Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: luz jak wciskam pedał sprzęgła

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Karol147
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie

Chciałem sprawdzić czy sprzęgło się nie ślizga, 4 bieg, 40km/h i dałem gaz do dechy. Obroty wolno szły do góry więc myślę, wszystko ok aż tu nagle wyskakuje kontrolka silnika. Podłączam pod kompa i błąd P0100-Przepływomierz, ECU odebrało bardzo wysoki sygnał z czujnika. Niczym to się nie objawiało, auto ładnie pracowało. Błąd skasowałem i przejechałem się i nie wyskoczył. Mogło to mieć związek z tym, że gwałtownie gazu dodałem na małych obrotach i wysokim biegu? Czy przepływomierz padnięty?

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Raczej wysoki biegi i gaz do dechy na niskich obrotach nie ma nic do tego, jezeliby panewki wyplul to byloby jak najbardziej ok w tym przypadku, ale przeplywka...

@@Edit
    Widze po postach, ze duzo masz takich niespodzianek w samochodzie, ja bym na Twoim miejscu tyle i moglbym to rozebralbym ten silnik na czynniki pierwsze, poczyscil go, posprawdzal, czy wszystko wyglada tak jak nalezy itd. Jezeli nie wiesz, albo nie robiles tego to wymienil olej, przeplukal silnik, zmienil swiece, filtry itp
    Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 20-07-2014 o 21:54

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Karol147
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie

Czyli co, dopisać sobie przepływkę na listę rzeczy do wymiany?

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Niekoniecznie, mozna sprawdzic kable, wizualnie ja, czy nie jest zafajdana czyms itd. Moze jak dales nagle gaz do dechy to po prostu nie przelecial impuls tak jak mial i nagle wywalil blad, chociaz nic z samochodem sie nie stalo. Ja np. tak mialem z wypadaniem zapłonu jak była wilgoc... Cos mi podżarło kable i jak bylo wilgotno to gdzies zdupiał prąd bokiem i wywalalo bledy, zaleilem to izolacyjna i byl spokoj, ale dla pewnosci potem wymienilem cala wiazke ;d Jeszcze mozna sprawdzic stan styków, tez moga byc czyms zafajdane

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Paulos76
    Mieszka w
    Mielec
    Auto
    Alfa romeo 147 2.0 TS LPG

Domyślnie

Cytat Napisał Paulos76 Zobacz post
    Mam podobny problem,rano na zimnym silniku luzu nie ma wcale,sprzęgło działa jakby nigdy nic,z czasem jazdy luz się zwiększa,po około pół godziny jazdy szczególnie po mieście praktycznie nie można wrzucić żadnego biegu.Zaznaczę,że tydzień temu pompa sprzęgła została wymieniona na nową,a sprzęgło odpowietrzone i problem pozostał.Na weekendzie auto idzie do mechanika na sprawdzenie,być może wysprzęglik(notabene wymieniony w grudniu razem ze sprzęgłem)to wtedy trzeba będzie zrzucić skrzynię.
    Jeśli komuś to pomoże,jestem po odbiorze auta od mechanika,u mnie przyczyną był uwalony wysprzęglik,a wymieniałem poprzedni w grudniu razem ze sprzęgłem.Tylko tyle wytrzymał.Zrzucił skrzynię i wymienił,mam nadzieję,że ten wytrzyma dłużej niż poprzedni.