Jak najbardziej.
Witam kolegow po krotkiej przerwie i mam kilka nowosci w sprawie naszych M32.przypominam ze wymienilem wszystko co tylko sie dalo ale nic kie pozwolilo zlikwidowac porannych stukow,doszlem do wnioskow ze w mijej skrzyni juz ktos grzebal i chyba zapomnial jednego z lozysk igielkowych na walku albo wlozyl takie lozysko uszkodzone,zostala mi jedynie taka opcja,
Dodano po 10 minutes:
Wyciagalem silnik 4 razy,skrzynia na stol i wszystko wymienialem na nowe ale nic niepomoglo. W koncu dolalem oleju i teraz mam 4 litry w skrzyni. Myslalem ze to niemozliwe ale weszlo bez problemu(obok wybieraka jest korek wlewowy,a jak bedzir miala za duzo to sobie nadmiar wypluje przez czarny koreczek ktory jest rowniez zaraz przy wybieraku)ja dolalem i stukow jest mniej i trwaja krocej przy rannym odpalaniu. Oczywiscie bede jeszcze to rozbieral ale chyba zmienie skrzynie .
Ostatnio edytowane przez SARAHZ ; 12-06-2014 o 19:48 Powód: Dodano
Piszecie tez o luzach na mechanizmie roznicowym a wiec to tez wymienilem bo moj mial straszny luz a na dodatek mial nadrzerki na trybkach. A co do obliczania luzow i wlozeniu odpowiednich podkladek w satelity w mechanizmie to ciezka sprawa bo niemam pojecia jak chcecie obliczyc luz zeby wlozyc odpowiedniej grubosci podkladki(pamietajcie ze jezeli dacie za grube podkladki i lozysko zacznie sie grzac to w najlepszym przypadku padnie wam tylko lozysko a w najgorszym stopicie pokrywe mechanizmu. Ja obliczalem luz na lozyskach walkow w skrzyni,jezeli kogos to ciekawi to z przyjemnoscia opisze,ale co do mechanizmu to ostroznie.ciezki temat.
Niestety u mnie wymiana łożysk mechanizmu różnicowego nic nie pomogła na szumy (dla przypomnienia, zależny jedynie od prędkości a nie od biegu czy wciśnięcia bądź nie pedału sprzęgła). Stare łożyska wyglądały bardzo dobrze. Olej był czysty (wymieniałem 3 lata/45tys km temu). Oleju udało się upchnąć 2.3l. Trochę lepiej zmienia się biegi i tyle z tej naprawy.
Mechanik stetoskopem obsłuchał skrzynię gdy auto pracowało "w powierzu" - było na podnośniku, a silnik uruchomiony/bieg włączony i gaz wciśnięty. Ten szum wydawał się słyszalny najbardziej z okolic mechanizmu różnicowego i jeszcze gdzieś z lewej strony skrzyni - ale kto wie, może się akurat jakoś przenosi albo rezonuje i niekoniecznie w miejscu gdzie najbardziej słychać jest uszkodzenie.
Jakieś pomysły co dalej?
Szczerze mówiąc szumy ze skrzyni to nie tylko łożyska mechanizmu różnicowego. 2 wałki ( 1/2/5/6 i 3/4/R )kręcą się cały czas. W zależności od tego jaki bieg wrzucisz przez ten wałek w połączeniu z innym przechodzi Nm. Ale wszystkie podczas jazdy sa bezpośrednio zazębione z kołem zębatym mechanizmu różnicowego. A co za tym idzie wszystkie łożyska pracują i to one może szumią.
Naprawa skrzyń M20, M32 ---> http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...ml#post2004527
https://www.youtube.com/watch?v=WztjfgsSgJU - polskie złomowisko.
a widzisz, tego nie wiedzialem że 2 z 3 wałków kręcą się cały czas. czy dobrze rozumiem ze one kręcą się z prędkością tylko I wyłącznie zależną od prędkości samochodu, a to co decyduje jakie jest przełożenie to załączenie odpowiedniego koła na 3 wałku ( który idzie do sprzęgła) z jednym z kół albo na wałku 1/2/5/6 biegu albo na 3/4/R?
Czyli szumy możliwe że są z któregoś z 4 łożysk na krańcach wałków 1/2/5/6 lub 3/4/R bo one kręcą się cały czas, niezależnie od biegu, a szumi właśnie niezależnie od biegu/luzu/sprzęgła. Czy tam coś jeszcze innego może szumieć? (jakieś synchronizatory itp - sorry, może głupie pytanie ale nie do końca wiem jak to działa)
I co z trzecim wałkiem pewnie też przy okazji warto powymieniać łożyska. Wydaje mi sie że wcześniej Ty albo ktoś inny wspopminał że da się zrobić wszystko bez wyciągania skrzyni, wyciągając same wałki.
Witam kolegow po krotkiej przerwie ale wlasnie kupilem skrzynie z 80tys km.doskonale wiecie ze wymienilem wszystko co tylko sie dalo ale nic niepomoglo. Stuki przy porannym odpalaniu pozostaly jak rowniez drgania przy malych predkosciach(2'3bieg)a wiec kupilem dzisiaj druga skrzynie-otworze i sprawdze ja w sobote i jak tylko znajde czas to je zamienie i zobczymy jak to bedzie wszystko wtedy chodzilo.pozdrawiam i szerokiej.
Dodano po 5 minutes:
Aha jeszcze jedno.kolega epsonix pisze ze do skrzyni weszlo mu 2.3 litra oleju.osobiscie uwazam ze to za malo-ale to tylko moje prywatne zdanie.powyzej opisywalem problem zwiazany z olejami w naszych m32,pozdrawiam i szerokiej.
Ostatnio edytowane przez SARAHZ ; 15-07-2014 o 19:40 Powód: Dodano
NA pierwszym zdjęciu masz wałek. W czerwonym kółku zaznaczyłem zębnik który jest cały czas zazębiony ze kołem zębatym mechanizmu różnicowego. Na drugim zdjęciu cyframi zaznaczyłem miejsca wałków.
1 jest to wałek sprzęgłowy który jak widać nie jest sprzężony z mechanizmem
2 miejsce na wałek 1/2/5/6 biegu
3 miejsce na wałek 3 /4 /r
Wałek 2 / 3 są cały czas zazębione z mechanizmem różnicowym i przenoszą z niego moment obrotowy.
Naprawa skrzyń M20, M32 ---> http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...ml#post2004527
https://www.youtube.com/watch?v=WztjfgsSgJU - polskie złomowisko.
@sarahz wiem ze miało być więcej,w skrzyni pewnie zostało coś ok 0.2l, mechanik dolal 2.3l,myślisz ze to ciągle mało? Mechanik powiedział ze ta ilość już upychał na siłę przytykajac korek kontrolny.
@pampik
Ok,tylko potwierdź proszę czy szumiec mogą tylko te 4 łożyska skrajne 2 wałków,czy coś jeszcze? Najlepiej wymienić wszystkie , łącznie z łożyskami walka sprzeglowego(6 szt)? Wszystko robić bez zrzucania skrzyni czy lepiej ja wyjac?
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 16-07-2014 o 08:24
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.