Strona 17 z 43 PierwszyPierwszy ... 789101112131415161718192021222324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 422

Temat: [156] Zakup - Porady

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Auto
    156SW 2.4 175@218KM Powerd by Cinsoft.pl

Domyślnie

Jak benzyna to 2,5 V6
    Jak diesel to 1,9 (2,4 też może być)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar creaf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 1.9 SW

Domyślnie

Ja jakbym 2gi raz kupował 156 to najchętniej 2,5 V6 + LPG, długo po tym JTD, pojemoność bez znaczenia, lepiej patrzeć na stan, ale bardziej 2,4 ze względu na kulturę pracy i moc

Jak w 2009 szukałem alfy to bałem się benzyn, obecnie bez wahania V6 bym szukał
    Była: 156 1.9JTD SP3

Użytkownik Embrion
    Auto
    Jeep Grand Cherokee 3.7 Laredo

Domyślnie

Właściwie, to mając teraz Jeep'a 3.7 V6, który pali średnio, oszczędnie 18l, poszukuję czegoś oszczędnego, dla odmiany.
    Padło na jednostkę 2.4, a to ze względu na kulturę pracy dużych jednostek. Dodatkowo jeśli jeszcze mało pali, to już w ogóle bajka.
    Co prawda mam LPG, ale i tak zatankowany do pełna (70l) robi około 380km po mieście, dodatkowo poziom paliwa, także dość szybko spada, mimo, że nie wiele potrzebuje do rozgrzania się, hehe.

Liczę, że będę z Alfy 2.4 zadowolony. W weekend pojadę sprawdzić kilka sztuk i może się coś uda kupić ciekawego.

Pozdrawiam.

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa

Domyślnie

Cytat Napisał creaf Zobacz post
    Ja jakbym 2gi raz kupował 156 to najchętniej 2,5 V6 + LPG, długo po tym JTD, pojemoność bez znaczenia, lepiej patrzeć na stan, ale bardziej 2,4 ze względu na kulturę pracy i moc

Jak w 2009 szukałem alfy to bałem się benzyn, obecnie bez wahania V6 bym szukał
    Dobrze wiedzieć Jakbym trafił na 2,5 V6 już z zainstalowanym LPG i w dobrym stanie to chętnie bym się skusił. Ale jeśli miałbym sam LPG do niego zakładać to mi się raczej nie opłaci bo instalacji z 3000zł wyjdzie jak nie więcej, więc w porównaniu do 2,4JTD zwróci się to hmm po conajmniej 3-4latach

A jak z innymi benzynowymi silnikami - są mniej trwałymi konstrukcjami od V6 ?

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Ech...smieszni jesteście...chcecie mieć poteżne silniki ale nie stać was na paliwo, to gazujecie, kastrując w ten sposob samochod.... oczywiscie, bedziecie żarliwie udowadniać, jakie to LPG znakomite, auto jezdzi swietnie, w ogole nie czuć różnicy i tym podobne bzdury. Prawda taka, ze z LPG nie masz bagażnika, nie wjedziesz do garażu podziemnego, i tak musisz lać benzynę, dochodzą koszty serwisu LPG i tak dalej.

Słowem: mierz chłopie sily na zamiary: kupuj takie auto, na jakie cie stać, inaczej będziesz rzeźbił, naprawiał u kowala, a potem puścisz w świat złoma....

No a co do 2,4 albo 1.9 i legendarnej "lepszej kultury pracy" to kolejna bzdura: silnik 2.4 jest za ciężki do tego modelu, idealnie pasuje do większej i cięższej 166, a tutaj powoduje podsterownosć auta w trudnych warunkach szosowych, droższe naprawy, większe koszty serwisowania, więcej awarii, szczegolnie zawiechy. Zrobisz lekki czip silnika 1.9 i masz same plusy: auto jezdzi dynamiczniej niz 2.4, mniej pali, jest lżejsze i tansze w serwisie.

Ale pokazać kumplom czy lasce, patrz, jaki mam wieeeelki silnik, to jednak ważniejsze
    Ostatnio edytowane przez KRS ; 25-05-2014 o 12:25

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

A ty dalej glosisz prawdy oświecone.
    Zapoznaj sie z definicja słowa tolerancja i spróbuj je zrozumieć.

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin_M Zobacz post
    A ty dalej glosisz prawdy oświecone.
    Zapoznaj sie z definicja słowa tolerancja i spróbuj je zrozumieć.
    twoj wpis=śmieć, nic nie wnosi do wątku, klasyczny offtop.
    Co do prawd oświeconych: podważ, merytorycznie, choć jedno słowo, jakie napisałem wyżej.

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    Ech...smieszni jesteście...chcecie mieć poteżne silniki ale nie stać was na paliwo, to gazujecie, kastrując w ten sposob samochod.... oczywiscie, bedziecie żarliwie udowadniać, jakie to LPG znakomite, auto jezdzi swietnie, w ogole nie czuć różnicy i tym podobne bzdury. Prawda taka, ze z LPG nie masz bagażnika, nie wjedziesz do garażu podziemnego, i tak musisz lać benzynę, dochodzą koszty serwisu LPG i tak dalej.

Słowem: mierz chłopie sily na zamiary: kupuj takie auto, na jakie cie stać, inaczej będziesz rzeźbił, naprawiał u kowala, a potem puścisz w świat złoma....

No a co do 2,4 albo 1.9 i legendarnej "lepszej kultury pracy" to kolejna bzdura: silnik 2.4 jest za ciężki do tego modelu, idealnie pasuje do większej i cięższej 166, a tutaj powoduje podsterownosć auta w trudnych warunkach szosowych, droższe naprawy, większe koszty serwisowania, więcej awarii, szczegolnie zawiechy. Zrobisz lekki czip silnika 1.9 i masz same plusy: auto jezdzi dynamiczniej niz 2.4, mniej pali, jest lżejsze i tansze w serwisie.

Ale pokazać kumplom czy lasce, patrz, jaki mam wieeeelki silnik, to jednak ważniejsze
    I taką wypowiedź doceniam. Może mało tolerancyjna ale konkretna. Dlatego zarejestrowałem się tu i zapytałem bo nie mam faworyta między wyborem diesel/Pb+LPG, a szukam najrozsądniejszego rozwiązania. Zaciekawiła mnie opcja 2,4JTD bo częściej słyszę opinie ku tej opcji bo jeśli chodzi o mnie to i opcja 1.9 wielce prawdopodobnie by mnie zadowoliła tym bardziej po lekkim czipie jak mówisz (a tak z ciekawości to ile idzie wtedy z tego KM wycisnąć?).

A powiedzcie mi jak z kulturą pracy właśnie tego 1,9 na tle konkurencji bo np. moja dziewczyna ma volvo v40 właśnie 1,9 (to chyba silnik renault) i za cicho w kabinie nie jest, troszkę mnie to drażni.

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

cinsoft.pl
    zadzwon tam, pogadaj, nie polecam maksymalnego wyduszania mocy ale... z 140 do tych 165 albo 170 KM spokojnie mozna. Silnika nie wyżyłujesz, nie obciążysz na mocno a spalanie spadnie ci o mniej więcej litr na setkę. Auto wtedy bardzo ładnie jezdzi. Koleś tam zrobił dwa lata temu i chwali sobie.

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa

Domyślnie

z 140 ? myślałem ze 1,9 ma 110-115km...

A masz na myśli jednostke 16V - rozumiem, że w moim zasięgu była by 16V a nie tylko 8V i lepiej też takiej szukać?
    Ostatnio edytowane przez agraf ; 25-05-2014 o 13:28