no to jak rura dzirawa to bierze lewe powietrze więc nie ma sie co dziwicNapisał sSnajper99PC
no to jak rura dzirawa to bierze lewe powietrze więc nie ma sie co dziwicNapisał sSnajper99PC
U mnie tez faluja obroty i nie moge poradzic sobie z tym problemem ;/
Czyscilem przepustnice
Wymienilem silniczek krokowy
Wymienilem sonde
Zresetowalem parametry silniczka krokowego
Zresetowalem parametry adaptacyjne ECU
i nic dalej faluja jak falowaly ;/ chociaz teraz juz mi nie gasnie na swiatlach...
falowanie obrotów to na 99% albo przepływomierz, albo sonda, albo przepustnica brudna, albo krokówka, albo niezresetowany komp po wymianie któregokolwiek z powyższych. na gazie może być jeszcze tak, że masz wlot powietrza ustawiony w kierunku toru jazdy i ci powietrze "wpycha" do układu pędem auta.
w TS falowanie obrotów to problem poniekąd konstrukcyjny, ma coś wspólnego z zasilaniem układu hamowania/ABS powyżej ok. 20km/h i poniżej tej wartości powinno przestawać falować. no, ale to falowanie nie powoduje gaśnięcia silnika.
lewe powietrze oczywiście też wszystko tłumaczy, warto nawet zabezpieczyć połączenia rur dolotu jakimś twardym smarem, żeby były szczelne.
i sprawdź jaki masz ten przepływomierz, o ile wiem tylko oryginał bosch się sprawdza, a reszta włącznie z NGK lubi się "rozjechać" z ustawieniami lambdy - wtedy po resecie jest OK, ale z czasem sytuacja się pogarsza bo robi nieefektywną adaptację, i tak w kółko
Zrób testy przepływki - ja robiłem podczas jazdy: uruchomiony unidiag pomiar napięcia przepływki i jazda do odcięcia na drugim biegu z butem w podłodze (ja do podłogi dociskam nie wcześniej jak przy 4,5tys obrotów), najlepiej powtórzyć 2-3 razy. Napięcie powinno dochodzić do 4,45mV, lub prawie...Napisał selius
I podaj jaką masz przepływkę zamontowaną - producenta i numer
Choć wydaje mi się, że masz dobrą przepływkę... Przynajmniej się upewnisz, że tu nie należy szukać. Ciężko mi coś jeszcze wymyślećŚwiece, albo cewki?!
"Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia"
Moje ex:
Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
Moje aktualne:
AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.
Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa