ozzy, jeszcze raz dzieki za pomoc... pozdrawiam i na pewno pochwale się bella jak juz bedzie wszystko ok![]()
ozzy, jeszcze raz dzieki za pomoc... pozdrawiam i na pewno pochwale się bella jak juz bedzie wszystko ok![]()
Hej ozzy, ,
rozebrali mi skrzynie dopiero teraz bo tak jak wspominałeś sa zawaleni ostro robotą
kierownik powiedział mi ze uszkodzenie mogło by spowodowane wyciekiem oleju ze skrzyni a dokładnie strzelił mi sterownik hydrauliczny czyli takie dwie pompy połączone ze sobą...
koszt dwóch nowych to około 2800 zł ale powiedzieli ze współpracują z firmą w Krakowie która robi regenerację tych pomp i może byc o wiele taniej... najgorsze jest to ze mam nietypowa skrzynie i chyba najbardziej sportowa jaka jest czyli ona wogole nie ma oznaczenia jakiegoś tak jak inne czyli np. 4HP20 tylko nie ma wogole numeru a nazywa się sportronic progress bo jest jeszcze zwykły sportronic...powiedział, że ona wogóle jest o wiele bardziej zintegrowana z silnikiem ze wszystkich... i ze akurat te pompy są na samym końcu
i to utrudnia też robotę.. zobaczymy bedę pisał na bierząco ozzy, jak tylko będę wiedział coś wiecej... pozdrawiam serdecznie!!! :>>
No to już wiesz jak jest z tym autem, rzadka jednostka, mało specjalistów
od tego silnika, skrzyni. Każda naprawa to dedykowane części i dużo roboczogodzin.
Ale jak Ci zrobią to będziesz miał spokój. A w małych warsztatach to jest zawsze ruletka,
nigdy nie wiadomo jak to się skończy.
No i wyobraź sobie jakie by były jaja, gdybyś kupił używaną skrzynię i
okazałoby się że części nie pasują, bo ty masz progressionkoszty razy 2,
bo zakup innej i ponowne rozkręcanie
Tak jak Ci powiedziałem, serwisowanie auta za 180.000zł kosztuje normalnie,
tylko cena używanego jest atrakcyjna.
Pozdrawiam i powodzenia.
PS: musisz mnie przewieźć, jak już doprowadzisz ją do porządku
Jest: Maserati Levante S
Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.
dokładnie tak jak piszesz ozzy,
trudno, mam nadzieje ze juz wiecej nie bedzie tak drogich usterek i ze wogole ich nie bedziea co do przejażdżki to napewno się odezwę i jak bedziesz chciał to sam sobie sprawdzisz
pozdrawiam!
![]()
A powiedz mi jeszcze, tak z ciekawości, ile wzieli za diagnoze?
Czy nie liczyli jej oddzielnie?
Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.
hej,
wogole nie pisalem bo nie mam alfy jeszcze do tej pory... ;/ odbiream na szczescie juz za kilka dni... mialem duzo robienia ze skrzynia... okazalo sie ze wczesniejsi mechanicy tez sie bardzo przyczynili to zepsucia tej skrzyni... okazalo sie ze ten sterownik hydrauliczny, do tego przepona i 4 tarczki chyba, plus doszlo jeszcze do tego czesc jednego ze sprzegieł ale nie pamiętam dokładnie co to było... ogólnie naprawa 4500 zł :/ troche kosztowało ale mam nadzieje ze teraz pojeździ długo długo...pozdrawiam!
![]()
No cóż, to nie jest auto, które można gdziekolwiek naprawić, można oczywiście wziąć i wymienić cały uszkodzony element, ale jak już wiesz to również nie jest takie proste.Napisał yareck1
Tak to zwykle bywa, że w ciągu pierwszego miesiąca, dwóch od zakupu używanego auta pojawiają się wszystkie zaniedbania poprzedniego właściciela. Biorąc pod uwagę że sobie tak naprawdę nie pojeździłeś nim jeszcze, to przygotuj się na kolejne niespodzianki. Miejmy nadzieję, że to już tylko drobiazgi i kosmetyka Ci pozostały.
yareck1: i jaki wynik naprawy?
