Strona 62 z 152 PierwszyPierwszy ... 12525354555657585960616263646566676869707172112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 1514

Temat: kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Dzwoniłem dziś do CInka spytać o usunięcie EGR'a i klap i mi krzyknął za oba 1600pln. Wszystko programowo usunięte . Tylko czy jest sens usuwać klapy programowo jak można je wyciągnąć , zaspawać dzióry i zostawić silniczek ? To samo z EGR'em - nie wystarczy sama blaszka z tymi 4ma otworami??? Ma ktoś namiary na kogoś w obrębie Bytom / Chorzów / Katowice gdzie zrobią to za przyjazne dla portfela pieniądze??? Robiliście więc podpowiedzcie . Mam plastikowy kolektor ale same klapy są w tej częsci aluminiowej tyle ,że w mojej wersji cięgna z góry nie ma także sam nie wiem bo może już mam je usunięte ( choć zaglądałem tylko pod maskę i widze silniczek do klap także kij wie ) .
    ten sam problem mam i plastikowy i tez niewiem czy czasami juz nieusuniete klapyco do plastikowego to spec od alf powiedział łatwo i prosto wyrwac klapy kombinerkami i juz to wszystko)

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

W plastikowym kolektorze listwa jest schowana/zabudowana w kolektorze. Podobno jednak nie wystarczy usunąć samych klapek w tym kolektorze. W nim równie należałoby zaślepić otwory po ośkach klap gdyż lubią sie też rozszczelnić w tym miejscu. Co prawda tego nie widać bo wszystko jest ładnie zabudowane. A tak z ciekawości kto mówi że wystarczy wyrwać klapki?
    Nie baw się w żadne blaszki z dziurkami tylko od razu dawaj pełną. Co do ceny 1600 za klapy i egr to taniej jest w Warszawie. I żeby nie było, robione w normalnym warsztacie a nie po krzakach. Klap kolektora nie trzeba programowo usuwać. Wystarczy zostawić podłączony silnik który nimi steruje i wszystko będzie ok. Natomiast egr jak najbardziej trzeba usunąć programowo po całkowitym zaślepieniu.
    Ostatnio edytowane przez kowal78 ; 15-09-2014 o 19:43

Użytkownik Świeżak Avatar Nikos
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDM 150KM,Alfa Romeo Gt 3.2 V6

Domyślnie

gdyby to kogoś interesowało to w poście #570 pisałem ile mnie ta operacja kosztowała w Łodzi

dokładnie nie baw się w żadne blaszki z dziurkami , zaślep EGR i motorownia będzie oddychać czystym tlenem

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Kowal właśnie wiem ,że klap nie trzeba programowo usuwać . PS. CInsoft to najlepszy tuner na śląsku z warsztatem jakiego by się Aso nie powstydziło więc w krzakach nie robi co nie zmienia faktu ,że mnie zaskoczył ceną . A z tego co oglądałem na róznych fotkach to klapy wirowe w wersji z plastikowym kolektorem są tak samo mocowane jak w starszej wersji w elemecnie aluminiowym który jest przykręcany do głowicy . Róznica polega na tym ,że starszy kolektor jest cały aluminiowy i szyna klap wirowych idzie u góry ( widać ją po ściągnięciu osłony plstikowej silnika ) a w plastikowej odmianie kolektora jest zabudowana pod spodem tam gdzie jest nastawnik klap - dlatego cięzko w tej wersji stwierdzić czy jest coś już modzone . To jest własnie już po demontażu owa aluminiowa część kolektora plastikowego z rozmontowaną osłoną "cięgna" klap wirowych . Więc operacja sprowadza się tak samo jak w starszej wersji do wyciągnięcia i zaspawania dziur po gniazdach klap . Jak się myle to mnie poprawcie
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Kolektor2.jpg
Wyświetleń:	1856
Rozmiar:	91.4 KB
ID:	145019  

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Jaki jest zakres naprawy u cinka? ZTCP to wyceniał on od razu wymianę paska rozrządu oraz wyprogramowanie z ECU zaworu EGR.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Jaki jest zakres naprawy u cinka? ZTCP to wyceniał on od razu wymianę paska rozrządu oraz wyprogramowanie z ECU zaworu EGR.
    O rozrządzie nie przypominam sobie gadki . Na pewno usuwa programowo klapy i z ECU EGR . Jutro zadzwonie dopytam . Bo jakby było wszystko w komplecie z rozrządem to cena już mnie nie boli

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Powtórzę to co już pisałem dawniej – w nowokupionym aucie robienie osobno klap wirowych i rozrządu to niepotrzebne marnotrawienie pieniędzy. Te dwie rzeczy najtaniej jest zrobić razem. Wtedy możesz spokojnie rozpiąć rozrząd do wyjęcia kolektora, co nieco ułatwia sprawę. No i po prostu raz wjeżdżasz autem do mechanika na cały dzień i odbierasz wszystko gotowe.

