Strona 19 z 43 PierwszyPierwszy ... 91011121314151617181920212223242526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 422

Temat: [156] Zakup - Porady

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Bliżej 4 choć pewnie zależy od lokalizacji.

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    Teorie że LPG psują silnik są tak niedorzeczne że to się w głowie nie mieści.
    Ja kupiłem starego, bo już 20 letniego boksera wpakowanego w 145. Poprzedni właściciel kupił go 7 lat temu z przebiegiem 161500km. Zaraz po zakupie założył LPG sekwencję (na tamte czasy cena instalacji 4 generacji to było ponad 5 tysiaków) Kupiłem go miesiąc temu z przebiegiem 317800km. W tej chwili dobijam 320 000km na lpg. 7 lat na lpg bez awarii... Przebieg dla wielu niemożliwy do zrobienia przez boxera jak i przez benzynowy silnik. Ja nim dalej jeżdżę i to do odcinki. temperatura oleju przy butowaniu na lpg dochodzi do 120 st. C. Przy normalnej jezdzie nie przekracza 100st.C. Koszt przejechania 100km - 22zł samego lpg + jakaś symboliczna opłata za PB98 bo tylko taką leje jak już i tak raz na pół roku leje pełny bak
    Na LPG nie jezdzi się dla przyjemności, lecz dla oszczędności.

Dodano po 12 minutes:

Cytat Napisał agraf Zobacz post
    I taką wypowiedź doceniam. Może mało tolerancyjna ale konkretna. Dlatego zarejestrowałem się tu i zapytałem bo nie mam faworyta między wyborem diesel/Pb+LPG, a szukam najrozsądniejszego rozwiązania. Zaciekawiła mnie opcja 2,4JTD bo częściej słyszę opinie ku tej opcji bo jeśli chodzi o mnie to i opcja 1.9 wielce prawdopodobnie by mnie zadowoliła tym bardziej po lekkim czipie jak mówisz (a tak z ciekawości to ile idzie wtedy z tego KM wycisnąć?).

A powiedzcie mi jak z kulturą pracy właśnie tego 1,9 na tle konkurencji bo np. moja dziewczyna ma volvo v40 właśnie 1,9 (to chyba silnik renault) i za cicho w kabinie nie jest, troszkę mnie to drażni.
    Powiedz mi co doceniasz w tej wypowiedzi? Ja to widzę tak. Gościu nigdy nie jezdził v6 busso, a mógł go sobie posłuchać jedynie na youtube. Miałem diesla, miałem PB, miałem PB+ LPG. Każda konfiguracja ma swoje zalety i wady. Ja wiem, że następnym razem jak będe kupował alfe to tylko 2.5v6 + najlepsze graty LPG i jezdzisz i patrzysz na miny właścicieli "prawdziwych" benzyniaków na stacji z uśmiechem.

Mało tego, żeby być obiektywny to mam aktualnie jeszcze 156sw 1.9jtd 116km w garażu już 3 rok i równiez zero problemów z silnikiem (patrz mój temat). Teraz auto stało 2 tygodnie w garażu nieodpalane. Ze względu na aktualną pogodę + 30st.C wybrałem się nią w podróż ze względu na dziecko, które to w 145 pb+lpg jedynie by czuło zmęczenie (auto bez klimy). Oczywiście odpaliła bez problemów. Fajnie, że w jtd tankowałem raz pełen bak na ok. 1100km.

Jestem zadowolony zarówno z JTD jak i boxera z LPG. Miałem wcześniej też TS, na starszym ecu (przed 2002r.) M1.5.5. - ale tam mnie wkur****ły falujące obroty, zamulanie po włączeniu klimy. Znajomy natomiast ma TS na nowszym ecu (nie pamiętam jakie), ale te problemy zostały tam już usunięte przez fabryke. Równiez założył LPG, aczkolwiek bał się kupna ALFY. Rozmawiałem z nim ostatnio co i jak. Jedno co mi powiedział to, że następne auto jakie chce to też ALFA.
    Tak więc jak kupisz zdrową jednostke, nie katowaną to pojezdzisz.
    Ostatnio edytowane przez majster ; 25-05-2014 o 19:38 Powód: Dodano

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Auto
    156SW 2.4 175@218KM Powerd by Cinsoft.pl

Domyślnie

By uzupełnić kwestię 2,4 JTD
    Były 4 wersje tego silnika
    136KM i 140KM (10v) - przedlift
    150KM (10v) - lift wnętrza
    175KM (20v) - pełny lift

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Adamss
    Mieszka w
    Trzcińsko-Zdrój
    Auto
    AR 156 2.0 TS Sportwagon i Fiat Marea Wekend 1.6SX BMW E39 520i

Domyślnie

Ostanio człowiek z forum zrobił 500 tys Twin Sparkiem i ma go od nowosci da sie da?

