Witam niedawno zakupilem moją mierwsza alfe mam wielka prosbe do wszystkich forumowiczów o pomoc w rozwiazaniu kilku problemów i ewentualne podpowiedzi.
A wiec zaczne od sprzegla 3 dni po kupnie zauwazyłem ze ucieka mi płyn chamulcowy w tym samym dniu podczas ruszania pedal sprzegla wpadl mi do podlogi (wyciek i zapowietrzenie sprzęgła) po kilku probach szukania wycieku ( co nie bylo latwe gdyż wyciek powstawal tylko podczas dluzszego pozostawienia samochodu od momentu ostudzenia sie silnika) doszedlem ze to wysprzeglik przecieka jak jest zimny bo jak silnik sie nagrzeje to nie wycieka. A wiec moje pytanie jak najprosciej wymienic wysprzeglik i przede wszystkim gdzie moge go kupic jestem z warszawy jesli to mozliwe to prosilbym o wyczerpujaca odpowiedz na ten temat poniewaz jestem zielony jesli chodzi o ten samochod.
Druga sprawa nie działa mi podswietlenie zegarow i nawiewu na zegarach pala sie tylko kontrolki ale glowne podswietlenie nie dzial co może byc przyczna???
trzecia sprawa wycieraczki przycinaja sie na wolnym biegu normalnie dzialaja tylko na szybkim
czwarta sprawa otwieranie klapy przyciskiem nie dziala gdzie szukac przyczyny
piata sprawa po przelaczeniu na gaz silnik bardzo wolno schodzi z obrotów i przy chamowaniu potrafi czesto zgasnąc co może byc przyczyna??
to narazie tyle jesli chodzi o usterki a teraz co polecacie
wiadomo ze musze wymienic pare rzeczy np. swiece jakie beda najlepsze (alfa 1.4 boxer B+G)
wiltr powietrza acha mam pytanie guma od silnika do filtra ma jeszcze jeden wlot nie zaslepiony czy tak powinno byc czy tam cos powinno byc??
olej wyglada jakby byl niedawno wymieniony wiec nie bede wymienial ale w takim razie jaki polecacie do tego typu silnika??
no to chyba narazie tyle troche sie zniechecilem do tego samochodu przez te usterki ale mysle ze dzieki waszej pomocy szybko je wyelminuje i bede sie cieszyl z mojej alfy 145
czekam na wasze porady i podpowiedzi pozdrawiam i z gory dziekuje