Strona 18 z 19 PierwszyPierwszy ... 8910111213141516171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 187

Temat: Światła do jazdy dziennej

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Ja od razu zaznaczam, że nie kłócę się czyje rozwiązanie lepsze itd jedynie wtrącam swoją opinię A tu dla potomnych, gdyby ktoś się kiedyś zastanawiał czy wybrać ledy czy długie, zdjęcie w pełnym słońcu dziennie DRL vs Xenon
    Jak widać dają radę dzienne

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	swiatla.jpg
Wyświetleń:	832
Rozmiar:	83.1 KB
ID:	132711  

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Cytat Napisał matezoma Zobacz post
    Jak widać dają radę dzienne
    Dla porównania muszą być spełnione te same warunki a tu nie są! inny kąt fotografowania i odległość

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    159 1.9 Jtdm 16V

Domyślnie

Cytat Napisał jankes1979 Zobacz post
    .Pisząc o naklejaniu obrazu zapalonej lampy trochę przeginasz,ale z uwagi iż mam poczucie humoru odbieram to jako żart.
    dokładnie to było w formie żartu :-) a swoją drogą czemu nie moźna zrobić DRL w reflektorze po żarówce mijania ? chyba przez podłączenie tego modułu DRL nie tracisz chyba świateł drogowych ?
    poniżej filmik LED vs Mijania dodam że żarówki w mijania po zamontowaniu ledów zmieniłem na mocniejsze + 30% http://allegro.pl/zarowka-h7-ge-spor...246449948.html i świecą jaśniej niz zwykłe

poniżej filmik oraz zdjęcie niestety dziś pochmurno ale musicie mi uwierzyć na słowo że czym słoneczniej tym przewaga na stronę ledów bo słońce świeci prosto w reflektory i światło traci na efektywności, czym ciemniej na mijania bo oświetlają drogę szkoda że nie mam do porównania auta z dziennymi w drogowych ale może się domyśleć że będą świecić zdecydowanie słabiej ze względu na połowę mocy żarówki mijania

Zdjęcie zrobione specjalnie w pod drzewami w zaciemnionym miejscu światła mijania oświetlają drogę przez są bardziej widoczne ale jak już spojrzymy na same lampy jest porównywalnie filmik jest robiony przy zachmurzonym niebie ale na otwartej przestrzeni i tam już widać różnice na + ledów, w słonecznym dni jeszcze bardziej na korzyść ledów

poniżej filmik (sorki że na wrzucie ale tylko tam mi się udało załadować)

http://w348.wrzuta.pl/film/68qLtKri1..._4x1w_vs_h7_30
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ledyy.jpg
Wyświetleń:	1358
Rozmiar:	74.2 KB
ID:	132741  
    Ostatnio edytowane przez EGONZGIERZ ; 28-05-2014 o 07:22
    Miłośnik pizzy i samochodów włoskich

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jankes1979
    Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 150KM+Fiat Idea 1.3 jtdm,FURA ŻONY;-)

Domyślnie

zdecydowanie nie traci się świateł drogowych,ale dodaje się im jedynie dodatkową funkcję.Co do intensywności świecenia to nie możemy brać pod uwagę jedynie używanej mocy żarówki i zakładać,że 25% żarówki drogowych jest słabsze niż 100% mijania.Odbłyśnik świateł drogowych ma zupełnie inną geometrię(świeci na wprost) niż mijania co powoduje,że te pierwsze pomimo użycia jedynie 25% nie świecą słabiej niż światła mijania.
    JEŚLI KTOŚ KIEDYŚ ZOBACZY MNIE W INNYM AUCIE NIŻ ALFA ROMEO TO ZNACZY,ŻE KUPIŁEM JE ZA POŁOWĘ WARTOŚCI I JEST NA SPRZEDAŻ

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    159 1.9 Jtdm 16V

Domyślnie

To możesz również zamontować ten moduł do pandy na 1 żarówkę podłączając pod włókno od drogowych nie za bardzo widzę różnice czy w reflektorze jest osobna żarówka czy wspólna 2-włóknowa

Dodano po 5 minutes:

