Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Temat: Alfa odmówiła palenia !! 147 1,9Jtdm 2007

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    ar

Domyślnie Alfa odmówiła palenia !! 147 1,9Jtdm 2007

Alfa odmawia palenia!

Witajcie...
    W Alfie 147 1.9jtdm 150KM 2007r występuje pewien problem, samochód raz odpala fajnie, a za 10min pod sklepem muszę próbować 2-3x, by za godzinkę zaś odpaliło kilka razy ok, tak w koło, to nie regularne ale natrętne zjawisko męczy mnie już jakiś czas. Jak kupowałem Alfe w styczniu, to mechanik w Krk POLINAR, odczytał błąd ciśnienia paliwa,twierdząc że auto nie powinno odpalić na tak niskim ciśnieniu, ale jak na złość wtedy odpalało na cuda...
    Więc kupiłem wózek, kilka miesięcy później wystąpiły objawy, odczytane błędy poniżej:

Akumulator jest chyba ok, nigdy nie dał znać by był nadmiernie zużyty, czy nie domagał...

Przeczytałem większość tematów o podobnych objawach na forum, jednak nie znalazłem skutecznego rozwiązania, więc postanowiłem założyć temat, w którym oczywiście opiszę dokładnie drogę do rozwiązania usterki, stosując się do wyczytanych porad możliwości wyeliminowania zjawiska, w samochodzie wymieniłem:

Czujnik ciśnienia doładowania (mój stary chyba jednak był sprawny)
    Czujnik położenia wału (nic nie zmieniła wymiana więc też uważam go za działający poprawnie)
    Filtr paliwa (był brudny-ciemno szary, ale być może to norma)
    Świece żarowe gdyż pojawiał się komunikat na desce (po wymianie zniknął więc coś było na rzeczy)

Filmiki poniżej przedstawiają problem z odpalaniem.
    http://youtu.be/lx1GU9SJVKM
    http://youtu.be/CGsPB3ZV_nE
    http://youtu.be/amfn7hZb8GQ
    http://youtu.be/HbuxVD1rwXM

Nie zauważyłem by temperatura silnika, pogoda, czy pora dnia miała wpływ na to zjawisko, losowo ono sobie występuje, i mnie drażni robiąc wstyd...

Do tego jakiś czas temu turbina zaczęła wydawać szumiący dźwięk, prawdopodobnie łożyska się kończą, ale to w innym temacie pogrzebię (no chyba że możecie polecić jakiś warsztat regenerujący turbiny, z możliwością poprawy ich parametrów przy okazji)...

Autko ma nabite niecałe 138tysi

Z góry serdeczne dzięki za pomoc

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

A jak jest po odpaleniu?? Dymi lub wchodzi na obroty, jeśli nie zobacz to ciśnienie na pompie i ogarnij wtryski bo to może być kosztowne jeśli leją. Podłącz kompa i sprawdź parametry rzeczywiste podczas uruchamiania.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 147 2005 1.9 JTDm 150 KM

Domyślnie

Witam u mnie na przykład 4 wtryskiwacz przelewał i też zdarzały się podobna sytuacja jak u ciebie opisane powyżej. Natomiast po odpalaniu zadymił jak z lokomotywy

Auto
    ar

Domyślnie

Po odpaleniu kulturka, EGR czyszczę regularnie, mam tą blaszkę z 3 dziurkami.
    Wtryski są zregenerowane przez poprzednika, chyba faktycznie są wyglądają pięknie w porównaniu do Alfy kolegi, a poza tym gość okazał fakturkę...
    Po odpaleniu lekki dymek się unosił, Alfa nie kopci nadmiernie, jak się da w palnik to oczywiście sadza, ale autko kolegi z tym samym silnikiem ma podobnie po depnięciu do deski...

Postaram się nagrać wydech...

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Martini Zobacz post
    Po odpaleniu kulturka, EGR czyszczę regularnie, mam tą blaszkę z 3 dziurkami.
    Wtryski są zregenerowane przez poprzednika, chyba faktycznie są wyglądają pięknie w porównaniu do Alfy kolegi, a poza tym gość okazał fakturkę...
    Po odpaleniu lekki dymek się unosił, Alfa nie kopci nadmiernie, jak się da w palnik to oczywiście sadza, ale autko kolegi z tym samym silnikiem ma podobnie po depnięciu do deski...

Postaram się nagrać wydech...
    To że wtryski regenerowane nie znaczy że wszystko z nimi działa poprawnie. Spotkałem się z wieloma opiniami że regeneracja wtryskiwaczy nic nie dała. Nie jestem jakimś specjalistą i fachowcem. Doradzam tylko żebyś przyjrzał się również tej sprawie pomimo że były one regenerowane.

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Hahah
    Coś mi w tym screenie nie pasowało.
    Kolega się z samochodem nie połączył tylko tryb symulacji włączył.

Więc błędy do szczytania jeszcze raz. Przez connect a nie simulate.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Heh no to mamy jak w usterce

Auto
    ar

Domyślnie

Tak, symulate, ale błędy po wkasowaniu pojawiają sie po 1 nie udajen próbie odpalenia, stycznik sprzęgła odrazu, reszta po niepowodzeniu...
    Jak sprawdzić wtryski? Dziś postaram sie zrobić screen cisnienia przy rozruchu...

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Kolego. Simulate to symulacja! Program sam generuje błędy. Nie są odczytywane z ECU.

Zczytaj dobrze błędy to pomożemy.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Mechanik forumowy zdiagnozował u mnie wtryskiwacze podczas podłączenia dziwnego urządzenia do samochodu i podczas jazdy badał pewne podzespoły. Nie znam się na diagnozowaniu samochodów, natomiast nie przypominało to podłączenia laptopa i zczytania błędów. Miał jakiś taki dziwny sprzęt który podłączył do auta, przejechaliśmy się i z testów wynikło że wtryskiwacz przelewa. Zresztą zgrało się to z faktem że właśnie wcześniej samochodów nie chciał czasami odpalać lub odpalał z trudem. Na Początku myślałem że to akumulator, lub rozrusznik, ale zaczęło mi coś nie grać bo przecież akumulator ma prawie nowy. I po diagnostyce wszytko się wyjaśniło że chodzi o wtryski
    Ostatnio edytowane przez MarekR ; 17-09-2014 o 19:54