Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [145] Alfa 145 1.4 boxer porady i podpowiedzi

krrisstoff
    Gość

Domyślnie [145] Alfa 145 1.4 boxer porady i podpowiedzi

Witam niedawno zakupilem moją mierwsza alfe mam wielka prosbe do wszystkich forumowiczów o pomoc w rozwiazaniu kilku problemów i ewentualne podpowiedzi.
    A wiec zaczne od sprzegla 3 dni po kupnie zauwazyłem ze ucieka mi płyn chamulcowy w tym samym dniu podczas ruszania pedal sprzegla wpadl mi do podlogi (wyciek i zapowietrzenie sprzęgła) po kilku probach szukania wycieku ( co nie bylo latwe gdyż wyciek powstawal tylko podczas dluzszego pozostawienia samochodu od momentu ostudzenia sie silnika) doszedlem ze to wysprzeglik przecieka jak jest zimny bo jak silnik sie nagrzeje to nie wycieka. A wiec moje pytanie jak najprosciej wymienic wysprzeglik i przede wszystkim gdzie moge go kupic jestem z warszawy jesli to mozliwe to prosilbym o wyczerpujaca odpowiedz na ten temat poniewaz jestem zielony jesli chodzi o ten samochod.

Druga sprawa nie działa mi podswietlenie zegarow i nawiewu na zegarach pala sie tylko kontrolki ale glowne podswietlenie nie dzial co może byc przyczna???

trzecia sprawa wycieraczki przycinaja sie na wolnym biegu normalnie dzialaja tylko na szybkim

czwarta sprawa otwieranie klapy przyciskiem nie dziala gdzie szukac przyczyny

piata sprawa po przelaczeniu na gaz silnik bardzo wolno schodzi z obrotów i przy chamowaniu potrafi czesto zgasnąc co może byc przyczyna??

to narazie tyle jesli chodzi o usterki a teraz co polecacie

wiadomo ze musze wymienic pare rzeczy np. swiece jakie beda najlepsze (alfa 1.4 boxer B+G)

wiltr powietrza acha mam pytanie guma od silnika do filtra ma jeszcze jeden wlot nie zaslepiony czy tak powinno byc czy tam cos powinno byc??

olej wyglada jakby byl niedawno wymieniony wiec nie bede wymienial ale w takim razie jaki polecacie do tego typu silnika??

no to chyba narazie tyle troche sie zniechecilem do tego samochodu przez te usterki ale mysle ze dzieki waszej pomocy szybko je wyelminuje i bede sie cieszyl z mojej alfy 145

czekam na wasze porady i podpowiedzi pozdrawiam i z gory dziekuje

Timon
    Gość

Domyślnie

trzecia sprawa wycieraczki przycinaja sie na wolnym biegu normalnie dzialaja tylko na szybkim
    http://www.alfaholicy.org...&id=70&Itemid=9

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie Re: Alfa 145 1.4 boxer porady i podpowiedzi

Cytat Napisał krrisstoff
    Witam niedawno zakupilem moją mierwsza alfe mam wielka prosbe do wszystkich forumowiczów o pomoc w rozwiazaniu kilku problemów i ewentualne podpowiedzi.
    A wiec zaczne od sprzegla 3 dni po kupnie zauwazyłem ze ucieka mi płyn chamulcowy w tym samym dniu podczas ruszania pedal sprzegla wpadl mi do podlogi (wyciek i zapowietrzenie sprzęgła) po kilku probach szukania wycieku ( co nie bylo latwe gdyż wyciek powstawal tylko podczas dluzszego pozostawienia samochodu od momentu ostudzenia sie silnika) doszedlem ze to wysprzeglik przecieka jak jest zimny bo jak silnik sie nagrzeje to nie wycieka. A wiec moje pytanie jak najprosciej wymienic wysprzeglik i przede wszystkim gdzie moge go kupic jestem z warszawy jesli to mozliwe to prosilbym o wyczerpujaca odpowiedz na ten temat poniewaz jestem zielony jesli chodzi o ten samochod.

