Stawiam raczej u Ciebie na inny problem. Palony olej daje wyraźnie niebieskawy dym. Aczkolwiek zmiana oleju pewnie nie zaszkodziNie spodziewałbym się jednak że dymienie ustanie. Zrób logi... że się powtórzę
![]()
Stawiam raczej u Ciebie na inny problem. Palony olej daje wyraźnie niebieskawy dym. Aczkolwiek zmiana oleju pewnie nie zaszkodziNie spodziewałbym się jednak że dymienie ustanie. Zrób logi... że się powtórzę
![]()
Wyraźny czarny dym wskazuje na zachwiany stosunek paliwa do powietrza, lub na lejace wtryski
sprawdz szczelność układu dolotowego
zmiana oleju na 5W niewiele zmieni, wszystkie oleje silnikowe maja podobną lepkość w tem pomiaru, czyli 80'C.
ale generalnie 16V powinien pracowac na 5W
w jtd do wymiany uszczelniaczy zaworowych konieczne jest zdemontowanie połówki głowicy z wałkami, czyli także pół silnika...
pzd.
Samochód dymi na biało nie czarno to raz , co do rozpoławiania silnika to bardziej mi chodziło o to że trzeba zdjąć klawiaturę a da się to zrobić bez tego. Zmiana oleju nic nie dała . Zrobię logi i wrzuce wyniki.
[QUOTE=jaboleq;1476870]Górna pokrywa jest z wałkami więc rozrząd do rozpięcia.
No jakby nie próbować to rozrząd trzeba rozpiąć . Z logów nic nie wynika , wszystko jest zgodne z wartościami porządanymi , jednak EGR który pracuje w zakresie 0-45 % i elektrozawór przepustnicy stojący uparcie cały czas na 1 % nie dają mi spokoju . Logi wrzucę ale dopiero jutro nie mam dostępu do swojego kompa niestety. Jarbi mogę zapytać co Ci chodzi po głowie ?![]()
Ostatnio edytowane przez Putonikus ; 18-08-2014 o 19:33 Powód: Rozwinięcie postu
[QUOTE=Putonikus;1477076]Wypraszam sobie - nic mi nie chodzi po głowieA poważnie - chciałbym żebyś pokazał wykresy: Engine speed, Desired intake air quantity, Air quantity, EGR duty cycle. Zlogowane najpierw w zakresie od 1500 do 4000 RPM i następne w sytuacji jak pojawia się dymienie.
Następnie (osobno) zrób analogiczne wykresy: Engine speed, Boost control solenoid valve open, Desired boost pressure, Boost pressure. (Nazwy podaję z ang. wersji FES'a), oczywiście silnik wcześniej rozgrzany do 90C i rozbieg od 1500 rpm < na 4 biegu.
Przy okazji zobacz jaką FES pokazuje temp. silnika (b. ważne !). Z tego zobaczymy w jakim czasie osiągane są wymagane wartości bo być może tutaj jest jakiś problem.
Zakładamy, że silnik nie spala płynu chłodniczego ani oleju więc musisz mieć problem z mieszanką - za mało powietrza lub za dużo paliwa, co również objawia się jasnym (bardziej to szare niż białe ale zostawmy subiektywne oceny kolorów) zadymieniem. Na czarno kopci silnik, w którym ewidentnie zbyt duża ilość paliwa w stosunku do powietrza opuszcza komorę spalania w postaci sadzy. Masz katalizator ?
Cudów nie ma![]()
Ok , wrzucam logi z Engine speed, Desired intake air quantity, Air quantity . Na tym dłuższym wykresie jest jazda na 4 biegu 1500-4000 rpm a na drugim na postoju jak dymi (akurat udało mi się to uchwycić) . Zauważyłem że podczas jazdy przy wysokich obrotach dostaje za mało powietrza a jak dymi na postoju to zbyt dużo . Co może być przyczyną ? Wykres z doładowaniem wrzucę jutro . Tak na marginesie jaka powinna być procentowa wartość dla overboosta na postoju w jtd ?
