa 147 z Krakowa.

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-cor...C31611354.html

Byłem jakiś czas temu oglądać tego rodzyna. Stoi od zeszłych wakacji, samochód od domorosłego handlarza. Nie jestem specem w dziedzinie mechaniki, ale opiszę kilka moich obserwacji związanych z tym egzemplarzem.

Samochód sprowadzony z Austrii, przebieg w okolicach 120kkm, więc rozrząd na już. Odpala bez problemu, pracuje równo, cicho. Końcowy wydech widoczny na zdjęciach pracuje przyjemnie, nie za głośno. Przegoniony do 140km/h bo nie było warunków, przyspiesza bardzo sprawnie, bez przerywania czy stuków dochodzących z silnika. Zawieszenie w porządku, nic się nie tłucze, nie ściąga. Właściciel zapewnia dodatkowo o wymienionych niektórych elementach zawiasu z przodu. Hamulce OK. Klima podobno zrobiona, ale po 2 dniach uciekł czynnik, także nieszczelna. Nie wiem czy do tej pory zostało to zrobione.

Z innej beczki - malowany cały bok, ale nie pamiętam już który (oglądałem ją kilka miesięcy temu) + dość duże odpryski na masce, na których widać już zaawansowaną korozję. Wnętrze średnio zadbane, na zdjęciach wygląda lepiej, ale być może wystarczy tylko kosmetyka. Natomiast zawsze byłem przyzwyczajony do sztywnej zmiany biegów w Alfie. Tutaj lewarek latał jak w żuku (pytanie - co jest tego powodem? Mechanizm, linki? Nie wiem jakie rozwiązanie było w tych modelach) Skrzynia w moim Focusie po dwukrotnie większym przebiegu chodzi o niebo lepiej. Ogólnie samochód chyba wart zainteresowania, ale nie za tę kwotę. Myślę, że jakby udało się wyrwać za 11,500-12 000zł max i włożyć w nią te 2500zł to byłby całkiem fajny samochód. Niestety właściciel nie jest zbyt skory do większych negocjacji, ale myślę, że rynek pomoże mu zmienić zdanie na ten temat.

Z tego co wiem, samochód użytkowany na co dzień na dojazdy do miasta itd.
    Ostatnio edytowane przez scudettokrk ; 11-05-2014 o 07:53

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cassiel
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 156 SW FL 1.9 JTD 150 KM

Domyślnie

To jakaś wersja limitowana?

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Kolego, ja byłem wczoraj oglądać tą alfę. Malowany oraz mocno szpachlowany był właśnie prawy bok. Na drzwiach wyniki rzędu 600um. Na tylnym błotniku zamknęło mi skalę. Słupki od środka pomalowane bo piękny baranek wyszedł.
    W silniku brakowało 4 osłon, niski był też stan płynu chłodniczego.

Lewarek skrzyni biegów już chyba naprawiony bo nic nie goniło, zawieszenie nadal dobre bo nic nie tłukło. Ponoć niedawno wymieniony prawy dolny wahacz oraz gumy na górnym. Auto jechało prosto, przyśpieszało, hamowało także co do stanu technicznego nie ma zarzutów.
    Musiało też mieć robione mocną polerkę bo lakier na dachu miał grubość 80um.
    Ogólnie jak komuś nie przeszkadza że auto malowane i szpachlowane to nawet godne uwagi.

Właściciel ściąga teraz alfę 159 po mocnym gradobiciu z powybijanymi szybami z Austrii, więc za rok pewnie zaś będzie rodzyn do sprzedania od niego.

A wersja Ducati Corse niczym się nie różni od standarda prócz tabliczki znamionowej. Zresztą tych specjalnych wersji Alfy było od groma.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cassiel
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 156 SW FL 1.9 JTD 150 KM

Domyślnie

Generalnie nie szukam samochodu ale zainteresowała mnie właśnie ta tabliczka i to z niskim numerem seryjnym.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie

Gdyby miała coś jeszcze extra poza tabliczką Ducati Corse to byłaby warta zainteresowania. Dzięki m4tinez za posta, nie miałem wtedy przy sobie miernika, ale nie wiedziałem, że była ładowana aż tak. Rozumiem gdyby było 300um, do przeżycia, ale 600 lub koniec skali? Kiedy ja byłem na oględzinach, stała u niego też 159 SW po dachowaniu. Rozbity przód, złamany dach z przodu, bez szyby z przodu itd. Wnętrze CAŁE rozebrane, do ostatniej śrubki. Nie chcę nawet wiedzieć kto kupił ten samochód i nim jeździ.

Dodano po 2 minutes:

W ogóle w Małopolsce jest jakiś TS po lifcie wart zainteresowania?

Dodano po 12 minutes:

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-72-...C32948332.html

Ta wygląda ciekawie, nie mam daleko więc postaram się podjechać w przyszłym tygodniu.
    Ostatnio edytowane przez scudettokrk ; 11-05-2014 o 13:36 Powód: Dodano

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

No niestety. Drzwi miał bardzo mocno szpachlowane, a tył to już nie mówię.
    Słupki drzwi od środka również malowane.

No to teraz ściąga kolejną 159 hehe. Kolego też szukam 147 TS po lifcie do 14-15tys i nie mogę nic bezwypadkowego znaleźć. Ta co dodałeś też mnie zainteresowała i miałem właśnie jechać ją oglądnąć. Jak ją oglądniesz to napisz parę słów o niej.

Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie

Cytat Napisał m4tinez Zobacz post
    No niestety. Drzwi miał bardzo mocno szpachlowane, a tył to już nie mówię.
    Słupki drzwi od środka również malowane.

No to teraz ściąga kolejną 159 hehe. Kolego też szukam 147 TS po lifcie do 14-15tys i nie mogę nic bezwypadkowego znaleźć. Ta co dodałeś też mnie zainteresowała i miałem właśnie jechać ją oglądnąć. Jak ją oglądniesz to napisz parę słów o niej.

Pozdrawiam
    Pewnie podjadę środa-czwartek ją zobaczyć już przestałem się napalać na samochody, im więcej oglądam, tym bardziej uświadamiam sobie, że jestem skazany na jeżdżenie nadal swoim Focusem (choć go kocham to wciąż marzy mi się Alfa). Przynajmniej wiem co mam, włożyłem w niego masę serca i pieniędzy, a na nowy samochód mnie nie stać. Pozostaje obserwacja forumowej giełdy i co jakiś czas ogłoszeń.

Ta czarna wpisuje się w mój ideał. Wyposażenie wystarczające, a połączenie czarnego lakieru i srebrnych szprych jest zajeb...!

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Znowu przewrotnie zapytam - czego spodziewaliście się za 12 tys.? Poliftowej perełki?
    Tyle to kosztuje dobra przedliftowa z końca produkcji.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

Cytat Napisał m4tinez Zobacz post
    Kolego też szukam 147 TS po lifcie do 14-15tys i nie mogę nic bezwypadkowego znaleźć.
    Może warto dołożyć:
    http://www.forum.alfaholicy.org/sprz...stinctive.html

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał piotrek_inf Zobacz post
    Zaliczkowana więc jakby sprzedana.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T