Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Temat: Podwyższony poziom oleju + ubytek płynu

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo Giulitta QV 240KM

Domyślnie Podwyższony poziom oleju + ubytek płynu

Witam, przed wizyta w serwisie pytam was koledzy o opinie, bo nie chce być znowu odprawiony z kwitkiem...
    Problem polega na tym ze po pierwsze ubywa mi płynu chłodzenia w dużym tempie przez mniej niż 2 miesiące z poziomu max do min. Druga sprawa która martwi mnie bardziej to zbyt duża ilość oleju (bagnet mokry w 1/3dlugosci) i w dodatku olej pachnie (śmierdzi) benzyna, po odkręceniu korka wlewu oleju brak jakichkolwiek osadów (korek czarny)
    PS mój przebieg to 22tys, wymiana oleju była na 13tys, od razu zaznaczam ze nie robię krótkich tras, min 30km w jedna stronę i dłuższe.

Za opinie i porady z góry dziekuję.
    Pozdr.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ciastek C
    Mieszka w
    Mazowsze :)
    Auto
    Escorcik ;)

Domyślnie

co do płynu chłodniczego to mozę być luźna jedna z opasek uciskowych węża bodajże wchodzaca do bloku.
    W 1.4 Tjet sie co prawda takie cos przytrafiało, ale może i u Ciebie taka przypadłośc ma miejsce
    1+1 = 69 czyli Wyższa Matematyka Stosowana

Użytkownik Romeo Avatar euroscan
    Mieszka w
    Katy Wroclawskie/ Wrocław/ Legnica
    Auto
    147 TS 1.6, bez wariatora

Domyślnie

co do ubywania płynu chlodniczego to zobacz czy nie jest mokra obudowa skrzyni biegów....
    nad skrynią przebiega magistrala chlodnicza do grodzi silnika....

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta, 1.4TB 170KM, Distinctive, Pakiet Premium + Sport1

Domyślnie

z płynem chłodniczym miałem ten sam problem. Co się okazało, tak jak kolega wyżej pisał, jedna z opasek była źle spasowana. Ale co ciekawe przy okazji rozbierania termostatu, okazało się że jest nieszczelność z okolic pompy próżniowej układu hamulcowego, więc warto było się wybrać z tym do serwisu. Wszystko wymienili na gwarancji i jak na razie wszystko jest w porządku.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał mcdreamy Zobacz post
    olej pachnie (śmierdzi) benzyna
    Jeżeli faktycznie tak jest to poważna sprawa, bo może prowadzić do zatarcia silnika. Może wtrysk leje? Nie zauważyłeś zwiększonego zużycia paliwa?
    Jak czytam o takich rzeczach przy 22tys. przebiegu to mnie strach ogrania przed współczesną motoryzacją...
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Alfa i Omega Avatar milleniusz
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Też miałem ze dwa lata temu problem z opaską. Z tym, że ubywało niewiele bardzo i serwis nie był w stanie stwierdzić dlaczego, tylko dolewał płynu. Raz nawet przy mnie, jak im zwróciłem uwagę. Sam namierzyłem problem jak całkiem spadła i wyrzygało płyn na ulicę...
    ___

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Takie przypadki były już opisywane wystarczyło użyć opcji "SZUKAJ". Ja sam miałem podwyższony poziom oleju z winy zawieszającej się centralki wtrysku - wymiana oleju na gwarancji na koszt serwisu. Taki ubytek płynu to drobnostka i nie ma się czym przejmować. W nowym aucie zazwyczaj w układzie jest trochę powietrza i stopniowo układ się odpowietrza - jeśli na zimnym silniku poziom nie spada poniżej Min to wszystko jest ok
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Nie zwracalem wczesniej uwagi na zużycie paliwa bo od poczatku moja julcia pali jak smoczyca:-)
    Na pewno jestem zaniepokojony bo to roczne auto, wizyte w serwisie juz zamowilem. Dziekuje za wasze podpowiedzi, na pewno beda przydatne gdy juz dojdzie do przepychania sie z serwisem.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar milleniusz
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

No właśnie. Mi też mówili, że drobnostka i w sumie byłem skłonny się zgodzić, póki nie zobaczyłem reszty płynu na ulicy. Czujnym trzeba być i gotowym! Potem jeszcze przez dłuższy czas obmacywałem każdą plamkę spod silnika. Z wąchaniem, ale bez lizania, co pewnie wyklucza możliwość odróżnienia płynu chłodzącego od skroplin z klimy, ale jednak gdzieś trzeba nakreślić granice miłości do włoskiej myśli technicznej.

