Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Temat: [156] Głośniki drzwi przednie i tylne

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kazek
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

Domyślnie

Hertze są przystosowane do współpracy ze wzmacniaczami, ze względu na mocniejsze mocowanie membrany. Co prawda grać będą grały na samym radyjku ale szału nie będzie.

Jesli chcesz podłączać głośniki bez wzmacniacza to lepszym wyjściem będzie helix 62.1

p.s. ESK to model o klase wyższy od DSK - bez wzmacniacza i tak nie poczujesz różnicy

jeśli jednak zdecydujesz się na Hertze to ostrzegam przed wysokotonówkami bo strasznie ostre są - wymagana regulacja na radiu

Chyba tyle
    pozdrawiam
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wodzisław Śląśki
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 2007 r. Alfa Romeo 147 JTD 8V 2001r

Domyślnie

Kazzzek czy chodzi Ci o te głośniki ? http://www.allegro.pl/item514888346_...er_granie.html w sumie maja mniejszą moc hmmm poczytam jeszcze opinie. Z tym że to co piszesz o Hertzach to tez właśnie słyszałem ze najlepiej ze wzmacniaczem grają .
    Krzysiek
    Alfa Romeo 156
    2.4 20V JTD 175 km

Użytkownik Świeżak Avatar arturo
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa 156 2,4 JTD 2001r

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysiek866
    Kazzzek czy chodzi Ci o te głośniki ? http://www.allegro.pl/item514888346_...er_granie.html w sumie maja mniejszą moc hmmm poczytam jeszcze opinie. Z tym że to co piszesz o Hertzach to tez właśnie słyszałem ze najlepiej ze wzmacniaczem grają .
    nie moc jest najważniejsza w głośnikach podłączanych bez wzmaka bo nigdy bez wzmocnienia jej nie osiągniesz a skuteczność,chociaż widzę,że te nowe ESK mają bardzo wysoką bo aż 93dB,więc powinny dać radę.O tych Helixach też słyszałem,że jakiś czas temu były jednymi z najlepszych głośników pod samo radio.
    Ja polecam Ci jednak zamontowanie wzmaka bo naprawdę warto,wtedy usłyszysz wiele nowych dźwięków

selius
    Gość

Domyślnie

Ale przy opcji wzmacniacz koszty rosna podwojnie, a to dlatego ze trzeba wygluszyc dzwi bo bez wygluszenia efektu tez nie bedzie.

obserwator737
    Gość

Domyślnie

to zależy od konfiguracji systemu , nigdy nie miałem grama wygłuszenia w swoich instalacjach

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie Re: Głośniki drzwi przednie i tylne

Cytat Napisał Krzysiek866
    Witam! Mam pytanko , nie znam wymiarów miejsc na głośniki w drzwiach czy może mi ktoś podpowiedzieć czy do przednich wejdą te gł. http://www.allegro.pl/item532215592_...hifi_w_wa.html natomiast jeśli chodzi o tył to te : http://www.allegro.pl/item527941609_...165_wys_0.html Dzięki za wszystkie odp. pozdrawiam Krzysiek

witam!!!zainwestowałem w nagłośnienie swojej alfiny trochę grosza i opłaciło się.
    przyznam się że nie było łatwo jeśli chodzi o montaż głośników. ;//

żeby zamontować konkretne głośniki nie obejdzie się bez podcięcia wnętrza kosza na głośnik w boczkach drzwi przednich i tylnych. :wink: inaczej będą odstawać i powodować rezonanse.oczywiście wytłumienie boczków i wnętrza pszycia drzwi obowiązkowe!!!

ja średnio zużyłem dwie maty (25cmx50cm) na jedne drzwi i boczek.trzeba pamiętać o dokładnym przyklejeniu z powrotem tej białej pianko-folii,jest ona po to żeby woda nie dostawała się do wnętrza auta

z przodu mam zamontowany system MB QUART model QM 218,03 CX (zwrotnice przymocowałem do wnętrza boczka,jest tam taka spora wnęka obok głośnika)

natomiast w tylnych drzwiach grają HERTZ DCX 165,cechują się dobrym basem i miłym dla ucha sopranem,według mnie są bardzo dobrym uzupełnieniem przodu. DD

subwoofer to tania 30 cm konstrukcja zamknięta z allegro SOLING 123 CP o niesamowitych walorach dźwiękowych!!

