Chyba mnie zastrzeliłeś... przepraszam. Coś mi się po***ało
Na fizyczne spalanie nie ma znaczenia, na wskazania tak.
Jeszcze raz przepraszam, zbłaźniłem się jak mało kiedy i jak mało kto![]()
Chyba mnie zastrzeliłeś... przepraszam. Coś mi się po***ało
Na fizyczne spalanie nie ma znaczenia, na wskazania tak.
Jeszcze raz przepraszam, zbłaźniłem się jak mało kiedy i jak mało kto![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Niezamaco![]()
Podam ci na przykładzie bo inaczej się Tobie nie wytłumaczy:
1. Koła wzorcowe przejechane fizycznie 1000 km (na liczniku będzie 1000km ) zużyte paliwo 50 l = 5l /100km na kompie
2. Koła ze średnicą o 10% na minus - fizyczne 1000km (na liczniku będzie 1100km) zużyte paliwo 50 l = 4,54/100km na kompie.
Auto nie wie, że masz mniejsze koła.
Hah i co z tego, że matematyki nie oszukam, skoro oszukam sam siebie
Jeszcze raz sorka panowie, stawiam piwko![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
No to żeby sprytnie zmienić zawstydzający mnie temat mówię:
Trasa Lubin-Kraków-Lubin + ze 30km po Krakowie + po powrocie z 50-70km po mojej wiosce autko spaliło wg kompa 7.4, rzeczywiste 7.5
Cisnąwszy 140 licznikowe bo autostradzie plus je*****ane korki na bramkach :/ 3 osoby na pokładzie. Kółka standardowe 17"
Na samej trasie komp pokazywał 7.0... tylko smoczysko potem sobie odbiło w mieście![]()
Nie narzekaj, dużo sobie nie odbiło, moje 2.4 w mojej dziurze odbija sobie znacznie więcej![]()
Nie narzekamPaliwko stawiał ktoś inny więc mogłem sobie pozwolić na deptanie
![]()
czyli reasumując:
przy kołach 205/55 R16 wskazania licznika prędkości są większe niż w rzeczywistości.... a zatem liczba kilometrów na liczniku też jest większa niż w rzeczywistości tak?
I teraz jak to policzyć? czy % w przekłamaniu prędkości na prędkościomierzu = % mniej kilometrów na liczniku ?
dla przykładu:
jadę licznikowe 140 a GPS 130 - różnica 7,1% - czyli dla kilometrów też to będzie mniej o 7,1% ?
Teoretycznie tak, ale przy różnych prędkościach jest inne przekłamanie licznika procentowe (są na to normy), więc w praktyce wszystko będzie Ci "pływać".
Przy licznikowych 140 błąd może wynosić 7%... ale przy 100km/h może już tylko 5%.
Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 21-08-2014 o 08:35