Dzień dobry, witam serdecznie wszystkich alfomaniaków
Mam na imię Patrycja i dosłownie jutro minie miesiąc, odkąd jestem szczęśliwą właścicielką czarnej Alfy 147, 1.6 benzyna, 120 KM, 2006 r., wersja Progression
Moja Bella przyjechała z Niemiec, jestem jej pierwszym właścicielem w Polsce, a trzecim w ogóle. Kupiłam w komisie. Podjęcie decyzji o zakupie nie należało do łatwych..domyślacie się zapewne dlaczego
Sprawdzając auto przed zakupem u mechanika, usłyszałam słowa, które niejako oddadzą powód dla którego zdecydowałam się na zakup. Otóż pan mechanik, gdy okazało się, że auto jest technicznie ok, na moje pytanie, czy poleca to auto, tą markę...odpowiedział: " proszę pani, alfy kupuje się sercem, nie głową".
Poczułam się nieco zażenowana tymi słowami, oczekiwałam merytorycznych argumentów.
Stąd trafiłam również na Wasze forum. Czytałam dniami, nocami, wyszukiwałam plusy, minusy i podjęłam w końcu decyzję, jak uważałam na początku "wysokiego ryzyka", że jednak...kupuję
Cóż...może to serce jednak zwyciężyło i takim sposobem mam śliczną, czarną Bellę
Po zakupie pierwszą czynnością była wymiana oleju na Selenia 20K, filtra powietrza u Pana Piotra w PEM w Szczecinie. Zapewne właściciele alf wiedzą o kim mówię.
Pan Piotr "obejrzał" auto. Wskazał kilka mankamentów wartych naprawy. Tak więc, jesteśmy już po wymianie tylnych wahaczy, załataniu skrzyni biegów, miała drobne wycieki na 5 biegu i po geometrii. Więcej usterek nie znaleziono i szczęśliwie codziennie kursuję moją czarnulą
Boli trochę serce gdy domaga się "pożywienia"kreseczki na wskaźniku paliwa w szybkim nieubłaganie tempie lecą w dół, ale mówi się trudno, coś za coś
wstępnie wg moich obliczeń pali ok. 11 litrów
Nie zapeszając, jeździ mi się rewelacyjnie. Nic mi nie stuka, nie puka, śmiga jak ta laladotychczas jeździłam opelkiem z 1994 r., więc sami rozumiecie, że gdy przesiadłam się do alfy, czuję się jak w niebie. Jak na dzień dzisiejszy czuję, że "nie taki diabeł straszny, jak go opisują" i obym w tym wrażeniu, czy też opinii tkwiła jak najdłużej
Jak na początek to chyba tyle. W drugiej odsłonie załączę zdjęcia mojej Alfy
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i na pewno będę zaglądać tak często jak tylko czas pozwoli![]()