Witam! Kupiłem niedawno 159 1.9 16v i o ile silnik to stara dobra konstrukcja do której mozna mieć zaufanie to skrzynia M32 to problematyczny twór. Postanowiłem więc powymieniać oleje, wyczytałem, że do skrzyni Tutela albo Fuchs, a do silnika Motul lub Selenia.
Autko śmigało na motulu 5w30 i ja również taki zalałem, ale bardziej martwi mnie skrzynia, w sklepie sam Pan mi też polecał do Alfy Fuchsa, kupiłem więc 75w90, olej polecany przez wielu również producentów ciężarówek.
Ale zaczałem zgłebiać temat i wiele osób zarzuca Fuchsowi że propaguje go strona skrzynie.com a tak naprawde to wielkie G. Co prawda mam zaufanie do tego sklepu gdzie kupowałem bo jestem ich stałym klientem i często biorę też towar na warsztat, a Pan proponował mi Castrol dopiero gdy poprosiłem o coś dobrego ale coś pokroju Motula (nie tak oblatanego) polecił Fuchsa.
A drugi problem to... fuchsa polecają do cięzarówek, a więc czy przypadkiem mój dieselek nie jest zbyt wysoko obrotowy?
Może ktoś jeździł na tym i mnie uspokoi lub zmusi do ponowej wymiany? Mam stracha bo autko dostało jeszcze Chipa więc przeciązenia są spore.