Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Wymiana olejów w silniku i skrzyni. Zaufane marki?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar questounico
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm i Megane II 1.6 16v LPG

Domyślnie Wymiana olejów w silniku i skrzyni. Zaufane marki?

Witam! Kupiłem niedawno 159 1.9 16v i o ile silnik to stara dobra konstrukcja do której mozna mieć zaufanie to skrzynia M32 to problematyczny twór. Postanowiłem więc powymieniać oleje, wyczytałem, że do skrzyni Tutela albo Fuchs, a do silnika Motul lub Selenia.
    Autko śmigało na motulu 5w30 i ja również taki zalałem, ale bardziej martwi mnie skrzynia, w sklepie sam Pan mi też polecał do Alfy Fuchsa, kupiłem więc 75w90, olej polecany przez wielu również producentów ciężarówek.

Ale zaczałem zgłebiać temat i wiele osób zarzuca Fuchsowi że propaguje go strona skrzynie.com a tak naprawde to wielkie G. Co prawda mam zaufanie do tego sklepu gdzie kupowałem bo jestem ich stałym klientem i często biorę też towar na warsztat, a Pan proponował mi Castrol dopiero gdy poprosiłem o coś dobrego ale coś pokroju Motula (nie tak oblatanego) polecił Fuchsa.

A drugi problem to... fuchsa polecają do cięzarówek, a więc czy przypadkiem mój dieselek nie jest zbyt wysoko obrotowy?

Może ktoś jeździł na tym i mnie uspokoi lub zmusi do ponowej wymiany? Mam stracha bo autko dostało jeszcze Chipa więc przeciązenia są spore.
    Ostatnio edytowane przez questounico ; 15-06-2014 o 09:16
    [

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Hej,

Muszę przyznać, że dublujesz tematy
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ni_biegow.html
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._oleju-28.html

Ale: teoretycznie każdy olej do silnika jest dobry, o ile spełnia wymagane normy i jest wymieniany odpowiednio często.
    Są dobre i lepsze, pozwolę sobie wkleić link do zestawienia Artih'a z innego forum: http://www.squadracorse.pl/viewtopic.php?f=14&t=1234

Na swoim przykładzie do silnika leję Millers, a do skrzyni wlałem Petronas Tutela 75W85 i wszystko wydaje się być w porządku.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Alfa i Omega Avatar questounico
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm i Megane II 1.6 16v LPG

Domyślnie

w pewnym sensie dubluje ale,
    chodzi mi czy nie zaszkodzę skrzyni tym Fuchsem cytrac 75w90 który raczej jest do przekładni cięzarowych, wszyscy polecaja tak tego 75w80, badałem nawet ich lepkości przy 40 i 100 st
    i ten 75w90 ma wyższe lepkości 15.5mm2/s przy 100st i ponad 100 przy 40st, ten 75w80 ma 9.1 przy 100st i 46 przy 40st więc lepkość mniejsza, a więc niby smarowanie gorsze, a więc ja bym miał lepsze sparowanie tylko czy w takim razie gożej nie odprowadza ciepła? Przydała by się jakaś rada speca od skrzyń, gościu polecił mi ten bo niby lepiej zniesie przyrost niutonów zwiazany z chipem, tylko rekomendacje ma od producentów ciężarówek nie aut osobowych, a producent pisze że uniwersalny olej do przekładni manualnych i niby też osobowych.
    Trochę panikuje ale M32 to straszny twór a puki dziala dobrze nie chce go drażnić złym olejem.
    [