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa

Domyślnie

majster - bardzo dziękuję rozpisałeś się ale chyba nie tylko ja a też wielu innych takich opinii oczekuje. Ja za jakiś czas zacznę szukać swojej ukochanej Alfy, jeszcze jakiś czas muszę poczekać i nie ukrywam, że fajnie by było gdyby ktoś z Alfoholików ze śląska za "piwko" (a nawet nie tylko) pomógł przy oględzinach takiego wozu. Ale to w swoim czasie będę szukał takiej pomocy chyba, że ktoś już teraz jest w stanie mi ową zadeklarować.

Pozdrawiam i dzięki

PS . Czyli rozumiem że TS'y po 2002r są już pewniejsze bo poprawione?... dobrze też wiedzieć

Mieszka w
    Trzcińsko-Zdrój
    Auto

Domyślnie

Agraf Dobry TS bedzie jeżdził jeśli nie był katowany na zimnym i bedzie posiadał olej na stanie na bagnecie bo trzeba sprawdzać stan a nie jeżdzic bez oleju to bedzie oki. Bo panewka bez powodu sie nie obraca. Zaniedbania użytkowników doprowadziło do tego co jest czyli że ts to syf itp.
    Nie uważam że ts bez awarjny ma swoje wady jak każda konstrukcja. Koledze KRS proponujemy odpoczynek od forum , Teoretyk gawedziasz.

Ostatnio edytowane przez Adamss ; 25-05-2014 o 21:59

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    J
    Powiedz mi co doceniasz w tej wypowiedzi? Ja to widzę tak. Gościu nigdy nie jezdził v6 busso, a mógł go sobie posłuchać jedynie na youtube. Miałem diesla, miałem PB, miałem PB+ LPG. z.
    Kto czym jeździł a czego słuchał na youtube: daruj sobie takie prostackie wstawki, niczego nie wnoszą do rozmowy, a twoje subiektywne opinie na temat rozmówcy świadczą źle o Tobie: w dyskusji nie rozmawia się o dyskutantach tylko o temacie. Nie wiesz tego, najwyraźniej.

LPG ma wady, jednoznaczne i niepodważalne: tracisz przestrzen bagażową oraz masz zakaz, powtarzam, zakaz wjazdu do garaży podziemnych, wszędzie. Oczywiście, jako hardy Polaczek masz pewnie w nosie zakazy i sobie wjeżdzasz ale w Europie to nie przejdzie.
    Wytłumacz też, czemu cała Europa nie jeździ na LPG, skoro to takie niezawodne, tanie i bezawaryjne? No podaj jakiś argument, sensowny. Nie podasz żadnego. Prawda jest taka, że na LPG jeżdżą golasy bez kasy ale z ambicjami posiadania dobrej bryki. Podawanie przykładu, ze "znam gościa co poł miliona kilometrów zrobił na LPG i jest szczęśliwy a auto jeździ jak zeagrek, jest bez sensu. Niczego nie pokazuje.
    Ponowię pytanie: skoro to takie ach, cudo, czemu wszyscy nie jeżdżą? Lubią wywalać kasę w kosmos?

Dodano po 4 minutes:

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    Z Tobą rozmowa jest jak ze ścianą. Jeśli ktoś coś ci tłumaczy ty i tak wiesz lepiej.. Teorie że LPG psują silnik są tak niedorzeczne że to się w głowie nie mieści.

.
    Kto wygłasza teorie, ze LPG psuje silniki? Ja?? Jesli tak, wskaż cytat albo napisz grzecznie "przepraszam KRS, za daleko sie posunąłem, albo nie rozumiem przekazu pisanego, nie umiem czytać z sensem, zamiast tego napadam agresywnie na rozmówce".

