Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Porada ALFA Brera Spider

Użytkownik Embrion
    Auto
    eos

Domyślnie

A wadliwości doskwierające konkretnie Spiderowi? Byłem kiedyś przy ,,wymianie dachu" w Spiderze, gość sprowadził uszkodzonego z regulacja była parodia;p

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Wymiana dachu w powypadkowym kabriolecie to będzie grubsza sprawa w każdej marce. Widziałem BMW 6, z którym właściciel walczył ze 2 lata z cieknięciem. Auto sprowadzone z USA – to wszystko tłumaczy.

Wracając do spidera – to chyba najwięcej dowiesz się w serwisie, o którym wspomniano #9 (autka.pl). Mało kto w Krakowie widział i naprawił tyle Alf 159/Brera z 2.4 jtdm.

Użytkownik Embrion
    Auto
    eos

Domyślnie

Cytat Napisał Morspl Zobacz post
    Do kultu jeszcze długa droga. W pierwszej kolejności cena zdołuje. Zacznie rosnąć za minimum 15 lat. Teraz powoli zaczynają rosnąć ceny GTV Spider do tego tylko w topowych silnikach 3.0 V6. A ich bardzo mało powstało. Ale zgadzam się, że jeśli kupować cabrio z zadatkami na klasyka to tylko ze stajni Alfa Romeo. Oczywiście w tej klasie cenowej. Szkoda tylko, że Brerea nie ma "prawdziwych" silników Alfa Romeo. To może być przeszkodą w staniu się pożądanym klasykiem. Z całym szacunkiem ale diesel w cabrio nie przystoi.
    Dlaczego diesel nie przystoi? Ja głównie pokonuje trasy Tarnów-Kraków i miasto... Miałem już mazde Rx-8 w b.dobrym stanie z salonu i paliła okolo 18l wiec ekonomie cenie a 2.4 myślę ze do tak małego auta wystarczy
    Tylko co z tym hard-topem ktoś sie spotkał?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Morspl
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    GTV Spider 3.0 V6, Infiniti QX50, Volvo xc60

Domyślnie

Cytat Napisał Pitrek123 Zobacz post
    Dlaczego diesel nie przystoi? Ja głównie pokonuje trasy Tarnów-Kraków i miasto... Miałem już mazde Rx-8 w b.dobrym stanie z salonu i paliła okolo 18l wiec ekonomie cenie a 2.4 myślę ze do tak małego auta wystarczy
    Tylko co z tym hard-topem ktoś sie spotkał?
    Diesel jest dobry do auta użytkowego, służbowego, używanego do pracy i codziennych długich wyjazdów. Cabrio z założenia nie jest samochodem stworzonym do spełniania takich zadań. Jego zadaniem jest dawać radość być nieekonomicznym i bezsensownie niepraktycznym . Oczywiście to mój pogląd. Z jakiegoś powodu producenci zaczęli wypuszczać diesle w tego typu autach. Jakoś nie potrafiłbym jeździć z klekotem diesla bez dachu. Ale też nie wyobrażam sobie użytkować całorocznie cabrio z miękkim dachem. Oczywiście da się i nie jest zimno. Mój nastoletni Spider trzyma pięknie ciepło i nie cieknie, ale jak pomyślę sobie o zostawieniu auta na pastwę 20 cm opadu śniegu... w zimie nie uniknie się spontanicznej nawałnicy. To tylko moje osobiste zdanie dotyczące sensu aut bez dachu, a dokładnie z miękkim dachem. Dla mnie to coś jak motor. Mam dość ortodoksyjny pogląd.
    Moja rada jest taka abyś sprawdził czy był bity. Obejrzyj od dołu podłużnice, jeśli tylko cokolwiek nie przypomina fabryki odpuść sobie. W cabrio naruszenie płyty podłogowej przekreśla auto.
    Ostatnio edytowane przez Morspl ; 16-09-2014 o 20:06

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 1.75 TBI TI

Domyślnie

Ten Spider już dość długo wisi na sprzedaż. Oglądałem go jakiś czas temu i nie wyglądał na bardzo zadbanego. Stan zewnętrzny odstraszał, a że nie byłem na kupnie to w mechanikę i podwozie się nie zagłębiałem. Nie wiem czy widziałeś ten komis na żywo, ale jak to zwykle bywa samochód stoi pod chmurką, a słońce operuje tam przez cały dzień - nie wiem jak to się ma do zmęczenia materiału na dachu.

BTW skoro jeździsz głównie na trasie Kraków-Tarnów (obstawiam, że A4) to miękki dach nie będzie zbyt uciążliwą opcją? Chodzi mi o hałas wewnątrz.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Na niemieckim eBayu koleś próbuje co jakiś czas sprzedać pięknego Spidera. Co prawda nie za 10kE, ale bolid jest prawie nowy (w sensie kilometrażu, a nie rocznika).
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Embrion
    Auto
    eos

Domyślnie

Mówisz ze odstrasza wyglądem zewnętrznym... muszę tam podjechać i go zobaczyć w któryś dzień... pewnie chodzi o lakier to czasami zwykła polerka wystarczy i auto wygląda dużo atrakcyjniej... tu raczej chodzi o stan techniczny... ale dzięki za info... bo jak długo stoi a byłby jak w aukcji od 1 wł, bezwypadkowy, serwis ASO za ta cene z tym przebiegiem poszedl by myśle dość szybko... ale dzonilem do goscia... miala być niby książka serwisowa jak w opisie aukcji ale niestety jej nie ma... podał mi VIN i wysłał mnie do ASO w celu weryfikacji. Pracuje tam mój kolega i powiedział że wpisów w serwisie ASO nie ma żadnych oprócz wymiany na gwarancji jakiś pierdołek - nieistotnych oraz turbiny przy przebiegu ok. 20tys... co mnie bardzo zdziwiło a po tygodniu oleju silnikowego z tego co pamiętam... Następnie ściąłem się z panem sprzedającym informując go o Niezgodności Towaru z umową co jest wykroczeniem lub jeżeli chodzi o kwotę 45 tys przestępstwem w rozumieniu kodeksu cywilnego. Jednak korci mnie i podjadę go zobaczyć.