Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Elektryka i wspomaganie

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa romeo 145 1.4TS 98r

Domyślnie Elektryka i wspomaganie

Witam,
    Stałem się ostatnio szczęśliwym posiadaczem alfy romeo 145 1.4TS o przebiegu 40 tyś. km od znajomego rodziny także przebieg jest potwierdzony.
    Samochód długo stał w garażu i jest już po wymianie wariatora, rozrządu, pompy wody, filtrów, i oleju.

Problem mam w pierwszej kolejności ze wspomaganiem, które czasami działa, a czasami nie - zazwyczaj działa przy pierwszym odpaleniu na zimnym silniku, i zaczyna działać czasami lepiej jak da się więcej gazu.
    Druga kwestia to coś z elektryką - do wczoraj byłem przekonany że nie mam zamka centralnego, a dzisiaj rano ku mojemu zaskoczeniu otworzyły mi się drzwi drugie, dla upewnienia się od środka zamykałem i też działało. Po jeździe jakieś 30 minut, gdy zaparkowałem centralny zamek już nie funkcjonował.
    Podobny problem jest z zapalniczką, ostatnio jeszcze bez problemowo działała a od paru dni znowu nie ładuje mi telefonu.

Czy jest to coś co byłbym wstanie sam naprawić - zajmuję się elektroniką hobbistycznie.

Administrator weteran Maniak resoraków Avatar Krzyśko
    Mieszka w
    Kuryłówka
    Auto
    159 SW 1.9 JTS 2006r., 147 1.9 JTD 2004r.

Domyślnie

Wspomaganie - pompa nie świszczy jak skręcasz kołami? Sprawdź poziom płynu w zbiorniczku, jak brakuje to dolej (oryginalnie szedł bodajże DEXTRON II ale może być DEXTRON III).

Centralny zamek - sprawdź wtyczki i kable w drzwiach.

Zapalniczka - spróbuj poruszać ładowarką, dociśnij ją dobrze (może tylko nie styka +), jak nie pomoże sprawdź kable.
    159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
    147 1.9 JTD 8V 2004r.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Pablos 1987
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.4Ts 2000r

Domyślnie

co do elektryki jak auto stalo sporo czasu to możesz mieć pośniedziałe styki.po sznurku do kłębka idź i poczyść styki i wrzuć troche smaru miedziowego na styki co by bylo lepsze przewodzenie prądu. co do wspomagania to jak stan płynu jest w porządku to sprawdź czy nie masz wody w układzie. jeśli jest to w zbiorniczku od wspomagania będzie sie pienił płyn podczas pracy pompy. ja u siebie wspomaganie mam zalane hipolem atf 2d

Użytkownik Rowerzysta Avatar PiotrasPoznan
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 146 1.6 boxer czekam na 164/155/75?

Domyślnie

Ostatnio sam wspomaganie wymieniałem u siebie, w boxerze nie ma problemu z wymianą, koszt sprawnej używanej 90zł więc nie jest sporo, jak kolega wyżej zalałem ATF II. Co do elektryki to jak piszą wyżej, sprawdź styki, przeczyść je i nasmaruj.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa romeo 145 1.4TS 98r

Domyślnie

Centralny zamek puki co zaczął działać - podociskałem te wszystkie przekaźniki i bezpieczniki pod kierownicą, któryś chyba się obluzował - od tego czasu zamki chodzą za każdym razem.
    Została mi tylko ta zapalniczka - może to kwestia bezpiecznika jakiegoś? Tylko który jest który bo trochę tego tam jest.

Oleje miałem wymieniane u mechanika, i w zbiorniczku jest pełno. Tak jak mówie przy odpaleniu na zimnym silniku działa elegancko jak w nowym samochodzie bez zarzutu. Dopiero potem robi się opór jak już trochę pokręcę kierownicą no i dodawanie gazu zdecydowanie pomaga.
    A tak to przy skręcie jakoś specjalnie nie wyje - może trochę. Czy przy uszkodzonej pompie nie powinien wogule nie działać albo tak samo ciężko chodzić za każdym razem? Odnoszę wrażenie że to kwestia temperatury - jak kupiłem go latem to wogule nie chciało działać, ostatnio z ochłodzeniem z rana jest renesans i działa, ale jak mówie do czasu. Czytałem na forum że niektórzy wymieniali pompy i okazywało się że to nie jest problemem. Wolałbym uniknąć kupowania nowej pompy za 300zł, a chyba kupowanie używanej też nie ma większego sensu bo zaraz się rozleci i 2 razy za robociznę będę płacić - chyba że jest inaczej to proszę wyprowadzić mnie z błędu

Dzięki

Administrator weteran Maniak resoraków Avatar Krzyśko
    Mieszka w
    Kuryłówka
    Auto
    159 SW 1.9 JTS 2006r., 147 1.9 JTD 2004r.

Domyślnie

Jakby był spalony bezpiecznik to by Ci coś jeszcze nie działało oprócz zapalniczki (radio, klakson, światła stop).

A kierownica jak chodzi? Kręci się równo bez żadnych przeskoków? Na 80% wg mnie pompa siada, jak olej jest gęsty to pompuje dobrze a jak się zagrzeje to już przepuszcza.
    159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
    147 1.9 JTD 8V 2004r.

Użytkownik Rowerzysta Avatar PiotrasPoznan
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 146 1.6 boxer czekam na 164/155/75?

Domyślnie

U mnie oznaką siadającej pompy był właśnie lekki dźwięk wycia (zwłaszcza przy maksymalnym skręceniu) no i nieszczelność gdzieś układu który tracił płyn od wspomagania. Ja wybrałem się na szrot i tam czegoś szukałem a na końcu kupiłem używkę z gwarancją rozruchową i śmigaa