Cytat Napisał agraf Zobacz post
    z 140 ? myślałem ze 1,9 ma 110-115km...

A masz na myśli jednostke 16V - rozumiem, że w moim zasięgu była by 16V a nie tylko 8V i lepiej też takiej szukać?
    szukaj takiej wlasnie, 16V, opcja 140 albo 150 KM.
    Ostatnio edytowane przez KRS ; 25-05-2014 o 22:58 Powód: Dodano

Mieszka w
    Trzcińsko-Zdrój
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    Kto czym jeździł a czego słuchał na youtube: daruj sobie takie prostackie wstawki, niczego nie wnoszą do rozmowy, a twoje subiektywne opinie na temat rozmówcy świadczą źle o Tobie: w dyskusji nie rozmawia się o dyskutantach tylko o temacie. Nie wiesz tego, najwyraźniej.

LPG ma wady, jednoznaczne i niepodważalne: tracisz przestrzen bagażową oraz masz zakaz, powtarzam, zakaz wjazdu do garaży podziemnych, wszędzie. Oczywiście, jako hardy Polaczek masz pewnie w nosie zakazy i sobie wjeżdzasz ale w Europie to nie przejdzie.
    Wytłumacz też, czemu cała Europa nie jeździ na LPG, skoro to takie niezawodne, tanie i bezawaryjne? No podaj jakiś argument, sensowny. Nie podasz żadnego. Prawda jest taka, że na LPG jeżdżą golasy bez kasy ale z ambicjami posiadania dobrej bryki. Podawanie przykładu, ze "znam gościa co poł miliona kilometrów zrobił na LPG i jest szczęśliwy a auto jeździ jak zeagrek, jest bez sensu. Niczego nie pokazuje.
    Ponowię pytanie: skoro to takie ach, cudo, czemu wszyscy nie jeżdżą? Lubią wywalać kasę w kosmos?

Dodano po 4 minutes:

Kto wygłasza teorie, ze LPG psuje silniki? Ja?? Jesli tak, wskaż cytat albo napisz grzecznie "przepraszam KRS, za daleko sie posunąłem, albo nie rozumiem przekazu pisanego, nie umiem czytać z sensem, zamiast tego napadam agresywnie na rozmówce".

szukaj takiej wlasnie, 16V, opcja 140 albo 150 KM.

Wiesz czemu wszyscy nie jeżdzą na gazie? Dalej w społeczeństwie uważane jest że diesel nie zawodny i tani którą jest nie prawda Dwumasa,turbo,egr,klapy wirowe, dpf , pompy wtryskowe

a tu masz link KRS

http://gazeo.pl/na-biezaco/wiadomosc...mosc,7635.html

Giandomenico Basso w samochodzie zasilanym LPG wystawionym przez zespół rajdowy BRC wygrał tegoroczną edycję Rally Il Ciocco – eliminację Rajdowych Mistrzostw Włoch.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Kolego KRS:
    Jak to nie jeżdżą na LPG w całej Europie?? Trochę chyba jednak jeżdżą...Włosi, Holendrzy chociażby.
    Oczywistym jest, że silnik został stworzony do zasilania etyliną,ale skoro za tą samą cenę można pojeździć mocniejszym motorem to czemu tego nie zrobić? Polska to kraj na dorobku, więc szukamy oszczędności. Argument o zajętym bagażniku totalnie z dupy. Bo co, bo butla w kole i koło zajmuje bagażnik? Większość nowych aut nie ma zapasu i jakoś ludzie nimi jeżdżą. Wjazd do garażu?? Owszem w niektórych miejscach,ale na pewno nie tak jak piszesz wszędzie. A może kolega zainteresowany tematem nie parkuje pod ziemią?? Szanuje subiektywny punkt widzenia,ale nie zacietrzewienie i wciskanie jedynej słusznej wizji. Open your mind my friend

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

KRS kolejny farmazon. Przecież w niemczech tankujesz lpg na co drugiej stacji benzynowej. W niemczech LPG to jest standard jak i u nas więc kolejny raz powtórzę, jeśli już coś mówisz to sprawdż na własnej skórze te wiadomości. W europie to chyba tylko szwajcarzy nie wiedzą co to LPG, ale szwajcaria jest specyficznym krajem oni mają wywalone na wszystkich i wszystko.