WItam dzisiaj bylo małe oberwanie chmury i wyskoczyla mi kontrolna ze mam wode w filtrze oleju ale za chwile zgasła. Należy coś z tym zrobic czy raczej sie tym nie przejmowac?
WItam dzisiaj bylo małe oberwanie chmury i wyskoczyla mi kontrolna ze mam wode w filtrze oleju ale za chwile zgasła. Należy coś z tym zrobic czy raczej sie tym nie przejmowac?
Jedno nie powinno mieć związku z drugim... Zawsze możesz wyjąć filtr paliwa i spuścić z niego wodę, jeśli tam jest.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ale kontrolka z tego co wiem jest tylko od wody w filtrze paliwa.
Też tak mi się wydaje.
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V 163KM | 345Nm
Alfa Romeo MiTo 1.4 TB 155km
nie ma kontrolki od wody w filtrze oleju, tylko w filtrze paliwa, moze sie nazbieralo i wyskoczyl, wymien filtr i zobaczysz czy wyskoczy raz jeszcze czy nie.
przepraszam nie dopisałem ze w filtrze oleju napedowego. Proprostu bylo oberwanie chmury padalo tak ze nic nie bylo widac i troche pojezdzilem nim po wodzie i jak stanałem wyskoczyla wlasnie ta kontrolka ale za minute ona znikla i zrobilem po tym okolo 60 km i nic nie wyskoczylo. I nie wiem czy wymienic filtr czy zostawic to jesli nic nie wyskakuje.
jeżeli nic sie nei dzieje, to sprawdź czy przewody dobrze siedzą na filtrze, ropą nie śmierdzi pod maską i jeździj, Alfy mają swoje humory![]()
Filtra od razu wymieniać nie trzeba (chyba że dawno nie wymieniany - jest okazja). Wystarczy jeśli spuścisz wodę. Zawsze mogła się do styku czujnika dostać woda i zrobić zwarcie, ale to raczej mało prawdopodobne.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
U mnie ten czujnik wariował i czasami wyrzucał check engine dopiero wymiana czujnika pomogła. Oczywiście w Twoim przypadku sprawdzenie czy woda jest rzeczywiście i jak nie to to czyszczenie kostki pod czujnikiem.
Dodano po 2 minutes:
Dodatkowe informacje o moim problemie.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ry_gazolu.html
Ostatnio edytowane przez marcingoleniow ; 30-07-2014 o 13:53 Powód: Dodano