Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Siner, poczytaj sobie wątek: http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._159_lipa.html

Wybacz, ale za max 26k zł kupisz "samochód", w który trzeba będzie zainwestować conajmniej 5k zł. Za taką kwotę 1.9 w manualu można już mieć porządne (też niekoniecznie), ale nie 2,4 w automacie.
    Dozbieraj, dobrze Ci radzę.

Pamiętaj o wymianie płynów, filtrów (około 350zł), ewentualny rozrząd plus milion innych drobnych i niedrobnych napraw (sprzęgło z dwumasem, klapy, EGR, DPF... itd). To wszystko generuje spore koszty i przysparza siwe włosy na głowie...
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2005 120km 260 tyś.

Domyślnie

Czytałem wczoraj ten wątek. Powiem tak na auto chcę przeznaczyć 30 - 31 tyś. Auto chcę kupić za maksymalnie 25 - 26 tys a resztę przeznaczyć na ewentualne naprawy i na ubezpieczenie. Najważniejsze aby auto zmienić przed zimą ( stare auto muszę sprzedać przed zimą ). Zawszę mogę zrezygnować z automatu i ewentualnie z silnika 2,4. Będę obserwował rynek i jak coś ciekawego się pojawi to prosił was o radę.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Obejrzyj kilka dobrze wyposażonych 159 2.4 za 20-25 tys zł to zobaczysz jak one wyglądają i jakie mają mankamenty. Albo zaakceptujesz je, albo szukaj aut skromniej wyposażonych, z silnikiem 1.9 lub po prostu od kogoś prywatnego kto już dłuższy czas sprzedaje i obniży trochę cenę. Licz się z dużym przebiegiem i wiekiem auta.

Inna sprawa, że droższe koszty eksploatacji silnika 2.4 przekładają się powoli na większą utratę wartości (trochę jak z autami w grupie VW, gdzie ten sam model z 1.9 tdi może być droższy niż 2.0 tdi).

Kolejna sprawa – obserwuj forum, czasem ludzie sprzedają za 25-29 kzł auta, które mają ogarnięte sporo typowych rzeczy w 159 (klapy, dpf, egr) i są w miarę rzetelnie serwisowane.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 12-08-2014 o 10:13

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2005 120km 260 tyś.

Domyślnie

Jeśli chodzi o przebieg to wiem że przy 8-6 letnim aucie i to w Dieslu przebieg nie będzie mniejszy niż te 200 tyś. Jak widzę w ogłoszeniach że takie auta mają po 140 - 180 to wydaje mi się to mało prawdopodobne. Ja jestem tym typem który woli kupić auto z większym przebiegiem niż te z mniejszym za te same pieniądze. A co do pojemności to zobaczę co się trafi. Jak będzie 1,9 z wyposażeniem stanie technicznym takim jak chcę do tych 25 tyś. to nie będę się nawet zastanawiał.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulietta 1.4 MA, BMW 5 F10

Domyślnie

Szukam drugiego auta, z napędem 4x4, myślałem o SUV'ie lecz w oko wpadła mi ta 159 http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-3-2...C33747719.html Niestety nie znam się na 159, auto ma wyjątkowo niski przebieg, lecz stan wnętrza wydaje się go potwierdzać. Myślicie, ze warto?
    Ostatnio edytowane przez witoldLFC ; 12-08-2014 o 22:46

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Z polskiego salonu i udokumentowany przebieg... ja bym sprawdził.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Z polskiego salonu i udokumentowany przebieg... ja bym sprawdził.
    Najlepiej w jakimś miejscu ogarniającym JTSy

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał witoldLFC Zobacz post
    Szukam drugiego auta, z napędem 4x4, myślałem o SUV'ie lecz w oko wpadła mi ta 159 http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-3-2...C33747719.html Niestety nie znam się na 159, auto ma wyjątkowo niski przebieg, lecz stan wnętrza wydaje się go potwierdzać. Myślicie, ze warto?

