Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Alfa Romeo 147 1.6 TS

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wojtek147
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS

Domyślnie Alfa Romeo 147 1.6 TS

Witajcie!

Mój pierwszy post i mam nadzieję, że nie ostatni - staje właśnie przed zakupem pierwszego swojego auta na dojazd wszędzie. Zakochałem się od pierwszego wejrzenia w Alfie 147 - bez fl i z nim. Na chwilę obecną budżet mam mocno ograniczony więc te 8 tysięcy to jest maksimum jakie mogę dać. Znalazłem w moim mieście - Częstochowie - tą oto Alfę:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-gwa...C33354696.html

Byłem ją dzisiaj oglądać i generalnie jestem miło zaskoczony jeśli chodzi o jej stan wizualny - bo jak na 11 letnie auto jest w niezłym stanie. (W lepszym stanie niż 2006 rocznik Ibiza moich rodziców którą jeździ moja siostra ). Auto ma nieszczęsnego Twin'a w wersji 105 konnej - czyli tej lepszej. I mam do was parę pytań - mam nadzieje, że rozwiejecie moje wątpliwości.

1. Czy może zdarzyć się tak że frontowa szyba i tylna są z tego właśnie rocznika - 2003 a wszystkie szyby boczne wraz z szyberdachem z 2002? (Tak jest w tej Alfie w tej chwili i facet tłumaczy się tym że samochód mógł zostać wyprodukowany na początku roku i jeszcze zostały im "starsze szyby". I tutaj fakt - VIN wskazuje na marzec 2003.
    2. Druga rzecz - odrobinę ciężko chodzi skrzynia biegów - możliwe że trzeba uzupełnić olej? (Jak samochód jest na luzie i przesunę skrzynie do lewej strony - jakbym jedynkę wrzucał - to czasem stanie w miejscu...?)
    3. Osłona - CHYBA - kolektora przy bagnecie od oleju jest pęknięta - ale wydaje mi się że to nic poważnego?
    4. Przyciski w kluczyku - czasem załapią a czasem nie - tutaj występuje podobny problem co u w Ibizie moich rodziców - obstawiam mikrostyki, które kosztują grosze.
    5. Fotele w Alfach chodzą zawsze tak ciężko? (Otwieranie)

Przyjechałem do tego komisu bez zapowiedzi - zatem auto nie było przygotowywane - stoi u nich niecały miesiąc, brudne. Elektryka cała działa, znalazłem tylko jedną wgniotkę parkingową. Do wymiany na pewno jest tłumik końcowy - jest przeżarty - tzn jeszcze nie dziurawy ale wygląda okropnie - ale to w sumie są groszowe sprawy. Wnętrze - zadbane, ale nie picowane - kierownica nieco przetarta jak w starym matizie dziadka co ma 180 tysięcy, fotel pasażera od spodu może lekko się pruć - ale ewentualną naprawę mam za darmo.
    Co do przebiegu - nie patrzę na niego nawet - najwyżej przed kupnem pojadę do ASO i poproszę żeby mi ją sprawdzili z komputerem. Auto stoi na zimowych oponach, chyba oryginalnych felgach - w jednej brakuje kapsla Alfy. Co do lakieru - nie mam niestety miernika, ale pasowania elementów były w porządku, lakier z każdej strony miał taki sam odcień..

W czwartek pojadę tam z teściem mechanikiem, ale póki co chciałbym zapytać - Was - Alfowiczów czy mimo tego co tutaj wypisałem jest sens się za nią zabierać? Ewentualnie co jeszcze sprawdzić?

VIN:ZAR93700005093141
    Ostatnio edytowane przez Wojtek147 ; 22-07-2014 o 17:07

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Może zamiast lecieć z nią do ASO podjedź do niego - http://www.forum.alfaholicy.org/uzytkownik/143.html

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    Może zamiast lecieć z nią do ASO podjedź do niego - http://www.forum.alfaholicy.org/uzytkownik/143.html
    Dokładnie.
    Taniej, lepiej, a siano zostanie w rodzinie.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia