Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Śruba łapy poduszki skrzyni

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    opolskie
    Auto
    156 1.9 JTD 2004 TI

Domyślnie Śruba łapy poduszki skrzyni

Witam serdecznie,

Czy ktoś potrafi mi podać oznaczenie lub rozmiar tej śruby (poduszka tzw. lewa, od strony kierowcy) albo wskazać miejsce, gdzie ją znajdę lub kupię?
    Silnik, jak w opisie.
    Ta dłuższa. Nr z EPER-a: 15972021

Z góry serdeczne dzięki.

PS.
    Przy okazji, czy Wy też macie problemy z połączeniami śrub w Waszych Alfach? Czy ze mną jest coś nie tak? Śruby od alufelg, 3 sztuki po zimowej wymianie na letnie musiałem kupić, po czyszczeniu i skręcaniu EGR, dwie śruby musiałem wymienić. Pokrywa silnika, plastikowa, jedna śruba do wymiany. I teraz śruba nieszczęsnej łapy, którą mogłem zmierzyć, ale założyłem ją "z bidą", jednak obawiam się, że od wibracji, naprężęń długo nie pociągnie. Wszystkie przypadki to zerwane, "objechane" gwinty, jeśli nie na śrubach, to wewnętrzne. Pierwsze auto, w którym tyle problemów z tymi połączeniami.
    Ostatnio edytowane przez drdvl ; 04-08-2014 o 18:15

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maxiking
    Mieszka w
    Tarnów 33-100
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 jtd 115 koni 2001/2002r

Domyślnie

Oj taką śrubę to dostaniesz jedynie w ASO no chyba że jakiś śrubtex albo śrubkoland i Ci tam dobiorą coś podobnego

Użytkownik Maniak resoraków Avatar krzyzie
    Mieszka w
    Wągrowiec/Rabowice
    Auto
    Alfa Giulia 2,0 280KM MY21

Domyślnie

Cześć.
    Co prawda do innego silnika bo 1,9 105KM dobierałem śrubę w sklepie ze śrubami ale musiałem docinać na wymiar bo mieli za długą.
    Co do problemu ze śrubami może po prostu używasz za dużo siły przy dokręcaniu przez co zrywasz gwinty w śrubach - czy u Twojego wulkanizatora używają klucza dynamometrycznego czy tylko klucz pneumatyczny? Ja zacząłem jeździć ze swoim kluczem jak po jednym dokręceniu nie mogłem ruszyć śrub.
    krzyzie
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
    Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

A kupno uzywanej sruby to problem? Tyle 156 jest na handel na cześci, że bez problemu cos znajdziesz.
    Z tymi śrubolandami jest taki problem, ze nawet jak Ci dobiora śrubę o podobnych wymiarach i skoku gwintu to za pół roku Ci ona skoroduje. Kupujac oryginał masz 200% pewności co do jej wytrzymałości...
    Sam kiedys zjechałem w 166 śrube w tylnym zawiasie. Szybka akcja i kupiłem używaną w stanie idealnym za kilka PLN. I mam pewnośc , że mi nic nei pęknie bo co oryginał to oryginał
    [C

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Jarosław
    Auto
    Zafira b 1.9 120

Domyślnie

Polecam napisać do tanifiat na alle. Sprowadzą każdą najmniejszą śrubkę.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Tak się składa, że u mnie też ta śruba łapy jest zerwana, podczas wymiany poduszki jak odkręcałem łape to zdziwiłem się, że trzyma się ona na 2 śrubach pomimo tego, że są 3 otwory Po zdjęciu łapy było widać o co chodzi, ale nie dałem rady niczym wykręcić resztki śruby, miejsca również mało żeby nawiercić, złożyłem to tak jak było na 2 śrubach bo samochód potrzebny mi był i tak jeżdżę do dnia dzisiejszego i się tak zastanawiam czy czasami to nie ma złego wpływu na szarpanie silnikiem którego nie dam rady się pozbyć pomimo wymiany poduszek.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    opolskie
    Auto
    156 1.9 JTD 2004 TI

Domyślnie

M10 X 1.25 X 110 - na niemieckim bodajże forum znalazłem rozmiar tej śruby. Oryginał kosztuje coś około 25 zł + wysyłka.
    Zamówiłem w sklepie ze śrubami, nie ASO dwie takie na wszelki wypadek + dwie małe, w razie jakby co, bo też będę musiał je odkręcić, żeby wymienić tę długą - intercooler przeszkadza w wyjęciu.
    Co do używanych, owszem pytałem w 5, czy 6 punktach na Allegro, nikt nie ma, poza tym jeśli przyślą, taką jak moja, to nic z tego - u mnie również gwint zerwał się przy odkręcaniu.

Co do za mocnego momentu dokręcania, zbyt wielkiej siły, wszystkie śruby, których gwint trafił "...g" poszły przy odkręcaniu.
    Dzięki wszystkim za pomoc.

Przy okazji, wymiana poduszek to było to, co prawda została mi jeszcze ta od rozrządu, ale przestało trząść budą na jałowym i odpalaniu, wibracje na kierownicy
    zredukowały się, a przy nagłym "bucie" nie stuka pod maską. Koszt spory, czaiłem się, jak znaleźć tę "jedną" uszkodzoną poduchę, ale po wymianie centralnej i lewej oraz drążka reakcyjnego, śmiało mogę powiedzieć, że guma jest uszkodzona w każdej.
    Ostatnio edytowane przez drdvl ; 05-08-2014 o 18:59 Powód: żaden

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    opolskie
    Auto
    156 1.9 JTD 2004 TI

Domyślnie

Śruby doszły, pasują, ale gwint w skrzyni też objechany i niewiele to dało. Jeśli komuś się przyda to można tego typu śrubę kupić tu: http://www.art-nierdzewne.pl/
    Ostatnio edytowane przez drdvl ; 10-08-2014 o 14:54