Nie mogę tego zaimportować do FES'a - może mam jakąś dziwną wersję... Excel też daje radę
![]()
Nie zmierzyłeś "EGR duty cycle" ale wyraźnie widać niedomagania przy wyższych wartościach żądanych. Na niskich obrotach przepływka zawsze pokazuje wyższą wartość, dopiero po przegazowaniu wskazanie się normuje, co widać też u Ciebie. Dorzuć jeszcze logi doładowania i zrób jeden przejazd jak dzisiaj ale zamiast temp. daj "EGR duty cycle".
Twoje dymienie może być zwyczajnie spowodowane dopaleniem w katalizatorze i wydechu wszystkiego, co nie spaliło się w silniku ze względu na zubożoną mieszankę (ostry zapach paliwa podczas dymienia).
Wartość % wysterowania zaworu overboost oznacza współczynnik wypełnienia sygnału sterującego.
Na postoju będzie to, jeżeli dobrze pamiętam, wartość wysoka ok. 75% i będzie zmniejszała się w miarę wzrostu ciśnienia. Niska wartość oznacza wydłużenie przerw pomiędzy kolejnymi impulsami i zmniejszenie podciśnienia działającego na gruszkę - wtedy sprężyna gruszki wypycha sztangę, łopatki kierownicy odchylają się i strumień spalin napędzających turbinę omija wirnik, co powoduje zmniejszenie ciśnienia doładowania.
Wrzucam log z doładowaniem i EGR , czy dawka powietrza powinna się zwiększać gdy samochód będzie na wolnych obrotach wypalał to wszystko z katalizatoa ? Przejechałem nim trasę 100 km w tym 50 km na autostradzie prułem dość mocno na niej i oczekiwałem że zatrzymam się po zjeździe i będzie dymić a ona nic . Zatrzymywałem się jeszcze parę razy na dalszych 50 km i nie zadymiła , dopiero pod domem puściła sobie dymka.
Według mnie nie domyka się zawór EGR lub masz zawalony syfem kolektor dolot.
Regulacja ciśnienia doładowania jest nieco opóźniona w zakresie niższych obrotów za to później, przy wyższym ciśnieniu przebiegi ciśnienia są ok; jednocześnie zmierzona masa powietrza jest niższa od wymaganej, co w tej sytuacji ewidentnie sugeruje utrudniony przepływ.
Zrobiłbym tak:
1. Na zgaszonym spróbuj poruszać sztangą przy gruszce na turbinie - powinna płynnie się ruszać (oczywiście trzeba użyć do tego trochę siły) - tutaj raczej nie szukałbym problemu ale sprawdzić warto.
2. Poobserwuj sztangę czy pracuje w pełnym zakresie - potrzebny pomocnik, jeden gazuje, drugi obserwuje (kilka razy przegazować do 3-4 tys.)
3. Zdemontuj górny przewód od kolektora ssącego i zajrzyj w przepustnicę - jeżeli jest sporo syfu zdemontuj przepustnicę, EGR i wyczyść je. Przy okazji możesz wyczyścić kolektor (na ile się da w ten sposób - był gdzieś opis z użyciem odkurzacza).
Drugą sprawą jest to, że przy jeździe w większości miejskiej i na krótkich odcinkach wszystkie TD mają tendencję do "zarastania" syfem w dolotach i turbinach, zresztą tak samo jak przy emeryckim trybie jazdyEfekty w postaci kopcenia i większego spalania są wtedy gwarantowane a po dynamicznym przejechaniu dłuższego odcinka np. na autostradzie problemy same znikają.
Teraz spojrzałem, że czysciłeś egr ... nie domyka ? możesz go zaślepić i wtedy poobserwuj to dymienie.![]()
Ostatnio edytowane przez jarbi ; 22-08-2014 o 05:54