Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Niskie obroty, drgania silnika V6

andzia3.0
    Gość

Domyślnie Niskie obroty, drgania silnika V6

witam mam pytanko co zrobić by podnieść obroty w allfie 166 3,0 v6 są troche za niskie

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

nie można sobie podnieść obrotów ...

na początek przeczyścić przepustnicę a jak nie pomoże to sprawdzić przepływkę

EDIT

a ta na marginesie to co to są za niskie obroty ... tzn jakie są ?

andzia3.0
    Gość

Domyślnie

witaj na biegu jałowym są za niskie czuje drgania w srodku mysle ze około 700 obrotów ma a mam 2.5 v6 i jest super

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

700 obrotów to bardzo dobra wartość

należy rozgraniczyć szarpanie czy drgania od niskich obrotów ... jedno nie ma nic wspólnego z drugim .. ten silnik nawet przy 500obr będzie chodził miarowo i plynnie V-ki to jedne z lepiej wyważonych silników.

za te drgania odpowiedzialny jest albo wypadający zapłon albo zużyte poduszki silnika

Użytkownik Ogier Avatar sQun49
    Mieszka w
    Szewce k/Kielc
    Auto
    166 2.5 V6 + LPG

Domyślnie

podepnę się do tego tematu bo jest najbardziej zbliżony. Moja alfa również przenosi drgania na karoserie i czuć trochę trzęsienie na siedzeniu. Od dłuższego czasu walczę z zapalającą się kontrolką CHECK ENGINE - wymieniłem już sondę która rzekomo była uszkodzona ale trzęsienie pozostało. Poza tym jakiś miesiąc temu po podpięciu pod komputer miałem informację o BRAKUJĄCYCH ZAPŁONACH cyl 1,3,6...

Czy ktoś może mi pomóc wyeliminować te drgania? Wyczuwalne jest jak gdyby przytykanie silnika przy prędkości ok 70-90 km/h

krzychuk
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sQun49
    podepnę się do tego tematu bo jest najbardziej zbliżony. Moja alfa również przenosi drgania na karoserie i czuć trochę trzęsienie na siedzeniu. Od dłuższego czasu walczę z zapalającą się kontrolką CHECK ENGINE - wymieniłem już sondę która rzekomo była uszkodzona ale trzęsienie pozostało. Poza tym jakiś miesiąc temu po podpięciu pod komputer miałem informację o BRAKUJĄCYCH ZAPŁONACH cyl 1,3,6...

Czy ktoś może mi pomóc wyeliminować te drgania? Wyczuwalne jest jak gdyby przytykanie silnika przy prędkości ok 70-90 km/h
    jeśli masz info o wypadających zapłonach sprawdź cewki zapłonowe, ja jestem właśnie po wymianie cewki i ustąpiły drgania, cewka do 3.0 i 3.2 będzie kosztowała około 350zł

Użytkownik Ogier Avatar sQun49
    Mieszka w
    Szewce k/Kielc
    Auto
    166 2.5 V6 + LPG

Domyślnie

Miałem informację o brakujących zapłonach - jeśli to oznacza wypadające to powiedz mi jak mogę sprawdzić cewki... Da się to zrobić samemu? Jakie miałeś objawy wypadających zapłonów??

krzychuk
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sQun49
    Miałem informację o brakujących zapłonach - jeśli to oznacza wypadające to powiedz mi jak mogę sprawdzić cewki... Da się to zrobić samemu? Jakie miałeś objawy wypadających zapłonów??
    czy da się sprawdzić samemu to nie wiem, ja oddałem auto do warsztatu. Objawy:
    - na zimnym motorze samochód wpadał w drgania (jak się rozgrzał było nieznacznie lepiej),
    - przy delikatnym ruszaniu (np manewry na parkingu) czuć było jak szarpie motor

teraz to ustąpiło i mam subiektywne odczucie, że silnik bardziej miękko wkręca sie na obroty

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

U mnie też trzęsie :/ na sprężynach cewek zapłonowych (tych które przylegaja do czubka świecy) zauważyłem pewnego rodzaju nalot (taki jakiś rudy).
    Wszystko zaczeło się dziać po wymianie rozrządu jak spowrotem złożylismy auto do kupy, na początku trzesło bardzo mocno ale po 20 km sie uspokoiło i teraz juz pozostało delikatne lecz badzo denerwujące trzęsienie.
    Tak czaruje cały czas myśle i myśle i wymyśliłem że to może byc przez ten nalot, da sie to według was jakos wyczyścic czy cos w tym rodzaju ???
    Cewki mogły się już wypalić po przebiegu 137 tys :| ???
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

krzychuk
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał QBA
    U mnie też trzęsie :/ na sprężynach cewek zapłonowych (tych które przylegaja do czubka świecy) zauważyłem pewnego rodzaju nalot (taki jakiś rudy).
    Wszystko zaczeło się dziać po wymianie rozrządu jak spowrotem złożylismy auto do kupy, na początku trzesło bardzo mocno ale po 20 km sie uspokoiło i teraz juz pozostało delikatne lecz badzo denerwujące trzęsienie.
    Tak czaruje cały czas myśle i myśle i wymyśliłem że to może byc przez ten nalot, da sie to według was jakos wyczyścic czy cos w tym rodzaju ???
    Cewki mogły się już wypalić po przebiegu 137 tys :| ???
    w tych wynalazkach wszystko jest możliwe, u mnie przy 60kkm padły orginalne świece i pociągnęlo wymianę 1 cewki :?