Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Byłem, widziałem i nie kupiłem. Dlaczego? Przeczytaj!

Użytkownik Embrion
    Auto
    Niedługo alfa

Domyślnie Byłem, widziałem i nie kupiłem. Dlaczego? Przeczytaj!

Witam,

Ponieważ chciałem kupić (i kupiłem w końcu) AR159, to sobie jedną chętną obejrzałem. Ja jej nie kupiłem ale zrobiłem jej wizytę w OSKP i jazdę próbną:

http://allegro.pl/show_item.php?item=4434744379

Generalnie pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Samochód zarówno wew. jak i zew. bardzo zadbany i na pierwszy rzut oka nie było się do czego przyczepić. Ładne felgi, dobre wyposażenie, składana kanapa.
    Wymieniony rozrząd + pompa, wahacze, nabita klima, drugi komplet opon.
    Zajechaliśmy na OSKP. Tam na początek komputer i oprócz paru pierdół jak spalona żarówka oświetlenia rejestracji, jedna poważniejsza: nie działająca zmiana położenia świateł (już do myślenia).
    Mechanicznie niestety dużo gorzej: kończące się tarcze (wszystkie, ale ok, eksploatacja), łącznik stabilizatora prawy tył (pierdoła) i tu gorzej: maglownica i turbina do roboty na dzień dobry. Zalane wszystko niemiłosiernie. W trakcie jazdy natomiast bez drgań na kierownicy czy wyczuwalnego spadku turbo.
    Podczas jazdy wyszedł dwumas.
    Samochód był robiony, ale według mnie całkiem nieźle poskładany. Natomiast facet z OSKP już nie był tak pozytywnie nastawiony i dlatego zrezygnowałem z zakupu tego auta.
    Właściciel mimo tych ewidentnych przypadłości nie wiele zamierzał opuścić, więc sobie darowałem. Parę tyś same usterki na dzień dobry.
    Kupiłem inną (też z historią, ale taniej), natomiast tą do dyskusji. Na pewno nie w tych pieniądzach.

Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Po pierwsze turbina i dwumas to nie usterka a zużywająca się część tak jak klocki i tarcze. Trzeba brać pod uwagę że kupując diesla to będziemy musieli naprawić/wymienić. Generalnie gratuluję, że szukałeś 159 w pułapie cenowym fiata bravo i co więcej kupiłeś taką.
    Muszę przyznać że jestem jakiś upośledzony chyba, patrzę sobie ostatnio na fiaty grande punto z silnikiem benzynowym (95, 120 CV) do 20 tyś i nie ma kompletnie nic sensownego, a ludzie kupują auta dwie klasy wyżej za te pieniądze. Chyba coś nie tak ze mną i to poważnie.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    W drodze...

Domyślnie

Kupiłeś taniej jeszcze niż 21 tys. Loo matko...

Użytkownik Embrion
    Auto
    Niedługo alfa

Domyślnie

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    Po pierwsze turbina i dwumas to nie usterka a zużywająca się część tak jak klocki i tarcze. Trzeba brać pod uwagę że kupując diesla to będziemy musieli naprawić/wymienić. Generalnie gratuluję, że szukałeś 159 w pułapie cenowym fiata bravo i co więcej kupiłeś taką.
    Muszę przyznać że jestem jakiś upośledzony chyba, patrzę sobie ostatnio na fiaty grande punto z silnikiem benzynowym (95, 120 CV) do 20 tyś i nie ma kompletnie nic sensownego, a ludzie kupują auta dwie klasy wyżej za te pieniądze. Chyba coś nie tak ze mną i to poważnie.
    Hmm, ale większość kupujących przełknie klocki i tarcze, bo można je zrobić znacznie taniej.
    Kolego ja napisałem co widziałem i co zostało przebadane i daje do przemyśleń dla kolejnych osób które mogą mieć kawał drogi do zrobienia aby coś obejrzeć.
    Doceń raczej że ktoś zechciał się podzielić doświadczeniem. Nie szydź, nie drwij. Mniej sarkazmu. Co do mojej, to kupiłem taką, na jaką było mnie stać.

Pozdrawiam

Dodano po 10 minutes:

Cytat Napisał czapel Zobacz post
    Kupiłeś taniej jeszcze niż 21 tys. Loo matko...
    21. A wiesz dlaczego? Bo za radą, popatrzyłem na ceny na mobile.eu i owszem, można dostać za 40, ale sporo jest poniżej 21... Nie pojadę raczej na zachód udowadniać że to szrot i tylko the best są te około 30. Raczej wejdę na forum, poczytam rady typu "popatrz sobie na mobile.eu na ceny aut z tego rocznika", itp., założę filtr na polskie wyszukiwarki i w myśl rady...

