Witam wszystkich serdecznie
Ostatnio coraz częściej spotykam się z problemem podnoszenia/opuszczania szyby przednich drzwi po stronie kierowcy. Podczas zamykania szyba podnosi się bardzo powoli (w stosunku do innych), wręcz słychać jak silniczek elektryczny się przy tym męczyZdarza się również, że szyby nie da się opuścić. Po naciśnięciu przycisku, słychać przekaźnik który po chwili „puszcza”. Podejrzewam, że centralka wykrywa zbyt duże obciążenie/prąd silnika i go odłącza aby uchronić przed spaleniem. Jeżeli szybie pomoże otwartą dłonią pociągnąć ją w dół, wtedy wszystko rusza i jest OK – widocznie samo wyrwanie szyby z uszczelek jest już za dużym obciążeniem dla silniczka. Próbowałem nasmarować uszczelki wokół szyby w drzwiach ale to nic nie dało, poza brudną szybą. Sama centralka też jest ok, przełączniki działają, przekaźniki klikają. Wydaje mi się, że problem leży w zabrudzonym samym mechanizmie szyb. Na allegro widziałem, że jest on zbudowany z silnika i linki stalowej w pancerzu/prowadnicy wraz z uchwytem do montażu szyby, jednak nigdzie nie znalazłem jak ten mechanizm wymontować i go wyczyścić/nasmarować. Jak zdjąć tapicerkę drzwi wiem z poradników na forum. Czy ktoś z was przeprowadzał podobny zabieg u siebie, ewentualnie widział jakieś instrukcje na ten temat ? Wszelkie wskazówki mile dziane
Pozdr
Mati