Stary, toz do żadna okazja. 3.2 v6 pali jak smok, silnik do tego jts na lancuchu z wtryskiem bezpośrednim wiec ma wszystkie przypadlosci jts a do tego jeszcze dochodzą jazdy z panewkami i jeszcze naped na 4 lapy wiec problemy z walem (niby sa fachowcy co go rozbierają gdzies w okolicy Piaseczna ale IMO jest to problematyczne rozwiązanie). A dolicz do tego jeszcze drobiazki takie jak opony, klocki i tarcze

Wiec zsumowanie może oznaczac ze masz 10-15k do dolozenia żeby zaczelo to jezdzic

Ale ze nadzieja umiera ostatnia to uderzaj od razu do Twardowskiego

http://www.twardowski.pl/

350 zl i będziesz wiedział

Co do Suva to widziałem pobieżnie ostatnio taka mazde

http://www.carserwis.pl/samochody-uz...mazda_cx-7_852

ale tez wyszlo ze ten model ogolnie tez ma problemy z lancuchem. Koszt porównywalny do AR czyli 6k wg forum mazdy.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulietta 1.4 MA, BMW 5 F10

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. Spalanie generalnie nie stanowi jakiegoś większego problemu. Dlatego też bardzo żałuję, że Alfa nie pokusiła się o naprawdę mocną 159. O tym silniku zdążyłem już poczytać negatywne opinie. No cóż szkoda, bo auto utrzymane ładnie.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Wiec zsumowanie może oznaczac ze masz 10-15k do dolozenia żeby zaczelo to jezdzic
    Wszystkie Alfy używane mają 10-15 kzł do dołożenia. Najmarniej. Niektóre nawet 25kzł... Do auta z przebiegiem 60 kkm? To nie Maserati. A teraz podejdźmy do problemu poważnie.

159 z Q4 to mało popularne połączenie, brak części zamiennych poza ASO. I niestety słaba konstrukcja wału. Ale ja bym tego Piaseczna nie skreślał, skoro sporo ludzi jeździ 156 Q4 z taką modyfikacją wału.

159 3.2 JTS to niestety horrendalne spalanie nawet jak na V6 i brak możliwości założenia LPG. Mało tych aut na rynku wtórnym powoduje małą podaż części zamiennych używanych, więc znów właściciel auta jest skazany na części z ASO.

Jeśli ktoś ma na to pieniądze to 159 3.2 Q4 będzie świetnym, nietuzinkowym samochodem. Ale trzeba mieć na to trochę $$$ i być tego świadomym, że eksploatacja 3.2 Q4 daleko wykracza poza portfel statystycznego Kowalskiego, jest dużo droższa od zwykłego 1.9 jtdm.

A ten konkretny egzemplarz dobrze rokuje – mały przebieg, jeden właściciel, dokumentacja z ASO, serwisowany. Jeśli to jest prawdą to nie ma co się spodziewać od razu napraw za 10 czy 20 kzł. Ale nie ma co ukrywać, że nawet tutaj na forum zdarzyło się jedno V6 z obróconą panewką i, o ile dobrze pamiętam, z urwaną korbą. Ale nie dzieje się to przecież we wszystkich autach. Tam podobno w grę wchodziła wada materiału. Jest też na forum 159 3.2 z kompresorem i ten właściciel sobie chwali to auto. Innymi słowy – coś tam się może wydarzyć w tym silniku, ale nie ma na to reguły. To trochę jak z 2.4 jtdm – nie każdemu pęka głowica, zawór wpada do cylindra. Zdarza się, podobnie jak może zdarzyć się gradobicie czy tornado.

PS.
    Inna sprawa, że 3.2 JTS nie ma wcale tak sporo większego spalania od turbo-benzynowego CX7, które bez problemu połyka 15-16 litrów/100km.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 13-08-2014 o 12:05