Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 78

Temat: Alfa Romeo - brak idealnego rozwiązania? Problem i przemyślenia młodego Alfisty...

jersey
    Gość

Domyślnie

Ale zabawny i mający czasami trochę racji. Zwłaszcza w kwestii 147 i 156 które są dostępne na rynku i coraz popularniejsze więc z 2, 3 czy nawet 4 ręki. Gdzie nie wiadomo jak poprzedni właściciel dbał i tak dalej. Zresztą nawet forumowe auta z historią potrafią nie mieć pół podłogi, tylko miłośnik sprytnie to ukrywa pod grubą warstwą mazidła. Nawet był taki temat nie tak dawno temu o pewnej 156.

Generalnie jak komuś się podoba auto i uważa, że będzie w stanie je utrzymać to niech kupuje, a nie pyta i marudzi bo potem będzie na starość żałował. A jak okaże się że to nie to i Civic jednak byłby lepszy, to najwyżej po roku czy pół pchnie ze stratą tysiaka czy dwóch. Jako "igiełkę" od miłośnika marki i nawet na forumowych ramkach żeby wiarygodnie było.

A 500-600 PLN miesięcznie na mechanikę w 156 wystarczy więc pewnie w 147 też. Może nawet mniej, bo niektóre wydatki są cykliczne i zależne od tego ile i gdzie się jeździ i np. zawieszenie można robić raz na parę lat. Chyba, że padnie coś poważniejszego, no ale to już insza inszość.

Alfa nie ma serca czy duszy, co najwyżej stado gremlinów które lubią grać właścicielowi na nerwach. I żeby nie było, że mnie moja Paskuda (teraz już w formie żyletek) zniechęciła. Kupię sobie Alfę na następny samochód, bo na moje ideały mnie nie stać (W126 SEC albo E31 850) więc zamiast nich mogę kupić auto które chociaż ładne będzie

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    A 164 - hmm .... trochę za mało młodzieżowe.
    i do tego ma już miliard lat , i pewnie części już do tego nie kupi

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    1.6 są najmniej złe spośród TS. Szczególnie te bez wariatora.
    TS 16v to nie silnik , to stan umysłu

Dodano po 9 minutes:

Cytat Napisał silver001 Zobacz post
    Nie mozna tak od razu? A nie wypisuje jeden z drugim "ciete riposty".
    od głaskania się po jajach są fora vw , audi czy inne , gdzie się udaje że marka nie ma problemów
    Ostatnio edytowane przez sedici ; 29-10-2014 o 22:00 Powód: Dodano
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Świeżak Avatar Endriu Ka
    Auto
    156SW 1.9 JTD multijet 16V 140KM

Domyślnie

Chce kupic alfe ale nie chce alfy bla bla bla.,
    Czy tylko mnie wku...rza ten temat ?

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Karol147
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie

Cytat Napisał Paweł666 Zobacz post
    Witam
    Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj. Też zamierzam kupić Alfę, najlepiej model 147. Czy ten model jest bardzo drogi w utrzymaniu? Czy miesięczne oszczędności w wysokości 500-800zł starczą żeby utrzymać to auto? Przy założeniu, że kupię taką Alfę od kogoś kto o nią dbał i najlepiej posiada ją od kilku lat.
    To zależy, bo jak Ci padnie kilka rzeczy na raz to może być ciężko. Np okazuje się, że w jednym miesiącu trzeba wymienić sprzęgło, przepływomierz, pompę abs i porobić jeszcze w zawieszeniu... 147 to piękne samochody, ale niestety to już stare auta które nie grzeszą wytrzymałością. Nawet jak kupisz zadbany egzemplarz to i tak będziesz musiał ładować w nią kasę. W jednym miesiącu możesz nie zostawić w warsztacie ani złotówki a w drugim możesz zostawić parę tyś...

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

500-600 PLN miesięcznie na 156??? czyli 12x600 to kwota roczna?
    co wy palicie, panowie))?
    Ja nie wiem.... jezdzilem 145 boxerem, kilka lat, super auto, zero rdzy, zadnych awarii, padła mi tylko chlodnica ze starości. Normalne wymiany eksploatacyjne.. .. Kuzyn ma od 3 lat 156, z silnikiem jtd 150 KM, jeździ spoko, jakies duperele mu nawalają, auto ma 11 lat..... Pytalem dziś ile wydaje na serwisowanie, wyliczał mi, ze w zeszłym roku wydał w sumie niecały tysiąc zł.... (czyli 110-120 zł średnio na miesiąc, ale 600????? )
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Morspl
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    GTV Spider 3.0 V6, Infiniti QX50, Volvo xc60

Domyślnie

Dajmy spokój, kolega już pewne zapomniał o tym forum. Założył konto na forum VW albo Hondy i tam kadzą mu jakie wspaniałe to auta.
    Ostatnio edytowane przez Morspl ; 30-10-2014 o 08:06

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

krs :
    500-600/msc TS
    300-400 paliwo
    100 olej
    100 gumy do zawieszenia

500-600 jtd
    200-300 paliwo
    200 - sprzęgło , dwumas , turbo itp ( rozłożone na lata bo ktoś odkłada i zbiera )
    100 - gumy do zawieszenia

500-600 V6
    400-500 - paliwo
    100 - gumy do zawieszenia

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    Kuzyn ma od 3 lat 156, z silnikiem jtd 150 KM, jeździ spoko, jakies duperele mu nawalają, auto ma 11 lat..... Pytalem dziś ile wydaje na serwisowanie, wyliczał mi, ze w zeszłym roku wydał w sumie niecały tysiąc zł.... (czyli 110-120 zł średnio na miesiąc
    A później wytrzeźwiałeś?

A tak na poważnie to pewnie kupił jedną z tych "absolutnie bez wkładu finansowego"
    A może na dzień dobry więcej włożył.
    A może trafił na pancerny egzemplarz.
    A może alfa cały rok stoi w garażu.
    A może przez dziury przenosi auto na plecach bo mu szkoda zawiechy.
    A może miał po prostu miał wolny tylko ten niecały tysiąc i tyle "zainwestował"

Ja tam wychodzę z założenia, że lepiej być przygotowanym na dodatkowe wydatki niż liczyć na to, że się nie zepsuje. Szczególnie w przypadku marki słynącej z niezawodności jaką niewątpliwie jest AR

jersey
    Gość

Domyślnie

KRS - mówimy o autcie kupionym od drugiego użytkownika, ew. bite i łatane z Niemiec (czyli perełka od SSmana). A nie o aucie które już jakiś czas jest w rodzinie i ma zrobione wszystko co trzeba, także tylko lać i zawieszenie wymieniać. Nikt nie sprzeda sprawnego w 100% auta, więc trzeba liczyć, że coś będzie niebanglać i przynajmniej przez jakiś czas koszta utrzymania będą większe.

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Paliwa nie liczyłem, panowie. Spokojnie. Bez paliwa podawałem kwoty. Ilość kasy na paliwo zalezy od ilości przejechanych kilometrów, podawanie tego parametru jest więc bez sensu. Jeden zrobi 10 tys w rok inny w 3 miesiące.
    Jak paliwo, czyli kilometry, to i olej, częstsze wymiany.
    Styl jazdy. Jeden dba o silnik, inny na zimnym butuje do 4 tys obrotów. To też wpływa potem na serwisowanie.
    Ostatnio edytowane przez KRS ; 30-10-2014 o 14:33
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?