Ciężar będzie taki sam pod warunkiem, że cokolwiek co ważymy będzie stało pod takim samym kątem.
Dwie podpory jakimi są dwie osie samochodu będą "dźwigać" swoją część. Nie ważne jest więc czy zrobimy to w jednej chwili, czy "na raty"- wynik będzie taki sam.
Wystarczy, że ktoś rozwiąże belkę na mechanice to zrozumie dlaczego tak jest.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
AR 2.4 210 2008r po lifcie. 1650 kg w tym 35 litrów diesela.
HahaA co ma nachylenie poszczegolnych elementow samochodu wzgledem siebie? Ważne żeby auto było cały czas pod takim samym kątem.
Jak stoi samochod na płaskim (lub nawet jakimś kątem, ale stałym) to przednia os naciska powierzchnie z sila powiedzmy 10000 niutonów... a tylna 7000 niutonow... wiec w sumie bedzie 17000 niutonow. Waga to przelicza na mase i koniec.
Jak stanie auto obiema osiami na jednej wadze to bedzie takie samo wskazanie jakby stanelo na dwoch wagach.... a wiec idac dalej bedzie taka sama suma jesli zrobi to "na raty".
Na logike... skad mialyby sie wziac dodatkowe lub ujemne kilogramy we wskazaniu? Siły nadprzyrodzone?
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
AirAjti ma rację, chociaż "na chłopski rozum" powinno być inaczej, ale fizyki Panie nie oszukasz
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. miał ktoś z Was wątpliwą przyjemność być ważonym ciągnikiem siodłowym z naczepą przez ITD? Ważą dokładnie tak samo - po osi i sumują...
Macie jakiś artykuł na ten temat bo jestem ciekawy tej kwestii fizyki. Się douczę![]()
Jeśli ktoś chce zgłębić temat to są mądre książki z mechaniki pana Misiaka. Belki polecam przejrzeć.
Na chlopski rozum nie moze byc inaczej![]()