A wykładzinę już podnosiłeś w tej 156 czy jeszcze nie? ;D
A wykładzinę już podnosiłeś w tej 156 czy jeszcze nie? ;D
@majster:
Tutaj znajdziesz informacje (Tab.2) na temat właściwości poliuretanu, z którego są robione paski rozrządu.
Jak widać poliuretan ma całkiem niezłe właściwości mechaniczne na zerwanie w warunkach rozciągania.
Natomiast zakres temperatury pracy mieści się w granicach od -65 do 110 st. C.
Skoro silnik w czasie optymalnej, ciągłej pracy wydziela ciepło ok. 90-100 st.C, to można uznać, że pasek w warunkach pracy silnika
jest poddany silnym obciążeniom cieplnym i pracuje w górnym zakresie temperatury.
Poliuretan jest materiałem polimerowym. Ma budowę częściowo krystaliczną, a częściowo amorficzną przez co jest bardzo podatny na zjawisko pełzania. Pełzanie materiału występuje w warunkach wysokiej temperatury pracy (poliuretanu) pod stałym obciążeniem.
Jak widać każdy pasek rozrządu czeka ten sam los, bo wraz z pełzaniem paska zmniejsza się jego wielkość przekroju, a przez to dochodzi do zerwania w miejscu najbardziej obciążonym. W praktyce wygląda to tak, że pasek jak jest już przy krańcowym zużyciu, to jego zewnętrzna część jest tak jakby świecąca. To wynik opisanego wyżej pełzania i zmniejszenia przekroju czynnego materiału.
Pozdrawiam
Wypowiem się, bo w końcu sam kupiłem jeżdżącą Alfę za mniej niż 2,5k. Czyli da się. A czy jest w tym sens? To zależy jakie masz podejście do kupowanego samochodu - jeśli chcesz jeździć aż padnie to się opłaca (szkoda tylko auta, bo skończy na złomowisku i musisz uważać, żeby nie było niebezpieczne). Jeśli chcesz go "przywrócić do stanu fabrycznego", jak się to ładnie mówito się "nie opłaca" - mam na myśli to, że włożysz dużo więcej pieniędzy niż wyłożyłbyś na kupno już ogarniętego egzemplarza. Czyli w tej opcji musisz myśleć sercem a nie portfelem.
Do Alfy zawsze pasuje porównanie z kobietami - jak piękna, seksowna, szalona i na dłużej to zawsze popłyniesz z kasą...![]()
Ostatnio edytowane przez minusbb ; 22-08-2014 o 14:59