Bardzo mnie to interesuje, bo dźwięk, który opisałeś jako wydobywający się ze skrzyni idealnie pasuje do tego, co sam słyszę.. tyle że moja skrzynia działa w 100%. W tej chwili jest w naprawie, bo bałem się tak jeździć (dźwięk był coraz głośniejszy..), ale jeszcze nie mam diagnozy. Możesz napisać, czy teraz wszystko u Ciebie działa OK?
A tak nawiasem mówiąc, co to jest za wersja Progression?? Nie miałem pojęcia, że są jakieś wersje.. myślałem że wszystkie automaty to 4HP20. Ja mam silnik 2.5 więc pewnie mam 4HP20.
Pozdrawiam,
~tomaz
witaj tomaz,
tak wszystko juz dziala, skrzynia pracuje idealniejezeli masz ten sam dzwiek to napewno sterownik hydrauliczny... troche kosztuje niestety... moja jest jeszcze teraz 3 dni u mechanika bo jak zrobili mi skrzynie wszystko bylo ok przez 3 godziny :/ i poszlo jedno ze sprzegiel to znaczy tez tarczki juz byly tak nadpalone ze poszly sie pasc
przez to ze skrzynia wczesniej byla tez niesprawna dala w dupe tez jednemu ze sprzegiel... bo o ile mnie wiedza nie myli to sa dwa tak jakby... jezeli masz 4hp20 to moze byc troche tansza naprawa... ja mam ta progression która Cie tak ździwiła... ona była montowana w 3 litrówkach tylko no i ja takową posiadam... i ogólnie bardzo mało było tych skrzyń dlatego jedna firma tylko w Krakowie ma podzespoły do niej które trzeba wcześniej zamawiac bo oni to ciągną z włoch lub gdzies ogólnie zza granicy... troche lipa ale jestem zadowolony... chodzi lepiej niz chodziła... tylko nie oddawaj nikomu innemu niz specjalistom od skrzyn automatycznych a najlepiej do autoryzowanego serwisu... zaplacisz 200 zł wiecej ale masz gwaracje i pewnosc ze na pewno troche pojeździsz na naprawionej... pozdro! pisz jak cos!
witaj tomaz,
tak wszystko juz dziala, skrzynia pracuje idealniejezeli masz ten sam dzwiek to napewno sterownik hydrauliczny... troche kosztuje niestety... moja jest jeszcze teraz 3 dni u mechanika bo jak zrobili mi skrzynie wszystko bylo ok przez 3 godziny :/ i poszlo jedno ze sprzegiel to znaczy tez tarczki juz byly tak nadpalone ze poszly sie pasc
przez to ze skrzynia wczesniej byla tez niesprawna dala w dupe tez jednemu ze sprzegiel... bo o ile mnie wiedza nie myli to sa dwa tak jakby... jezeli masz 4hp20 to moze byc troche tansza naprawa... ja mam ta progression która Cie tak ździwiła... ona była montowana w 3 litrówkach tylko no i ja takową posiadam... i ogólnie bardzo mało było tych skrzyń dlatego jedna firma tylko w Krakowie ma podzespoły do niej które trzeba wcześniej zamawiac bo oni to ciągną z włoch lub gdzies ogólnie zza granicy... troche lipa ale jestem zadowolony... chodzi lepiej niz chodziła... tylko nie oddawaj nikomu innemu niz specjalistom od skrzyn automatycznych a najlepiej do autoryzowanego serwisu... zaplacisz 200 zł wiecej ale masz gwaracje i pewnosc ze na pewno troche pojeździsz na naprawionej... pozdro! pisz jak cos!