No to jestem mądrzejszy o nową informację![]()
Witam Panowie jestem właścicelką Alfy 146 Juniora 16v TS robiłam rozrząd 3 dni temu i masakra okazało się że wszystkie uszczelki do wymiany na głowicy w rezultacie cały silnik do wymiany lub zmiana auta.Nie musiałam długo czekać moja decyzja jest taka że nie oddam Belli i nie sprzedam na złom ale potrzebuje pomocy a dokładnie silnika do owego modelu.Może ktoś z niedalekich okolic Podkarpacia ma taką na części i sprawny silnik jestem bardzo zainteresowana i z góry Dziękuję za pomoc.A jeśli nie to z jakich modeli aut mogę zamienić .Pozdrawiam
[QUOTE=omron8;1491596]Tzn. które uszczelki?
Zdajesz sobie sprawę, że przekładka silnika może być droższa niż "nowa" alfa?[/QUOTE Witam Szanownego Kolegę tzn wszystkie uszczelki po całym siniku kapie olej na warsztacie powiedziano że albo remont starego silnika i kupa kasy albo nowe auto lub używany silnik.Oczywiście że zdaję sobie sprawy ale ...No właśnie do pewnych rzeczy ma się też sentyment zwłaszcza jeśli się dużo z nimi przeżyło.Ale dziękuję za odpowiedz choć istnieje jeszcze jedno rozwiązanie można kupić kolejną Alfę a starą zostawić sobie w garażu na pamiątkę.Dziękuję
Może niech mądrzejsi ode mnie odpowiedzą na pytanie: czy to, że z silnika cieknie kwalifikuje go od razu do remontu?
Kup sobie auto z mocniejszym silnikiem i chwilę później osobiście zaciągniesz alfę na szrot
Jak auto wygląda blacharsko? Bo jeśli to durszlak/flinston to raczej szkoda zachodu. Szczególnie, że to 1.4 TS...
[QUOTE=piter90;1491688]Wypowiedzi "omrona8"raczej nie czytaj,niczego się od niego nie dowiesz.Silnikowi TS można zarzucać wiele,ale raczej nie to że jest podatny na wycieki.To że olej kapie po całym silniku nie świadczy że wszystkie uszczelki puszczają.Wystarczy np.pod pokrywą zaworów uszkodzić uszczelkę i cały silnik będzie zaolejony.
Jak do tej pory sprawował się silnik?Ile oleju zużywa?
Bo jeśli do tej pory sprawował się dobrze to wystarczy zlokalizować i usunąć wyciek.A pierwszy do wymiany jest mechanik.
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
A u ciebie w 1,8 po wymianie paska nie cieknie??![]()