Strona 23 z 43 PierwszyPierwszy ... 131415161718192021222324252627282930313233 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 422

Temat: [156] Zakup - Porady

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Wybacz ale dla mnie to jest ingerencja w silnik, który fabrycznie nie został przystosowany do LPG.
    Owszem, ale ingerencja nieinwazyjna i nieszkodliwa Więc w gruncie rzeczy problem tkwi tylko w głowach.

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Dokładnie. Przecież w trakcie użytkowania samochodu wynika wiele sytuacji które można nazwać ingerencją w silnik. Przykład, uszkodzone uszczelki, czasami trzeba pół silnika rozbierać żeby wymienić uszczelkę. Czy chociaż by nawet wymiana rozrządu. Z jednej strony prosta sprawa, ale muszę powiedzieć, że znam ASO które nie potrafi wymienić rozrządu w fiacie seicento. Tak że przez 150kkm wyniknie zawsze jakaś ingerencja, większa lub mniejsza. Jesli chodzi o ingerencje przy zakładaniu lpg, jest to zdjęcie kolektora nawiercenie, poskładanie. Nieporównywalnie mniej inwazyjna sprawa niż wymiana rozrządu. Oczywiście znajdują się leniwi magicy którzy wiercą kolektor bez ściągania i później mnożą się historie że LPG niszczy silnik... Tak że jeszcze raz powiem. Poprawnie zamontowana, zestrojona instalacja nie ma kompletnie wpływu na działanie samochodu.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Nie wspominając o ingerencji w postaci wirusa do diesla Przecież silnik został zaprojektowany do określonych warunków pracy

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Cytat Napisał barsliw Zobacz post
    Nie wspominając o ingerencji w postaci wirusa do diesla Przecież silnik został zaprojektowany do określonych warunków pracy

Hehe no to jest też temat rzeka... Ja już nie będę wyrażał swojego zdania na temat chiptunningu bo zaraz ktoś będzie płakał że trolluję, ale to to dopiero skraca żywotność podzespołów napędowych samochodu. Lecą sprzęgła, dwumasy, przeguby... Oczywiście podobno da się podnieść moc tak żeby moment obrotowy nie orał sprzęgła i koła dwumasowego, nie wiem nie wnikam głębiej w te informację bo tak jak powiedziałem wcześniej nie stać mnie na utrzymanie nowoczesnego diesla, jak bym nie liczył nie kalkuluje mi się to. W moim przypadku taniej i przyjemniej wychodzi v6 + LPG.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Może zostając w temacie to chyba koszty samego paliwa są porównywalne. Zwłaszcza w zimie, gdy gaz idzie w górę. Jednak cała reszta zdecydowanie przemawia za V6 z lpg. W tym motorze, jeśli regularnie lejemy w miarę dobry olej nie ma się co psuć. Stara, dobra szkoła budowania silników widlastych. Podejrzewam, że gdyby budy były trwalsze to auta z tymi motorami jeździłyby jeszcze wtedy, gdy nowoczesne diesle będą już dawno surowcem w hucie

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    To że majster ma na budziku 320kkm z czego 160 na LPG TEŻ jest nie ważne bo LPG niszczy silnik
    Jak będe miał chwilę wolnego czasu to wkleje foto budzika oraz książki serwisowej LPG gdzie wszystko widać jak na dłoni. Co, kiedy,gdzie. Mało tego owe LPG mam w ALFIE

Dodam, iż posiadam jeszcze klekota znaczy się JTD, które to aktualnie stoi już chyba drugi tydzień w garażu bo na LPG wychodzi mi taniej....

