Temat: Zużycie paliwa / spalanie 159, Brera, Spider

Użytkownik Maniak resoraków Avatar wkamil
    Auto
    156 SW 2.4 JTD Ti '05, 159 SW 2.0 '11

Domyślnie

Trasa trasie też nierówna, w ten sposób można skomentować każde tutejsze podanie (pomijając milczeniem te ocierające się o si-fi).

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

wkamil... jak Ci powiem, że w mieście Lubin moja Alfa pali np. 7.5 litra... to we Wrocławiu szlag będzie Cie trafiał, że wychodzi np 9.... i będziesz pisał na forum, że "moja Alfa strasznie dużo pali".
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał wkamil Zobacz post
    A stricte w mieście, bocian, ile ci skopci?
    Nie wiem bo malo jezdze za dnia po centrum

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    wkamil... jak Ci powiem, że w mieście Lubin moja Alfa pali np. 7.5 litra... to we Wrocławiu szlag będzie Cie trafiał, że wychodzi np 9.... i będziesz pisał na forum, że "moja Alfa strasznie dużo pali".
    2.4 w mieście pali 7.5 l? No offence, ale chyba jak stoi w garażu

Użytkownik Pirat drogowy Avatar sebsob
    Mieszka w
    DW
    Auto
    jest: Lancia Ypsilon 1.2 16V, Ford S-Max 2.0 TDCi, była: Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Tak jak te 9 we Wrocławiu ;-)

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

U mnie mała mieścina ( 10 tyś mieszkańców ) bez świateł korków itp. I 8v pali mi według dystrybutora ok +/- 7l/100km
    2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
    2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
    2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
    2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Cytat Napisał wkamil Zobacz post
    2.4 w mieście pali 7.5 l? No offence, ale chyba jak stoi w garażu
    WKAMIL, czy dostrzegłeś w mojej wiadomości taki maluteńki szczególik jak "np." ??
    No offence, ale musisz dokładnie czytać i ze zrozumieniem.

Poza tym, jak będę jeździł w Lubinie tylko po obwodnicy i czasem się zapuszczę do sklepu (bo w sumie tak jeżdżę) to jest to wynik do osiągnięcia... przecież dalej będę w mieście teoretycznie

A jeśli chodzi o Wrocław- ponizej 9 litrów bez problemu robiłem jak jeździłem codziennie między Hubami a Psim Polem... kwestia o jakiej porze bo jak ruch jest płynny to auto nie pali jak smok. No... ale jakbym zaczął wokół rynku się kręcić w okolicy godziny 15-16 to 10 litrów będzie mało!

Sami widzicie, jak bzdurne jest chwalenie się "ILE AUTO PALI W MIEŚCIE", bo jak Wam powiem, że we Wrocławiu robiłem poniżej 9 litrów to zostane obśmiany. Sorry, ale Alfa nie ma "czujnika miasta" i nie zaczyna palić więcej tylko dlatego, że jestem w mieście.
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 06-08-2014 o 06:04
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    WKAMIL, czy dostrzegłeś w mojej wiadomości taki maluteńki szczególik jak "np." ??
    No offence, ale musisz dokładnie czytać i ze zrozumieniem.

Poza tym, jak będę jeździł w Lubinie tylko po obwodnicy i czasem się zapuszczę do sklepu (bo w sumie tak jeżdżę) to jest to wynik do osiągnięcia... przecież dalej będę w mieście teoretycznie

A jeśli chodzi o Wrocław- ponizej 9 litrów bez problemu robiłem jak jeździłem codziennie między Hubami a Psim Polem... kwestia o jakiej porze bo jak ruch jest płynny to auto nie pali jak smok. No... ale jakbym zaczął wokół rynku się kręcić w okolicy godziny 15-16 to 10 litrów będzie mało!

Sami widzicie, jak bzdurne jest chwalenie się "ILE AUTO PALI W MIEŚCIE", bo jak Wam powiem, że we Wrocławiu robiłem poniżej 9 litrów to zostane obśmiany. Sorry, ale Alfa nie ma "czujnika miasta" i nie zaczyna palić więcej tylko dlatego, że jestem w mieście.
    Nie dostrzegłem. A jest tam ten znaczek, bo jakoś wytężam wzrok i nie widzę (pomijając, że nie bardzo widzę dla niego miejsce w zdaniu oznajmującym).
    O tych 7,5 l spalanych w Lubinie pisałeś w takim razie o czyjej alfie używając zaimka "moja".
    Nie jest bzdurne mówienie ile auto pali w mieście pod warunkiem, że rozmawiamy o jeździe po mieście - w typowym w ruchu miejskim, tak jak rozumie się to w testach. Jeżeli ktoś rozumie jazdę w ruchu miejskim jako jazdę po obwodnicy albo po autostradzie przebiegającej w granicach administracyjnych miasta, no to gratuluje dobrego samopoczucia. Wtedy nie dziwota, że komuś 2.4 jtdm pali 7,5 l/100.

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Cóż, ważna w mojej wypowiedzi była różnica w spalaniu, a nie same liczby jako tako. Mogę Ci równie dobrze powiedzieć, że moja alfa np. pali w Lubinie 10, a we Wrocławiu np 11,5.... no i sens jest ten sam, bo różnica wychodzi 1.5 litra... no ale zawsze ktoś uczepi się czegoś co nie ma znaczenia- jeśli tylko może.

Podając spalanie w mieście to jest baaaaardzo przybliżona liczba- tą samą trasą można spalić zupełnie różne ilości paliwa nawet zachowując podobny styl jazdy. Wierz mi bądź nie, we Wrocławiu moja Alfa paliła grubo poniżej 9 litrów... i wcale nie jeździłem obwodnicami czy autostradami. Kwestia kiedy się zapuścisz na miasto i jak dobrze je znasz (cykle świateł, "lepsze" pasy itd.).

P.S. O jakim "znaczku" mówisz, że go nie widzisz i nie ma dla niego miejsca w zdaniu oznajmującym? I po co cytujesz poprzednia wypowiedź znajdującą się bezpośrednio wyżej?

I jeszcze na koniec... zaimek "moja" nic nie zmienia w zdaniu, równie dobrze mogłem użyć Twoja, Bociana, brata, siostry, taty, mamy, czy samego papieża... NA PRZYKŁAD to "słowo klucz".
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 06-08-2014 o 08:54

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tylko Czytam
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    JEST...Alfa Romeo 159SW, 1.9 JTDm, BYŁA...Alfa Romeo 147 JTD

Domyślnie

Od dwóch tygodni mam 159SW 1.9 JTDm 150km z automatem.

Trasa Kielce - Kraków - Kielce przy jeździe emeryta - 5.8L
    Miasto - ok. 9L
    Mieszany (obwodnica, miasto) - 7.5L