Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [156] Klimatyzacja - co jeszcze?

Tomek_156_
    Gość

Domyślnie [156] Klimatyzacja - co jeszcze?

Witajcie ponownie!
    Skoro poradziłem sobie z jednym problemem (miejmy nadzieję) nawiąże do już od dawna istniejącego problemu z klimą. Mianowicie wymieniłem sprężarkę klimatyzacji, jest szczelna, nabita, odgrzybiona etc ale nie działa.... "Mechanik" powiedział mi, że to jakiś bezpiecznik, ale, że ich tam jest sporo i "nie dostali zlecenia na wymianę" nie tknęli sie tego. Obsmarowałem ich, wyładowałem się, nawiasem mówiąc zachowałem się jak burak ale juz mnie poniosło, bo dalej muszę się męczyc przy otwartych szybach.
    Macie jakieś pomysły?
    Pozdrawiam.
    Tomek

pedro220
    Gość

Domyślnie

Na początek zdejmij pokrywę od bezpieczników (tą od przymocowaną do podstawy akumulatora) i poruszaj wiazkami bezpieczników, bo tam znajdują się właśnie od klimy. U mnie tak było że sprężarki nie załączało i ten zabieg pomógł.

Użytkownik Ogier Avatar pablop
    Mieszka w
    Mieroszów
    Auto
    159 Sportwagon 1,9JTDm 2006r

Domyślnie

U mnie po nabiciu klimy, czyszczeniu itp. po dwóch dniach przestało mnie chłodzić. Wróciłem do serwisu i tam stwierdzili że wszystko z ich strony jest w porządku, a przyczyną jest brak napięcia na sprężarce. Sprawdziłem bezpieczniki,kable i nic nie znalazłem, odwiedziłem elektryka, który zanim zabrał się do szukania przyczyny powiedział aby sprawdzić nabicie klimy w innym warsztacie. I - BINGO - klima była nabita ale za małym ciśnieniem więc sprężarka się nie załączała i nie było na niej napięcia. Wróciłem do "fachowców", którzy dość mocno podnieśli MOJE ciśnienie - znaleźli raz drobną nieszczelność na czujniku ciśnienia, nabili jeszcze raz i teraz jest OK. Bezpiecznik od sprężarki powinien być drugi od dołu z lewej strony.

Tomek_156_
    Gość

Domyślnie

Witajcie po przerwie.
    Otóz sprawa ma się naastępująco: byłem wczoraj na diagnozie klimatyzacji i wyszło im, że sprawy mechaniczne są w porządku, tj. ciśnienie, szczelność, sprężarka itd. Natomiast problem tkwi w tym, że nie dochodzi prąd do sprężarki. Gość tłumaczył mi, że prąd "wychodzi" z przekaźników (tam, gdzie ta wiązka bezpieczników) ale nie dochodzi do sprężarki, czyli gdzieś "na trasie" jest przerwa. W związku z tym, że w zeszłym roku spaliła mi się sprężarka i jest wymieniona, czy istnieje szansa ze przepalił, tudzież przerwał się gdzieś tam jakiś kabelek?
    Jeśli tak to jak to mogę we własnym zakresie sprawdzić, bo gość mi powiedział, że to KUPA roboty i szukania trwa ok 3 h i nie wiadomo ile kasy, ale w 200 zł powinienem się zamknąć.
    Aha odkręciłem pokrywę silnika i tam kabelek jest w porządku. Proszę o jakieś porady, instrukcje.
    P.S. Koszt diagnozy - 60 zł :?

Użytkownik Świeżak Avatar supermajku
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    156 SW 1,9 JTD 2001 115 PS

Domyślnie

połóż następny kabel.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    otwock
    Auto
    alfa 147 jtd 2001

Domyślnie

błedy były sprawdzane na kompie?U mnie po nabiciu też się nie chciała włączyć,okazało się że uszkodzony jest presostat

Użytkownik Maniak resoraków Avatar gennosuke
    Auto
    AR 156 1.9 JTD CF2, AR 156 1.8 TS CF2, AR 166 3.0V6 CF3

Domyślnie

supermajku odpowiedziałeś na posta z przed 6 lat