Dodano po 6 minutes:

Cytat Napisał coxu Zobacz post
    skoro hamownia wykazała o 2 konie niższy wynik na LPG w stosunku do PB, do tego AFR na obydwóch paliwach jest takie same, to ja nie widzę sensu przepłacać.
    Tylko wytłumacz jeszcze czytelnikom AŚ co to jest to całe AFR.... bo po niektórych wpisach widać, iż jedynie co umieją to "naprawić" przebitą oponę pianką do opon
    Ostatnio edytowane przez majster ; 27-05-2014 o 22:12 Powód: Dodano

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Wybacz ale dla mnie to jest ingerencja w silnik, który fabrycznie nie został przystosowany do LPG.
    Ris, daj spokój, masz do czynienia z klanem fanów LPG, zadne argumenty ich nie przekonają a jak zacytujesz opinie jakiegoś fachowca, (jak ja to zrobiłem z Motofaktami) zaraz agresywna reakcja oraz wyzywanki: oczywiście są to "pseudofachowcy, pseudoportale, nie znają się", itd...

Znają sie za to Abezus, Majster i Barsliw. Pozostali wszyscy to durnie i nieuki.

Nasi znawcy mieszkają na wioskach albo za siedmioma górami, gdzie nie ma centrów handlowych, nie ma parkingów podziemnych.... a tam nigdzie autem z LPG nie wjedziesz. Nie potrzebują w autach powierzchni bagażowych itd. Wszystko cacy, czynnik finansowy się nie liczy, lubią rozsądnie wydawać pieniądze, raj na ziemi słowem.

Dyskusja z tak fanatycznym podejściem nie ma sensu. Ja mieszkam w dużym miescie, codziennie parkuję pod ziemią, korzystam z centrów handlowych, potrzebuję w aucie bagażnika, kilka razy w roku bywam na zachodzie, gdzie w niektórych krajach tankowanie gazu bywa kłopotliwe, itd. Dla mnie instalacja LPG to bezsens, bo ogranicza mi możliwosci korzystania z samochodu. U nich, na wioskach i za siedmioma górami, takich problemów nie ma. Kasy też nie ma (jak wynika z wpisów), więc LPG pozwala zaoszczędzić, ale oczywiście, oczywiście, "nie ma to znaczenia".

Na pytanie, czemu, skoro LPG taki znakomity, nie jezdzi na nim cała Europa, nie odpowiedzą. Odpowiedź bowiem bylaby niewygodna. Opinie warsztatów, fachowców, a ja przytoczyłem tylko wybrane (jest ich wiele) to oczywiście "brednie i głupoty".

Odpuść Ris. Nie ma sensu kopać się z koniem.
    Ostatnio edytowane przez KRS ; 31-05-2014 o 15:02

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    Ris, daj spokój, masz do czynienia z klanem fanów LPG, zadne argumenty ich nie przekonają a jak zacytujesz opinie jakiegoś fachowca, zaraz agresywna reakcja w wyzywanki: "pseudofachowcy, pseudoportale, nie znają się", itd...
    Mieszkają na wioskach albo za siedmioma górami, gdzie nie ma centrów handlowych, nie ma parkingów podziemnych.... a tam nigdzie autem z LPG nie wjedziesz. Nie potrzebują w autach powierzchni bagażowych itd.

Dyskusja z tak fanatycznym podejściem nie ma sensu.

Przcież dałem spokój

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie [156] Zakup - Porady

Krs odbanowany?
    Ostatnio edytowane przez Marcin_M ; 31-05-2014 o 19:18

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    Na pytanie, czemu, skoro LPG taki znakomity, nie jezdzi na nim cała Europa, nie odpowiedzą. Odpowiedź bowiem bylaby niewygodna. Opinie warsztatów, fachowców, a ja przytoczyłem tylko wybrane (jest ich wiele) to oczywiście "brednie i głupoty".
    Na to pytanie odpowiedź padła. Całkiem merytoryczna nawet, tak więc jeśli nie umiesz czytać ze zrozumieniem, przykro. Przeczytaj powoli, spokojnie parę postów wyżej, może uda Ci się zrozumieć. Jeśli nie to już nic nie poradzę.