Druga sprawa nie działa mi podswietlenie zegarow i nawiewu na zegarach pala sie tylko kontrolki ale glowne podswietlenie nie dzial co może byc przyczna???

czwarta sprawa otwieranie klapy przyciskiem nie dziala gdzie szukac przyczyny

piata sprawa po przelaczeniu na gaz silnik bardzo wolno schodzi z obrotów i przy chamowaniu potrafi czesto zgasnąc co może byc przyczyna??

to narazie tyle jesli chodzi o usterki a teraz co polecacie

wiadomo ze musze wymienic pare rzeczy np. swiece jakie beda najlepsze (alfa 1.4 boxer B+G)

wiltr powietrza acha mam pytanie guma od silnika do filtra ma jeszcze jeden wlot nie zaslepiony czy tak powinno byc czy tam cos powinno byc??

olej wyglada jakby byl niedawno wymieniony wiec nie bede wymienial ale w takim razie jaki polecacie do tego typu silnika??

no to chyba narazie tyle troche sie zniechecilem do tego samochodu przez te usterki ale mysle ze dzieki waszej pomocy szybko je wyelminuje i bede sie cieszyl z mojej alfy 145

czekam na wasze porady i podpowiedzi pozdrawiam i z gory dziekuje
    Wysprzęglik w boxerku jest widoczny na skrzyni biegów jest dostepny w każdym większym sklepie motoryzacyjnym INTERCARS, FOTA, INTERTEAM koszt około 80 zł .
    Jak w każdym innym aucie żarówki podświetlenia czasem trzeba wymienić podobnie jak w tym aucie .
    Przycinajace sie wycieraczki są spowodowane zabrudzeniem silniczka , wystarczy go zdemontowac i dobrze oczyscić , temat wielokrotnie wałkowany na forum.
    Sprawdz czy masz otwieraną klapę bagaznika przez elektryczny wyłącznik bo w mojej nie ma .
    O LPG tylko tyle mam do powiedzenia <czacha>
    pozostałe sprawy jak świece oleje takie jakie zaleca się do tego modelu

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Na początek radziłbym użyć opcjii "Szukaj". :>>>

ViP Maniak resoraków Avatar Rufik
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    wigry 3/AR166 1,4 tdi

Domyślnie

a ja bym radził wymienic swiee i przewody wysokiego napiącie sprawdzic układ wydechowy i sonde lambda a jak nie pomoze to parownik wymienic badz naprawic bo prawdopodobnie bebranka poszła tyle jezeli chodzi o gasnięcie na gazie ..
    aha skieruj tak dolot powietrza aby nie było bezposredniego dmuchania do niego a tam gdzie masz dziure od gory to ja mam puszke chyba podcisnieniowa jak jej niemasz to zaslep zeby nie dostawała za dozo powietrza na lpg .
    pozdrowka rafał
    [IMG][/IMG]Lubia chlyb ze tustym

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Jak nie wiesz dokładnie kiedy był wymieniany olej to bezwzględnie zrób to od razu. Zaniedbanie częstej (co 10tyś. km) wymiany oleju bardzo szybko może doprowadzić ten silnik do remontu. Temat o polecanych markach oleju masz bardzo obszerny i radzę się z nim zapoznać.
    FORZA ITALIA !

krrisstoff
    Gość

Domyślnie

a wiec wysprzeglik wymienilem i klopot z glowy nie ukrywam ze sie z nim nameczylem dwa srubokrety polamalem zeby go wyciagna ale w koncu sie udalo uff....
    zaslepienie otworu w gumie co idzie do filtra powietza nic nie dala a wrecz pogorzylo jego prace wiec to nie to musze jeszcze pokombinowac wymienie filtr powietrza i swiece i wtedy zobaczymy.
    Dzieki za porady i czekam na dalsze podpowiedzi . Pozdrawiam