W plastikowym kolektorze listwa jest schowana/zabudowana w kolektorze. Podobno jednak nie wystarczy usunąć samych klapek w tym kolektorze. W nim równie należałoby zaślepić otwory po ośkach klap gdyż lubią sie też rozszczelnić w tym miejscu. Co prawda tego nie widać bo wszystko jest ładnie zabudowane. A tak z ciekawości kto mówi że wystarczy wyrwać klapki?
Nie baw się w żadne blaszki z dziurkami tylko od razu dawaj pełną. Co do ceny 1600 za klapy i egr to taniej jest w Warszawie. I żeby nie było, robione w normalnym warsztacie a nie po krzakach. Klap kolektora nie trzeba programowo usuwać. Wystarczy zostawić podłączony silnik który nimi steruje i wszystko będzie ok. Natomiast egr jak najbardziej trzeba usunąć programowo po całkowitym zaślepieniu.
Ostatnio edytowane przez kowal78 ; 15-09-2014 o 19:43
gdyby to kogoś interesowało to w poście #570 pisałem ile mnie ta operacja kosztowała w Łodzi
dokładnie nie baw się w żadne blaszki z dziurkami , zaślep EGR i motorownia będzie oddychać czystym tlenem
Kowal właśnie wiem ,że klap nie trzeba programowo usuwać . PS. CInsoft to najlepszy tuner na śląsku z warsztatem jakiego by się Aso nie powstydziło więc w krzakach nie robi co nie zmienia faktu ,że mnie zaskoczył ceną . A z tego co oglądałem na róznych fotkach to klapy wirowe w wersji z plastikowym kolektorem są tak samo mocowane jak w starszej wersji w elemecnie aluminiowym który jest przykręcany do głowicy . Róznica polega na tym ,że starszy kolektor jest cały aluminiowy i szyna klap wirowych idzie u góry ( widać ją po ściągnięciu osłony plstikowej silnika ) a w plastikowej odmianie kolektora jest zabudowana pod spodem tam gdzie jest nastawnik klap - dlatego cięzko w tej wersji stwierdzić czy jest coś już modzone .To jest własnie już po demontażu owa aluminiowa część kolektora plastikowego z rozmontowaną osłoną "cięgna" klap wirowych . Więc operacja sprowadza się tak samo jak w starszej wersji do wyciągnięcia i zaspawania dziur po gniazdach klap . Jak się myle to mnie poprawcie
![]()
Jaki jest zakres naprawy u cinka? ZTCP to wyceniał on od razu wymianę paska rozrządu oraz wyprogramowanie z ECU zaworu EGR.
Powtórzę to co już pisałem dawniej – w nowokupionym aucie robienie osobno klap wirowych i rozrządu to niepotrzebne marnotrawienie pieniędzy. Te dwie rzeczy najtaniej jest zrobić razem. Wtedy możesz spokojnie rozpiąć rozrząd do wyjęcia kolektora, co nieco ułatwia sprawę. No i po prostu raz wjeżdżasz autem do mechanika na cały dzień i odbierasz wszystko gotowe.
Naprawa skrzyń M20, M32 ---> http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...ml#post2004527
https://www.youtube.com/watch?v=WztjfgsSgJU - polskie złomowisko.
tak najlepiej poxipolem. jak juz jest na wierzchu to mozna to zrobić porzadnie...
Wypożyczę maszynkę do zaginania nadkoli - PW
co masz na myśli porządnie ? kiedy nie jest porządnie ? po zostawieniu oryginalnego rozwiązania czy po spawaniu i naruszeniu struktur odlewu jest lepiej ?
Miałeś kiedyś to w ręku i widziałeś jak to wygląda ? Jak ten kolektor jest uszczelniony ? Jeżeli tak a piszesz że spawanie jest najlepszym rozwiązaniem to lekko mówiąc średnio masz pojecie o czym piszesz. W całym aluminiowym kolektorze nie ma innej możliwości jak tylko spawanie i dla mnie to zło konieczne. ( uważam że najlepiej wymienić na kolektor z silnika bez klap) PO wyciągnięciu oś klap w miedzy krawędzią przylegania kolektora do głowicy na otworem klay jest chyba 5 mm. Nic tylko spawać i pokrzywić odlew. ad kolektora po FL - materiału jest znacznie więcej ale i tak wole po prostu włożyć same podcięte ośki NAWET bez Twojego poxipolu bo takie rozwiązanie jest w oryginale i póki sama klapka się nie urwie do kolektora nikt do kolektora nie zagląda. Na zdjęciu załączonym wyżej widać taka czarną listwę. To ona trzyma ośki i utrzymuję szczelność w kolektorze. Więc jak juz pisałem możesz albo wyłamać same blaszki albo wyłamać blaszki wyciągnąć ośkę i obciąć na długość na której nie będzie wychodziła światło kanału. Tym sposobem zachowujesz oryginalny sposób uszczelnienia kolektora na ośkach klap. Ja to dodatkowo uszczelniam silikonem na wysokie temp. Przykręcam magiczną czarna listwę i kolektor jest szczelny.
nic nie trzeba spawać. A cała operację można wykonać samemu w domu bo rozrządu też rozpinać nie trzeba.
oczywiście można tez rozpiąć rozrząd / wymienić go / wyciągnąć kolektor / pospawać otwory i wszystko pokrzywić a następnie dać do planowania i wszystko poskładaćJak kto woli.
Ostatnio edytowane przez pampik ; 16-09-2014 o 06:42
Naprawa skrzyń M20, M32 ---> http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...ml#post2004527
https://www.youtube.com/watch?v=WztjfgsSgJU - polskie złomowisko.