Jeśli po przekręceniu pokrętła "ON" tempomatu słychać że pod maską coś sie załącza (słychać "cyknięcie"), to jest to reakcja prawidłowa czy coś jest nie tak?
Ogólnie tempomat raz sie załącza a raz nie (w sensie że na wyświetlaczu pojawia sie kontrolka oznaczająca tempomat)- reguły nie znalazłem. Kiedyś chciałem sprawdzić, czy właściwie działa w ogóle ten gadżet, ale niestety po ukazaniu sie grafiki że uruchomione, i przytrzymaniu pokrętła "+" przy stałej prędkości, nic się dalej nie działo. Więc tak jakby nie działało, mimo wskazań na wyświetlaczu. Obecnie wygląda to tak, że po włączeniu tempomatu słychać cyknięcie pod maską, ale już na wyświetlaczu żaden komunikat sie nie pojawia że uruchomiono tempomat. Co to może być? czytałem że czujnik ten biały za pedałem hamulca- niby u mnie da sie go wciskać i on odbija sam, więc zakłądam że sprawny. Czujnik przy sprzęgle przeczyściłem z wierzchu. W sumie nie wiem co może być nie tak. Pomoże ktoś?![]()
Błędy w ecu są jakieś?
W parametrach możesz obserwować działanie przycisków.
Hmm... cykania chyba nie powinno być
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Jedyne błędy jakie mi pokazuje wyświetlacz, to nieregularne błędy świec (choć zawsze pali od tyku, nawet zimą). Pod komputerem była zaraz po zakupie, i też jedynie tylko te świece pokazywało. Na bieżąco nie mam jak podpiąć pod komputer niestety, bo nie posiadam takowego sprzętu łączeniowo-softowego, ani znac się na tym kompletnie nie znam![]()
Właśnie to jest dobre pytanie czy błędy mogą mieć wpływ na uruchomienie tempomatu? Bo ja mam "dość stały" błąd MCSF.. i mimo że w FESie jak naciskam przyciski na manetce to wszystko pokazuje ok to mimo tego nie działa mi tempomat.. wymieniłem też czujniki przy pedałach na nowe do tempomatu pasujące..
BTW. gdzie jest w FES/MES procedura testu tempomatu o której napisał twórca tematu?![]()
miewałem rózne błędy - ten MCSF też i tempomat działał zawsze. Ja bym sprawdził styki przy manetce; moze podmienic od kogoś drugi tempomat??
Ale mówię że przyciski w tempomacie działają.. bo w FES każdy przycisk można z osobna sprawdzić czy ECU reaguje.. i każdy przycisk ma widoczną reakcję w ECU.. więc manetka na pewno działa.. także co może być nie tak? Czujniki przy pedałach zmienione na 100% są te co do tempomatu potrzebne..
a zadziałał Ci choc raz tempomat?? manetka zaostała dołożona, rozumiem?
Nie nigdy jeszcze :/ .. dodam że na moich zegarach raczej nie ma ikonki od tempomatu jeśli to robi jakąś różnicę..
Zmienione cały przełącznik zespolony bo przy okazji dodawałem sterowanie radiem z kierownicy i to działa.. tempomat jak mówię daję znaki w FES że ON/OFF działa, RES też działa, +/- również działa.. ale w czasie jazdy auto nie reaguje na komendy..
Może takie głupie pytanie, ale na pewno dobrze włączasz tempomat? Nie wystarczy przekręcić pozycję na ON, należy jeszcze podczas jazdy (+30km/h) przytrzymać "+" ok. sekundy (w instrukcji chyba 3s), wtedy dopiero włącza się tempomat![]()