Cytat Napisał jankes1979 Zobacz post
    Co do intensywności świecenia to nie możemy brać pod uwagę jedynie używanej mocy żarówki i zakładać,że 25% żarówki drogowych jest słabsze niż 100% mijania.Odbłyśnik świateł drogowych ma zupełnie inną geometrię(świeci na wprost) niż mijania co powoduje,że te pierwsze pomimo użycia jedynie 25% nie świecą słabiej niż światła mijania.
    żarówka mijania H7 oraz drogowych H1 ma taką samą moc 55W jak ograniczysz jedna z nich jakiś oporem to musi świecić słabiej a to że jest w innym odbłyśniku to światło pada w inna stronę ale nie rozjaśnia to na pewno świecącej żarówki
    z ciekawości zrób filmik mijania oraz DRL na drogowych ciekawy jestem jak to wygląda
    Ostatnio edytowane przez EGONZGIERZ ; 28-05-2014 o 14:38 Powód: Dodano

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    BMW E46 330i

Domyślnie

Cytat Napisał EGONZGIERZ Zobacz post
    To możesz również zamontować ten moduł do pandy na 1 żarówkę podłączając pod włókno od drogowych nie za bardzo widzę różnice czy w reflektorze jest osobna żarówka czy wspólna 2-włóknowa
    Tyle że tak jak ktoś pisał, przy takim używaniu żarówki się szybciej zużywają, stąd użycie w dwuwłóknowych żarówkach mija się z celem. W przypadku gdy mamy na mijania osobną żarówkę można wtedy zainwestować w porządną droższą żarówkę + ileśtam (która de facto zużywa się znacznie szybciej od standardowej), czy xenon jeśli mamy soczewkę i możemy zamontować to tak żeby dobrze świeciło i nie oślepiało - jednorazowa większa inwestycja którą szkoda zużyć w dzień, a na światła drogowe najtańsza żarówka "z biedronki" za 5zł do zmiany co rok/pół roku. Z dokładnie tego samego powodu bezsensem jest robienie DRL ze świateł mijania.

Cytat Napisał EGONZGIERZ Zobacz post
    Dodano po 5 minutes:

żarówka mijania H7 oraz drogowych H1 ma taką samą moc 55W jak ograniczysz jedna z nich jakiś oporem to musi świecić słabiej a to że jest w innym odbłyśniku to światło pada w inna stronę ale nie rozjaśnia to na pewno świecącej żarówki
    z ciekawości zrób filmik mijania oraz DRL na drogowych ciekawy jestem jak to wygląda
    Barwa światła jest znacznie bardziej "żółta" czy wręcz "pomarańczowa".
    Przykładowy filmik, Opel Corsa D:
    http://youtu.be/2Crlltp3oJU
    BMW:
    http://youtu.be/lpHPHVICtRg

I nie, nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania, aczkolwiek rozumiem czyjeś intencje przy zakładaniu czegoś takiego.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    159 1.9 Jtdm 16V

Domyślnie

tylko z tego co czytam te moduły mają standartowo ograniczenie mocy żarówek do 30% czyli 38,5W

(regulację od 15%-45%) czyli 55 W żarówka może zużywać od 30 W do 46 W x 2 moim zdaniem zbyt mała oszczędność prądu by to montować bo w najsłabszym ustawieniu będą zużywać 60W przy standartowym 77W ledy 8W , chyba że ktoś chce oszczędzić drogie żarniki xenonowe
    Ostatnio edytowane przez EGONZGIERZ ; 28-05-2014 o 15:27

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Od kiedy 30% z 55W to 38,5W?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Bujdą jest to, że obniżone zasilanie żarówki powoduje jej szybsze zużycie.

Montaż LED'ów czy DRL na drogowych ma jeden cel - mniejsze obciążenie alternatora a wraz z tym szybsze naładowanie akumulatora. Przydatne to jest w przypadku jazdy np dieslem na krótkich odcinkach. Stosując DRL oszczędzamy ok 100W (55Wx2 mijania, 5Wx6 postojowe+tablica, 5W wnętrze) w przypadku DRL drogowych (35% z 55W daje ~20W na lampe x2 = 40W zużycie) albo i nawet 130W stosując DRL Led..

Legalność czy DRL drogowe czy LEDy jest w obu przypadkach żadna - po prostu nie lubię dokładać dziwnych lamp tylko stosować fabryczne rozwiązania.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    159 1.9 Jtdm 16V

Domyślnie

dobra źle to przeczytałem bo jest że ograniczają moc do 30% a nie o 30% czyli by wynikało żę 16,5W
    Ostatnio edytowane przez EGONZGIERZ ; 28-05-2014 o 16:24