Hmmm dziwne- standardowy komunikat o DPF pojawia się tylko wtedy jak już jest z nim naprawdę źle i brzmi on z angielskiego: "DPF clogget" czyli DPF zatkany (lub coś w tym stylu).
Z którego roku było autko?
Hmmm dziwne- standardowy komunikat o DPF pojawia się tylko wtedy jak już jest z nim naprawdę źle i brzmi on z angielskiego: "DPF clogget" czyli DPF zatkany (lub coś w tym stylu).
Z którego roku było autko?
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
też mnie to ciekawi
nigdy nie miałem żadnego komunikatu o wypalaniu dpf i utrzymaniu pojazdu w ruchu ( dpf oczywiście wypala się co jakiś czas - wg MES'a )
mój rok - 2009
instrukcja mówi tylko o występowaniu kontrolki ( lub kontrolki wraz z komunikatem dla niektórych wersji )
ale nie informuje ona podobno o samym wypalaniu a o zatkaniu i jeździe która nie uniemożliwia wypalenie
i niejako sugeruje jazdę na wyższych obrotach itp w celu wypalenia
![]()
A mnie dziwi fakt, że koledze się ten komunikat o wypalaniu DPF-a wyświetla na zgaszonym silniku, na zdjęciu wyraźnie widać, że silnik nie pracuje.
Jest tak jak bocian napisał, to komunikat o tym, że DPF jest zatkany a nie o tym, że aktualnie jest wypalany.
Pewnie koledze już się zaczyna kończyć żywot filtra, że aż mu komunikat wywala.
Ostatnio edytowane przez tomio ; 30-09-2014 o 15:35
AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest
Nie nie zawsze a w sumie to tylko gdy stała jazda na krótkich odcinkach uniemożliwia wypalenie dpf gdy po zgaszeniu auta zobaczyłem ta kontrolkę wyskoczyłem na obwodnice ALFA OBD w komórce włączone i zatkanie wynosiło około 105% nastąpiło normalne wypalenie do poziomu 11% i tyle zresztą nigdy nie miałem z DPF problemów. Wstawiłem to tylko żeby pokazać ze fabryka dala kontrolkę o potrzebie wypalenia DPF-u.
Autko było z października 2010 z wszystkim oprócz bose i pełnej skory.
Pewnie masz szklana kule i w niej takie bzdety czytasz .....
było Giulietta 1.8 '83 LPG, 164 2.0TS '94 LPG, 166 FL V6 2.5 24v LPG , 159 2.0JTDm 170km
jest Mini Cooper S 170 KM, Kuga 2.5T 250KM bo benzyna musi mieć doładowanie
Przecież na zdjęciu widać, że silnik nie pracuje to o jakiej kryształowej kuli mówisz?
Chcesz powiedzieć, że Twój silnik ma jałowym 0 obrotów?
Czytanie ze zrozumieniem.
Wywróżył w szklanej kuli rychły koniec dpfa.
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Nie wywróżyłem, napisałem pewnie a nie na pewno, fakt powinienem był napisać że może.
Ale komunikat mówi wyraźnie UTRZYMAJ AUTO W RUCHU!! Więc skoro silnik nie chodzi, to trzeba go pchać. Logiczne. Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
![]()
![]()
![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Miałem taką kontrolkę jak miałem zapchany filtr w 90% auto z ledwością odpaliło , migiem na trasę wypalić i od tamtej pory komunikat nie wrócił.
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
Cześc , chciałbym zapytac ponieważ nie jestem zorientowany czy istnieje sposób monitorowania zapchania oraz cyklu wypalania filtra DPF podczas jazdy ?