przód i suba podłączyłem pod czterokanałówkę magnata TRAXX 600,jest to wzmacniacz które ma przyzwoite parametry dźwiękowe i potrafi nieźle zagrać.

radio to wysłużony już PIONEER DEH 6300. :mrgreen:

cały ten zestaw z wyjątkiem HERTZA i suba miałem w swoich dwóch poprzednich samochodach i wciąż jestem zadowolony z jakości dźwięku.

zwłaszcza system MB QUART gra bardzo czysto i miękko. :wink: mam te głośniki od kilku lat i myślałem ostatnio nad ich wymianą na system HERTZA o którym piszesz.ale najpierw muszę usłuszeć jak grają te głośniki,bo opińie są podzielone. 8)
    wiadomo że każdy ma inny gust i upodobania.

poprawny montaż i odpowiednie podłączenie jest bardzo ważne chcąc uzyskać dobre brzmienie.
    alfa jest specyficznym samochodem,gdyż jest w niej sporo plastików które lubią skrzypieć, dlatego trzeba dopilnować aby każda spinka i wkręt trafiły na swoje miejsce. :!:

to by było tyle moich wywodów...

pozdrawiam!!!

moja druga ulubienica...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wodzisław Śląśki
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 2007 r. Alfa Romeo 147 JTD 8V 2001r

Domyślnie

Witam! Co do wzmacniacza to mam zamontowany w skrzyni ( własnej produkcji ) z tyłu razem z głośnikami blaupunkt serii GT dlatego chciał bym coś fajnego do drzwi ( oczywiście drzwi będą wygłuszane) , może jednak te Helixach pod samo radio jak kolega Arturo pisze. Ciężko mi teraz zdecydować widzę że zdania są podzielone ! Cóż ciężka decyzja ! Mimo to dziękuję za wasze wypowiedzi i porady !
    Krzysiek
    Alfa Romeo 156
    2.4 20V JTD 175 km

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie No to ja również proszę o radę

No to ja również proszę o radę.

Mam radio Pioneer DEH-4000UB.
    W tej chwili głośniki seryjne. Nie chcę dokładać wzmacniacza, chcę jedynie wymienić głosniki na lepsze, 4 szt takie same.
    Zastanawiałem się nad tymi dwoma:
    Hertz DCX 165 ~2x150zł
    PIONEER TS-A1703i 2x200zł

Ale się zastanawiam, na radyjku jest napisane: 4x50W, czyli Pionki wydają się że pasują idealnie z nominalną mocą wejściową 50W,
    z kolei Hertze mają 60W. No i jeden z przedmówców sugeruje, że Herze są pod wzmacniacz
    lepsze. A ja nie chcę wzmacniacza. Chcę najlepsze głośniki pod radio które mam.
    Jakieś sugestie? Jakie byłyby najlepsze pod moje radyjko?
    Bo nie chcę tez przepłacać i kupować "na wyrost", skoro nie wykorzystam.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

selius
    Gość

Domyślnie

Ja napisze tak, wedlug mnie najlepszy zestaw odseparowany glosnikow do 300 zl to Hertz DSK 165 lub Helix DB 62.1. Miedzy nimi jest jedna roznica a mianowicie:

- Hertze zeby daly z siebie wszystko musza byc podlaczone pod wzmacniacz i w tedy
    zagraja lepiej niz wyzej wspomniane Helixy.

- Helixy pod same radio zagraja lepiej niz Hertze bo maja mniejsze zapotrzebowanie na
    moc.

- Jest jeszcze trzecia opcja i wydaje mi sie ze najlepsza zeby na przod dac Helixy DB 62.1
    a na tyl Hertzy 165 aby wypelnic brakujace pasma (urozmaicic dzwiek).

Wiec wybor nalezy do was

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał selius
    Jest jeszcze trzecia opcja i wydaje mi sie ze najlepsza zeby na przod dac Helixy DB 62.1
    a na tyl Hertzy 165 aby wypelnic brakujace pasma (urozmaicic dzwiek).
    według mnie to jest dobra opcja pod radio i powinno ładnie oraz czysto zagrać. :wink:

pioneer-y sobie odpuść,głośniki nie są jego mocną stroną. ;//

proponuję jeszcze delikatnie wytłumić drzwi i będzie zaj.......cie. :mrgreen:

pozdrawiam!!!

moja druga ulubienica...