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Kowal właśnie wiem ,że klap nie trzeba programowo usuwać . PS. CInsoft to najlepszy tuner na śląsku z warsztatem jakiego by się Aso nie powstydziło więc w krzakach nie robi co nie zmienia faktu ,że mnie zaskoczył ceną . A z tego co oglądałem na róznych fotkach to klapy wirowe w wersji z plastikowym kolektorem są tak samo mocowane jak w starszej wersji w elemecnie aluminiowym który jest przykręcany do głowicy . Róznica polega na tym ,że starszy kolektor jest cały aluminiowy i szyna klap wirowych idzie u góry ( widać ją po ściągnięciu osłony plstikowej silnika ) a w plastikowej odmianie kolektora jest zabudowana pod spodem tam gdzie jest nastawnik klap - dlatego cięzko w tej wersji stwierdzić czy jest coś już modzone . To jest własnie już po demontażu owa aluminiowa część kolektora plastikowego z rozmontowaną osłoną "cięgna" klap wirowych . Więc operacja sprowadza się tak samo jak w starszej wersji do wyciągnięcia i zaspawania dziur po gniazdach klap . Jak się myle to mnie poprawcie
    obcina sie ośki i wkłada same tryby z uszczelniaczem na jakims kleju / silikonie na wysokie temp. Nic nie trzeba spawać.

Użytkownik Romeo Avatar LukeMazur
    Mieszka w
    Bieszczady
    Auto
    Toyota Supra JZA80 / Nissan Stagea RS260

Domyślnie

tak najlepiej poxipolem. jak juz jest na wierzchu to mozna to zrobić porzadnie...

Wypożyczę maszynkę do zaginania nadkoli - PW

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Cytat Napisał LukeMazur Zobacz post
    tak najlepiej poxipolem. jak juz jest na wierzchu to mozna to zrobić porzadnie...
    co masz na myśli porządnie ? kiedy nie jest porządnie ? po zostawieniu oryginalnego rozwiązania czy po spawaniu i naruszeniu struktur odlewu jest lepiej ?

Miałeś kiedyś to w ręku i widziałeś jak to wygląda ? Jak ten kolektor jest uszczelniony ? Jeżeli tak a piszesz że spawanie jest najlepszym rozwiązaniem to lekko mówiąc średnio masz pojecie o czym piszesz. W całym aluminiowym kolektorze nie ma innej możliwości jak tylko spawanie i dla mnie to zło konieczne. ( uważam że najlepiej wymienić na kolektor z silnika bez klap) PO wyciągnięciu oś klap w miedzy krawędzią przylegania kolektora do głowicy na otworem klay jest chyba 5 mm. Nic tylko spawać i pokrzywić odlew. ad kolektora po FL - materiału jest znacznie więcej ale i tak wole po prostu włożyć same podcięte ośki NAWET bez Twojego poxipolu bo takie rozwiązanie jest w oryginale i póki sama klapka się nie urwie do kolektora nikt do kolektora nie zagląda. Na zdjęciu załączonym wyżej widać taka czarną listwę. To ona trzyma ośki i utrzymuję szczelność w kolektorze. Więc jak juz pisałem możesz albo wyłamać same blaszki albo wyłamać blaszki wyciągnąć ośkę i obciąć na długość na której nie będzie wychodziła światło kanału. Tym sposobem zachowujesz oryginalny sposób uszczelnienia kolektora na ośkach klap. Ja to dodatkowo uszczelniam silikonem na wysokie temp. Przykręcam magiczną czarna listwę i kolektor jest szczelny.
    nic nie trzeba spawać. A cała operację można wykonać samemu w domu bo rozrządu też rozpinać nie trzeba.

oczywiście można tez rozpiąć rozrząd / wymienić go / wyciągnąć kolektor / pospawać otwory i wszystko pokrzywić a następnie dać do planowania i wszystko poskładać Jak kto woli.
    Ostatnio edytowane przez pampik ; 16-09-2014 o 06:42