Witam
zauważyłem ,że przy obrotach ok 2 k występuje lekkie stukanie, czytałem ,ze może to być jakiś pasek ...
temp.płyn.chłod. ok 60 stopni
słychać to w 5-6 sek filmu
a może to ja już jestem przewrażliwiony pod tym względem i wszystko jest ok ?
Witam
zauważyłem ,że przy obrotach ok 2 k występuje lekkie stukanie, czytałem ,ze może to być jakiś pasek ...
temp.płyn.chłod. ok 60 stopni
słychać to w 5-6 sek filmu
a może to ja już jestem przewrażliwiony pod tym względem i wszystko jest ok ?
zdejmuj miskę póki wcześnie i sprawdź panewy na korbach! to jest stuk wytopionej panewki... łuszczącej sie
to się wymieni przy okazji z uszczelką miski ...
1. Raczej nie powinno się pojedynczo wymieniać ?
2. Czy coś warto przy okazji jeszcze zrobić?
Koszt chyba nie powinien być duży ...
takie będą dobre ?? http://allegro.pl/alfa-romeo-166-gtv...523131265.html
ta miska nie ma uszczelki, pierw ja zdejmij i sprawdź panewki potem myśl co z tym zrobić
Nie za bardzo mam jak ... Jak już zdejmuje u mechaniora to je zrobię ...
A może to był jakiś jednorazowy wybryk .. Bo dziś np wszystko gra ...
Zobaczymy przez najbliższe dni
Panewki zaczynają klepać jak się olej rozgrzeje. U mnie był podobny dźwięk. Na trzecim korbowodzie panewka była przytopiona...
Jeśli wał będzie nie ruszony to wystarczy panweki wymienić. Gorzej jak objedzie czop wału. Wtedy szlif trzeba robić.
Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva
Dokładnie jak kolega pisze Ściągaj puki czas bo jeszcze się okaże że tłok uderzy Ci w zawór jak będzie duży luz i jeszcze głowicę będziesz musiał ściągać
Jeśli pomogłem - kliknij na gwiazdkę.
Tak jak chłopaki radzą. Jeśli dźwięk pojawil sie raz nie nalezy go bagatelizowac. Masz do wyboru albo 400zł za dobre panewki albo 1000zl + za silnik![]()
Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.
Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?
Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
Zrobić kompleksową diagnostykę ?
Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
Załatwimy nawet programowo !
Zapraszam na nasz warsztat.
Dziś po pracy miałem oddać alfę na bezwzględną wymianę panewek ... Niestety się nie doczekała ... Podczas jazdy prawdopodobnie obróciła sie panewka ... Chcąc nie chcąc musiałem powoli wrócić te 10-15 km i czekamy na otwarcie warsztatu ;/ W najlepszym przypadku czeka mnie dodatkowo szlif wału ....
Dodano po 25 minutes:
Masakra ....Wstępnie Machanior mówi ,że skoro zrobiłem na takim silniku te 15 km to jest rozwalone i trzeba szukać nowego silnika .... Na razie niech go rozbierze i zobaczy jakie są straty ...Ale chyba lepiej wyremontować bo przynajmniej wie co się ma ..Bo z innym silnikiem tez nie wiadomo ....
A tak przy okazji nie ma ktoś 2.0 w dobrej cenie ?
I jeszcze 1 .. Kiedyś widziałem jak ktoś do GTv'ki zmiast ts'a wstawił silnik fiata .. Czy u mnie jest to możliwe ? Czy trzeba rzeźbić .. ?
Ostatnio edytowane przez Andrzej78500 ; 18-09-2014 o 07:14 Powód: Dodano