Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Dlatego porównałem julke do mazdy 3... Zwyczajnie większość ludzi jeśli ma kupić coś za 150 tyś to na dalekim końcu stawia alfa romeo, bo za te pieniądze można mieć coś lepszego. Nie oszukujmy się bmw czy merc nawet bez wyposażenia będą fajniejsze niż giulietta... no kurde zerknij na nową c klase 2014, przecież to to wizualnie urywa dupsko. Natomiast jeśli dysponujemy kwotą 70k julka już jest całkiem sensownym wyborem choć mi osobiście mazda podoba się owiele bardziej pod każdym względem. Wiesz to jest takie teoretyzowanie bo każdy patrzy innymi kategoriami. Powtórzę oklepany schemat, jeden kupuje głową, drugi sercem. Tak naprawdę zakup nowego samochodu za takie pieniądze to zajebiście ciężki temat i gdybym to ja był w takiej sytuacji zapewne pół roku bym się zastanawiał co wziąć. W dzisiejszych czasach auta robione są z papieru więc trzeba się poważnie zastanowić co kupić żeby nie wpakować się w kibel.
W zeszłym roku miałem średnią przyjemność jeździć przez kilka Audi A3 Sportback z wypożyczalni. Silnik 1.6 TDI 105 KM. Cena bazowa tego samochodu to 102.600 zł (właśnie sprawdziłem na stronie Audi). Za tę cenę cennikową (od której dostałem 14% rabat) mam Giuliettę 170KM, ze Sport Packiem w półskórach, hamulcami Brembo, szklanym dachem, Blue&Me i tysiącem innych rzeczy, których nie chce mi się nawet wypisywać. A tamto Audi nie miało nawet automatycznej klimy.
Powiem tak - tych samochodów nie ma co w ogóle porównywać. Dalej uważasz, że Julka jest droga?
Spójrz na ceny Audi A1 i porównaj z MiTo.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Nie biorę pod uwagę samochodów vag, ponieważ tam nie ma ani jednego dobrego silnika. W julce są dwa fajne 2.0JTD, oraz nie wiem czy jeszcze pakują T-JETa reszty bym zwyczajnie nie chciał z różnych powodów. Tak jak powiedziałem za 100 kawałków szukałbym mazdy może jakiegoś pługa, jeśli już na siłę chciałbym coś z włoszczyzny to fiat bravo jest o niebo ładniejszy niż giulietta, no nie oszukujmy się... Zresztą moim zdaniem Bravo po 2011 z t-jetem w pakiecie sport, zajebista sprawa. Wątek idzie w dziwną stronę tak naprawdę. Każdy lubi co innego każdemu podoba się co innego i niech tak zostanie...
Ja to chyba jestem fanatykiem bo i tak za te 150tysi brałbym Alfe niż jakiegoś merca czy bmw.
Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
Mam chorobę zwaną ITALIA
Abezus owszem za 150k kupisz c klase czy bmw 3, z podstawowym silnikiem i calkowitym brakiem wyposazenia. Za 320i czy c200 zaplacisz ponad 150k a doliczajac podstawowe wyposazenie, nie mowimy o kosmicznych systemach ze samochod ma latac a o samych podstawach, wyjdzie ci juz cena zblizajaca sie do 2 z przodu. Moze i c klasa wyglada ale na pewno nie ta co kosztuje 150 a ta co kosztuje ponad 200, wtedy felgi, lampy, chromy i inne rzeczy daja efekty wizualne, tyle ze trzeba za nie zaplacic a marki premium maja ciekawe ceny. Wybierajac kompakta mialem golfa gti 35 edition lub julke qv, takie same parametry + o wiele wiecej wyposazenia w julce juz nie wspominajac o cenie, a golf? nawet po znajomosciach nie dawali takich upustow jak alfa, nie wspominajac o polowie wyposazenia julki. Wniosek? Chyba kazdy moze sam se odpowiedziec.
Sent from my Iphone using Tapatalk
';'
Radzia, zwróc mu uwagę, bo mnie ignoruje z bezsilności, że pisze bzdury, jakoby alfa robiła teraz modele tylko dla fanów, albowiem statystyki i badania, dostępne choćby u dealerów (ADF wrocławskie ma takie dane), wskazują, ze wsród nabywców Mito i Julki są w większej części osoby, ktore do tej pory alfy nigdy nie miały. Kupily te auta, bo się im spodobały, głownie kobietom.
Dodano po 3 minutes:
Dodam jeszcze, ze jesli kupno samochodu ma być stymulowane wyłącznie
a) ceną
b) utratą wartości
c) statystykami rozmaitej tresci
to żaden z tych punktów nie uwzględnia pokaźnego odsetka ludzi, którzy motoryzację po prostu kochają, cenią poszczególne marki i nie przeliczają wszystkiego na "opłaca się/nie opłaca sie". Życie jest za krótkie, zeby nieustannie kalkulować i wyglaszać teorie o tym, kogo to się nie rozumie, bo ktoś wydaje tyle i tyle na to i na tamto.
Wydaje, bo:
a) stać go
b) lubi
c) nie jest liczykrupą
d) jest fanem
e) wpiszcie dowolne inne powody.
Ostatnio edytowane przez KRS ; 14-06-2014 o 17:02 Powód: Dodano
No właśnie jeśli ktoś nie kalkuluje wszystkiego, szuka auta dobrego w prowadzeniu kupi właśnie bmw czy merca ze względu na rwd, bo chyba nikt nie zaprzeczy, że rwd lepiej się prowadzi. Quatroporte to raczej abstrakcyjna opcja dla kogoś kto niewiele jeździ samochodem bo spalanie rzędu 25/100 nie jest wesołe... Natomiast nie mówimy u używkach, lecz nowych, salonowych autach. No ale przyznaje rację rozmowa o innych marakch na tym forum nie ma sensu bo każdy tutaj ma przed oczami tylko jedno logo.
Wracjając do tematu moim zdaniem giulia jeśli się w ogóle pojawi, będzie jakimś amerykańcem w innym opakowaniu, a i tak ludzie będą to kupować bo na masce widniało będzie logo alfy. No zobaczymy, 169 tak zapowiadali, tak miała być, i nic nie wyszło. Teraz przynajmniej szanse są większe bo mają od kogo zabrać gotowe projekty.