Cóż to by była za podnieta oszczędnym COMMON RAIL'em jakby auto spalało w tak idiotyczny sposób paliwo?
Tak sobie pomyślałem, powinien być na stronie Fiat Auto Poland email do konstruktorów każdego modelu, żeby mogli na takie pytania nam odpowiadać!
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Właśnie dlatego, że po zdjęciu nogi z gazu paliwo nie dochodzi istnieje coś takiego jak hamowanie silnikiem, jedynie na niskich obrotach podaje paliwo tak jak kolega wyżej napisał aby silnika nie zdusić.
W starych silnikach coś tam dochodziło paliwa, ale nie w nowoczesnych.
Tak właśnie jest. Dalej nie mamy jednak pomysłu, skąd i dlaczego są 2l/100km![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
Może nieco nie w temacie, ale coś mi się pochrzaniło w komputerze i nie wiem czy jechać z tym na serwis. Już mówię o co be. Kiedyś wrzucając na luz powiedzmy przy 90km/h niemal od razu pojawiało się spalanie 2l/100km. teraz komputer pokazuje powolny spadek od właściwego spalania do 2l przy czym najpierw wskakuje 2l/100km a potem wybija np 8l i pomału w dół. Na 100% tak nie było. Mało tego ... przyśpieszanie w mieście to przeszło 20l/100km gdzie przed tygodniem dobić do 20 było ciężko. Oprócz tego nagle na trasie spala w drugą stronę.... średnie mi potrafi wyjść 6,2l/100km przy wcześniejszym 7,4 przy delikatnej jeździe. Jeszcze jedno - zdecydowanie wzrosło chwilowe spalanie przy nawet delikatnym przyśpieszaniu. jadąc na 4 biegu spokojnie 80km/h i delikatnie (na prawdę delikatnie) przyśpieszając wywala chwilówkę na przeszło 10l..... o co come on. Ktoś miał coś takiego ?
Zapewniam - tydzień temu tak nie było. Pewnego pięknego poranka wjechałem w miasto i zaczął świrować.
Spalanie w mieście teraz 18l/100km w trasie (okolo 80-100km/h przy mało oszczędnej jeździe) 6,5.
Nie mogę się połapać.
Wygląda mi to na wypalanie filtra DPF. Podłącz MES i sprawdź w jakich interwałach się wypala.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
U mnie właśnie tak jest i raczej tak w 159 ma być. Po "daniu na luz" chwilowe spalanie powoli schodzi do 2, mało tego, u mnie gdy prędkość spadnie poniżej 30km/h i auto dalej wytraca prędkość, chwilowe zaczyna rosnąć, mimo że obciążenie silnika nie wzrasta. Sprawdż po zatankowaniu do pełna średnie zużycie wyliczone przez ECU i porównaj z rzeczywistym. W mojej i wielu innych często ECU zaniża o ok. 0,5L.
No jasne, ze jak dasz na luz i zaczniesz zwalniac to ponizej pewnej predkosci spalanie na 100km będzie wzrastać... logiczne.
Nie rozumiem tej logiki,jak jadę na luzie to silnik przy 800obr/min, niezależnie od chwilowej prędkości samochodu, czy po jego zatrzymaniu pali niecały litr paliwa na 1 godz. i nie wiem jak to się ma do przeliczeń na 100 przejechanych km.- żeby było dobrze powinno być "0" (była już o tym dyskusja).