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Nowy44 ; 23-07-2014 o 20:54 Powód: Dodano

Użytkownik Rowerzysta Avatar Competizione
    Mieszka w
    Wołczyn
    Auto
    166 2.4 jtd 10v

Domyślnie

Nie lubię się powtarzać ale cena nie świadczy o stanie samochodu. Kolega z forum kupił AR 159 SW za 45 k zł od SA i jakie niespodzianki się okazały. Nie rozumiem dlaczego poniżej 30 k zł nie da się kupić dobrej 159.

Nowy44 i tak dużo dałeś bo są tańsze:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C33836633.html

21 k zł to dużo jak na 159 ze słabym 120 konnym dieslem bo nie oszukujmy się ale w tej budzie to nie jeździ poza tym to taka dość biedna wersja bez navi, xenonów można powiedzieć że podstawowa no z climatronikiem. Zauważyłem że tutaj na forum są inne ceny niż rynkowe, a wydaje mi się że to raczej użytkownicy allegro i innych dużych serwisów ustalają sami te ceny. Dla jednego taka alfa jest warta 30 k zł a inny wystawi na allegro taką samą za 20k . Znam wiele takich przypadków że wg. ceny forumowej w tym samochodzie powinny koła poodpadać podczas jazdy a samochód ma się dobrze tak jak te kosmicznie drogie.
    Ostatnio edytowane przez Competizione ; 23-07-2014 o 23:43

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Ja zauważyłem jednak że nowi użytkownicy to poszukiwacze okazji... Zerknijmy na ceny rynkowe, nie polskie tylko krajów z których samochody przyjeżdżają do nas:

http://www.autoscout24.pl/ListGN.asp...&flzh=1&desc=0

Na pierwszej stronie mamy już alfy które po sprowadzeniu będą kosztowały 20k zł, a wiadomo że na paru pierwszych stronach są wynalazki od turasów. Obiektywnie patrząc poniżej 6500e nie ma nic sensownego, no ale to już powiedziałem. To są ceny za zadbane bezwypadkowe grande punto, nie alfę. No ale ok jeśli ktoś jest w stanie znaleźć mi poniżej 20k zł bezwypadkową 159 z silnikiem 1.9 8v (tylko taki mnie interesuje) w której nie huczy skrzynia i nie ma połowy dieslowskich pierdół do wymiany biorę samochód od ręki. Z wyposażenia interesuje mnie tylko climatronic. Mówię poważnie...

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Konkluzja jest taka : poszukujący auta dla siebie po pierwsze ma ograniczenie do danej kwoty. Tutaj cięzko dyskutować z zasobnością portfela pieniądze nie urosną w nim same ... ale ta pierwsza wartość redukuje nasze oczekiwania i doprowadza często do niekorzystnych wniosków przy zakupie. W tym miejscu koledze Nowy 44 nalezy się pochwała , ze wytrzymał ciśnienie i zrezygnował z zakupu. W tym przypadku znalazło by zastosowanie przysłowie co tanie to drogie.

Cytując kolegę; ( kończące się tarcze , łącznik stabilizatora prawy tył,maglownica i turbina, dwumas) należy zadać sobie pytanie ile to auto by kosztowało ? auto z rocznika 2006 ?

Oczywiście można kupić samochód z tego rocznika jeśli mamy pewność , ze główne podzespoły sa sprawne , pomijając "pierdułki" typu, klocki czy wahacz. Kupić samochód to nie sztuka ale kupić starszy rocznik i włożyć tyle ile kosztuje conajmniej 3 lata młodszy jest działaniem bez sensu.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Jak za tą cenę to i tak całkiem dobre auto.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

e tam
    nie masz czegoś po grubym serwisie na 3,5 k ojro za jakieś 6 k ojro do negocjacji ?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

@ Nowy44
    Nie spinaj się tak. To ze udało Ci się kupic alfe w cenie grande punto czy hondy jazz to insza inszość. Grunt ze jesteś zadowolony.

btw ostatnio koles kupil taka honde jazz i jeszcze był zadowolony bo mowil ze same ulepy widział w cenie do 20k

http://otomoto.pl/honda-jazz-graphit...C33875081.html

z drugiej strony jak ktoś ma dobre auto to się ceni. Przykladowo:

http://allegro.pl/alfa-romeo-159-sw-...449842684.html

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-spo...C33921768.html

Grunt ze kupiles i jesteś zadowolony Szerokiej drogi zatem