Nie wiem dokładnie, jakie to były problemy, ale raczej nie z warstwą "kolorową" pod klarem... Raczej nie ma problemów "pod spodem", jeśli klar jest na miejscu...
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Kianki cedd też sie łuszczą Hyundai i 30 tez więc nie wiem takie są dzisiejsze farbki i tyle. Oszczędności.
Miałem Stilo seicento teraz mam punto 2012 i julkę nigdy nie miałem problemu z lakierem i korozją.
To samo dzieje się w krajach morza śródziemnego do tego przyczynia się słońce więc włosi Piszą na forach. Powtarzam lakiery wodno-rozcieńczalnie są mniej trwałe i są miększe.
P.s
Jaką masz pewność ze dany element był fabrycznie malowany a nie wymieniony albo pomalowany powtórnie bo był uszkodzony w czasie transportu.
No przecież alfa słynie "od wieków" z wyblakniętych znaczków i z łuszczącego się bezbarwnego. To jest tak specjalnie pomyślane, żeby już na pierwszy rzut oka nikt nie miał wątpliwości, że to złom
No jeśli takie prestiżowe marki mają Twoim zdaniem problemy z lakierem to czego możemy wymagać od alfy...
Jaka pewność odnosnie naprawy elementu? Dziwnym trafem kilkanaście samochodów choćby na moim parkingu i zawsze obleziona maska i dach. Tez myślałem najpierw, ze moze naprawiane. Ale za dużo tego dookoła i uszkodzonego w ten sam sposób. W tym samym klimacie nie widziałem żeby niemieckie, francuskie czy inne auta tak samo łuszczyly klar. przykro mi.
Using Tapatalk
Zly morał. Bo morał to powinien wyciągnąć producent, włoski, który raczej się zwija i za chwile pozostanie tylko wspomnieniem. Marchione pogrzebał Lancie, zaraz pójdzie w te ślady Alfa. A na końcu zniknie Fiat z kiczowatymi wariacjami na temat 500tki. A szkoda bo wystarczyłoby pomyśleć i wziąć przykład z vag.
Using Tapatalk
Znam wieś gdzie wszyscy mają VWdla nich nie ma lepszego i nic że stawia zasłony dymne za sobą i druciarstwo z kilometra. Jestem zaskoczony że koleżeństwo po kupnie Alfy od razu narzeka. Ja osobiście znam tylko jedną wieczną rzecz - wieczne pióro.
nie panikuj , ja akurat nie zauważyłem jakiejś zmasowanej akcji łuszczących się lakierów we włoskich autach a tu gdzie mieszkam jest ich wyjątkowo dużo nie wyłączając w tym alfy. Nie sądzę też aby Twój klimat różnił się drastycznie od mojego. Jeśli widuję auto z łuszczącym się lakierem to jest to może jeden na kilka tysięcy spotkanych samochodów i dotyczy różnych marek, w większości ich stan wizualny wskazuje na to iż są to auta po przejściach i nie pierwszej młodości. Z pośród osób z mojego otoczenia widuję dwa takie auta i oba to seicento już kilkunastoletnie. Trzeba pamiętać że lakier to nie jest rzecz niezniszczalna i jak o wszystko trzeba o niego zwyczajnie dbać. Szczerze mówiąc nie spotkałem jeszcze nigdy auta z odpadającym bezbarwnym które :
1. Nie było myte na szczotkach
2. Nie było myte na myjkach ciśnieniowych gdzie chemia i zbyt wysokie ciśnienie potrafi narobić więcej szkód niż się nam wydaje
3. Było myte tylko ręcznie szamponem z neutralnym ph
4. Było woskowane przynajmniej 2 razy do roku
5. Nie było ponownie (źle) pomalowane
Zapytaj więc właścicieli tych w/w aut jak dbają o lakier oraz gdzie jak i czym je myją -a dopiero potem wyciągaj wnioski
Kia ma lepsza bazę rozwojową nowo wybudowaną USA niż cała grupy VAG, ale to mały szczegół obecnie jedyna marka która się rozwija i robi to bardzo owocnie. Z reszta nie ma o czym prowadzić dyskusji skoro uprzedzenia decydują. Apropo 2003 -2006 prestiżowa marka Mercedes Klasa A rdza na błotnikach i purchle lakieru. 2001-2006 Skoda Suberb problemy z lakierem na tylnej klapie. Każda marka ma problemy z powłokami w dzisiejszych czasach o tym decydują księgowi i Kochane dyrektywy unijne.
Pozdrawiam