___

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Cześć,
    wracam do tematu, bo walczę już prawie 3 miesiące z serwisem odnośnie usterki, o którą was pytałem (podwyższony poziom oleju+olej pachnący benzyna). Za pierwszym razem po spędzeniu 7 godzin na diagnostyce zostałem odesłany z kwitkiem, bo "komputer nic nie pokazuje", dodam, że nikt nie raczył powąchać oleju. Tłumaczyli, że tak może być (krótkie odcinki albo jazda pod górkę na wysokim biegu- ani jedno ani drugie u mnie nie występuje). Zalecono obserwacje i tu się zdenerowałem, bo pytam się w jaki sposób? Nadmiaru oleju nie odessano ani nie wymieniono na nowy, ale obserwacje zalecono! Wymieniłem olej na swój koszt i po miesiącu wróciłem do serwisu i przyznano mi racje że jednak oleju przybywa i chyba pachnie benzyna, ale komputer nic nie wykazuje, więc nie wiedza co zrobić, napisali prośbę o pomoc do pionu technicznego a ten zalecił wymontowanie wtrysków i przesłanie do centrali na diagnostykę....

Obawiam się o los mojej Julci bo w tym serwisie z którego korzystam we Wrocławiu nie jestem zadowolony z jakości obsługi serwisowej, za każdym razem wyjeżdżam z serwisu z dodatkowa usterką, bo nie naprawią tego co zgłaszam i zepsują cos nowego (wymieniali głośnik z przodu po stronie kierowcy bo się wyłączał- nadal się wyłącza i dodatkowo coś lata mi w drzwiach na byle jakich nierównościach, po diagnostyce komputerowej odnośnie tego oleju zwariował mi alarm do tego stopnia, że musiałem odłączyć syrenę bo wył kilka razy dziennie o rożnych godzinach niesprowokowany, nieszczelność w układzie chłodzenia- wymienili jakiś wężyk i miało być ok- nie jest, płynu nadal ubywa, wymienili amortyzator bo ciekł (po 20k km!) po wymianie sam układałem na miejsce wykładzinę w bagażniku. Jest jeszcze kilka innych mankamentów, które oni bagatelizują, ale najważniejszy jest dla mnie problem z tym olejem)
    Długa historia, mnie ręce opadają bo serwis uważa, że wszytsko jest ok i obsługa nie pozostawia nic do życzenia, musze ponownie zostawić u nich samochód. Gdy podzieliłem się z obsługa moimi obawami to usłyszałem ze nie musze tego robić, ale wpiszą do akt ze odmówiłem oferowanej pomocy i gdyby cos się stało w przyszłości z silnikiem to oni maja czyste rączki....
    Jakiekolwiek straszenie skarga do szefa salonu i centrali nie przynosi efektu.
    Będzie to dla was dziwne, ze tyle usterek ma moja julcia, ale tak jest, chyba trafił mi się jakiś bubel, ciężko mi myśleć tak o moim samochodzie bo go lubię, jest piękny i świetnie się prowadzi, ale kupiłem nowy po to by mieć spokój a tu taka sytuacja.... i dodatkowo "super" serwis....

Jeśli macie jakiś pomysł co mogę jeszcze zrobić, to piszcie proszę śmiało, będę wdzięczny za każda radę.
    Jeśli źle umieściłem post to proszę moderatora o pomoc w jego prawidłowym umiejscowieniu.
    Dziękuje i pozdrawiam.