No to nie dobrze...![]()
No to nie dobrze...![]()
Ja bym się tym nie przejmował.
Objawy uszkodzonego koła dwumasowego są bardzo odczuwalne i oczywiste. Nawet jeśli ten nagrany przez Ciebie dźwięk sugeruje początki uszkodzenia kola dwumasowego, to przy normalnej eksploatacji masz jeszcze przed sobą wiele tys. km do przejechanie bez jego wymiany.
Trzeba się tylko stosować do znanych zasad użytkowania diesla z kołem dwumasowym, a jedną z nich jest gaszenie silnika z wyciśniętym sprzęgłem!
Pozdrawiam.
- Rafał
Witam.
Miałem taki sam dzwiek jak ty jezeli wyłaczałem silnik bez sprzegła.
Przyczyna zidentyfikowana
Wymieniłem kompletne sprzeglo dwumas itd. nic nie pomogło po dłuzszej diagnozie okazało sie że to objawy dochodzace spod skrzyni biegow. luzy na dyferach.
Takze polecam wymiane na regenerowana skrzynie. Napewno ci pomoże. Mi pomogło. Kosz to około 2200-2500zl skrzynia + robota około 400-500zl (w 3tys sie zamkniesz)
eee co mi się wierzyć nie chce. tym bardziej, że skrzynia działa bez zarzutu.
Im cieplejszy silnik tym coraz glosniej to chodzilo. Skrzynia plynnie bedzie chodzic bo to luz jest na dyferach a nie problem np ze zuzytymi synchron. Oprocz tego wymienialem poduszki na silniku przy odpalaniu trzepalo silnikiem. Caly powod tego dzwieku sie zrobil od szybkiego przezucania biegow na wyzszych obrotach. Dwumas tez odrazu wymienilem prawie 4 nie moje nic nie pomoglo.
- wit_maj miał luzy to sama wymiana łożysk u niego pomogła, a objawy to chrobotanie
To nie musi być wcale awaria dwumasy ale np niepracujący jeden cylinder na wolnych obrotach (sprawdź kompresję) czy cokolwiek innego, co powoduje zwiększone wibracje między innymi w skrzyni biegów, kole pasowym.
U mnie dwumasa całkowicie wytłumiła objaw niepracującego cylindra na wolnych obrotach.