Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Świeżak Avatar djaw
    Mieszka w
    Warzyce
    Auto
    159 2.0 JTDm 170KM

Domyślnie

Cytat Napisał łuk4sz Zobacz post
    Kolega w poście #7959 co nieco o niej napisał. Poza tym samochód jest z 2007 roku.
    Ale nie wiem czy to to samo auto - tzn zdjęcia są te same ale opis inny, tzn kraj pochodzenia inny, przebieg nieco niższy (o 5kkm), nie wspomina o wymianie sprzęgła i dwumasy. Ten gość chyba się próbuje specjalizować w czarnych SW TI bo to już kolejna (tzn trzecia albo czwarta) taka od niego w krótkim czasie, teraz ma też jeszcze TI z 2010 z 2.0 jtdm. Mógłby dorzucać VIN - nie było by problemu.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

No być może, zasugerowałem się zdjęciami. Fajne podejście do sprawy wrzucać te same foty do różnych samochodów... Zatem ten samochód może i jest z 2008 ale foty są z przedlifta.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar duch-dziadka
    Mieszka w
    Czarnków/Poznań
    Auto
    Giulietta Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał sebsob Zobacz post
    Przestańcie: Duchu przecież sam siebie chce przekonać, że bedzie mu dobrze ze słabszym silnikiem ;-)
    Jak szukałem pierwszej 159 to przestrzegano mnie, że masa silnika w wersji 2.4 JTDm i chyba 3.2 psuje frajdę z jazdy.
    Mało teog krótkie przełożenia skrzyni powodują, że auto traci dużo na starcie o czy miałem okazję przekonać się tnąc się z Corolą Verso D4D. Ja nie miałem wrażenia, że pod maską drzemie 210 KM. Natomiast z silnikiem 1.9 JTD miałem do czynienia i wydaje mi się on nieco dynamiczniejszy i zupełnie inaczej skonfigurowany jeśli chodzi o skrzynię. Zakładając, że można go podkręcić na 180-190 PS, może się okazać dużo lepszym rozwiązaniem niż 2.4(nie mam odniesienia do 2.2 JTS).
    Powiem szczerze...teoretyzuje, bo chciałbym wrócić do czegoś włoskiego, ale oprócz 159 nie widzę rozsądnej propozycji(więc mam prośbę nie wyżywajcie sie na mnie tylko na podstawie liczb dajcie mi fakty)...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar piotrekkr
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    była: 159 1.9 jtdm Cinsoft, rocznik 2007, jest: Lex IS 250 2007

Domyślnie

Cytat Napisał duch-dziadka Zobacz post
    Jak szukałem pierwszej 159 to przestrzegano mnie, że masa silnika w wersji 2.4 JTDm i chyba 3.2 psuje frajdę z jazdy.
    Mało teog krótkie przełożenia skrzyni powodują, że auto traci dużo na starcie o czy miałem okazję przekonać się tnąc się z Corolą Verso D4D. Ja nie miałem wrażenia, że pod maską drzemie 210 KM. Natomiast z silnikiem 1.9 JTD miałem do czynienia i wydaje mi się on nieco dynamiczniejszy i zupełnie inaczej skonfigurowany jeśli chodzi o skrzynię. Zakładając, że można go podkręcić na 180-190 PS, może się okazać dużo lepszym rozwiązaniem niż 2.4(nie mam odniesienia do 2.2 JTS).
    Powiem szczerze...teoretyzuje, bo chciałbym wrócić do czegoś włoskiego, ale oprócz 159 nie widzę rozsądnej propozycji(więc mam prośbę nie wyżywajcie sie na mnie tylko na podstawie liczb dajcie mi fakty)...
    Tylko jedno przychodzi mi do głowy: Twoja 2.4 była zepsuta skoro Ci D4D nie zniknęło w lusterku Nie wiem czy 1.9 ma dłuższe biegi, wątpię. Za to ma skrzynię M32, którą coraz częściej szczęśliwi posiadacze naprawiają. Nawet jak podciągniesz 1.9 do 190KM to dalej będzie to grzechoczący i klekoczący 4 cylindrowy dieselek 2.4 na mój gust to inna kultura

Mieszka w
    Czarnków/Poznań
    Auto
    Giulietta Veloce

Domyślnie

Na pewno inna kultura, a co do Corolli uściślę, że była szybsza na starcie, ale później od 3 biegu straciła moc i Alfa była szybsza...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar sebsob
    Mieszka w
    DW
    Auto
    jest: Lancia Ypsilon 1.2 16V, Ford S-Max 2.0 TDCi, była: Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Przyjedź się 1.9 i od razu będziesz wiedział...

Mieszka w
    Czarnków/Poznań
    Auto
    Giulietta Veloce

Domyślnie

No jechałem kiedyś na próbnej jeździe i wydawało mi się, że ma w sobie więcej lekkości, ale może to było tylko odczucie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Hesus88
    Mieszka w
    Praga( ta czeska)
    Auto
    Daewoo Nubira II była, Alfa 159 1.9 JTDm16v jest

Domyślnie

co do autka z linku - tarcza zegarów poliftowa ale panel sterowania klimą przedliftowy..... no chyba że tbi miały wcześniej inne zegary ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Cytat Napisał Hesus88 Zobacz post
    co do autka z linku - tarcza zegarów poliftowa ale panel sterowania klimą przedliftowy..... no chyba że tbi miały wcześniej inne zegary ?
    O której tbi piszesz?

Użytkownik Świeżak Avatar djaw
    Mieszka w
    Warzyce
    Auto
    159 2.0 JTDm 170KM

Domyślnie

Cytat Napisał łuk4sz Zobacz post
    O której tbi piszesz?
    Hesus88 miał chyba na myśli TI, ktoś wcześniej też zauważył, że ten panel jest stary. Jak chcesz się przekonać czy to to samo auto co poprzednio, to poproś sprzedającego, żeby zrobił Ci dodatkową fotkę tyłu - tam gdzie jest znaczek 159 i TI, normalnie ztcw powinny być w jednej linii, tam było chyba coś ze zderzakiem tylnym i znaczek był przyklejony chyba za wysoko. Zresztą jakbym przyjechał oglądać auto z Holandii a okazało by się, że to z Niemiec to bez przesady - nie prowadzi komisu na 100 samochodów, żeby nie pamiętać co skąd jest, jak to się nie zgadza to co jeszcze? - z rozmowy sprzedający wydawał się na tyle kumaty, że powinien to rozumieć.
    Moja teoria jest taka, że gość zamawia fotografa (albo sam się bawi) - stwierdził, że takie samo auto to nie będzie się spinał na nowe fotki
    Ostatnio edytowane przez djaw ; 29-10-2014 o 06:52