Witajcie !
Mam problem z doborem opon, mam zalozone felgi 16 a kupiłem teraz 18 i nie wiem jakie dać opony, oryginał to 235/45. Myslalem nad oponą 205/40, wtedy byłby delikatny naciag lecz boje się ze całkowity rozmiar opony razem z felga może być mniejszy niż 16 i bedzie widać więcej nadkola. Jestem bezradny :/
225 45 i jest ok
A to 205/40 bedzie słabo wyglądać czy jak ? Gleba napewno bedzie, myślę o 35mm
Przy 205 lepszy profil to 45 ale wszystko zależy od szerokości felgi jaki posiadasz. Teoretyczne rozmiary masz podane w tym kalkulatorze http://www.oponeo.pl/narzedzia/zamie...i/1-9-jtdm-16v
lecz przeczytaj sobie Uwagi na dole strony.
Jeszcze jedno pytanieczy to oznacza ze roznica pomiedzy 16 a 18 jesli chodzi o średnice całkowita (opona + felga) wynosi -1.2mm ?
Tylko 225/45. Sa drozsze od 225/40 ale z gleba czy bez lepiej wypelniaja nadkole. Nawet sie nie zastanawiaj chlopie
Z glebą w 159 uważaj bo ona jest sama w sobie nisko zawieszona, szczególnie z przodu.
Tak jak większość Ci podpowiada optymalną oponą na 18 cali jest 225/45. Każda inna będzie wyglądać gorzej albo jazda, z racji niskiego zawieszenia będzie mocno utrudniona - szczególnie przez progi zwalniające.
Pozdrawiam
sm00q