Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: dziwne zachowanie wszystkiego

Użytkownik Ogier Avatar rekwir
    Mieszka w
    Myszków
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie dziwne zachowanie wszystkiego

zacznę od tego ze to co się stało dzisiaj brzmi jak z filmu jakiegoś i to horroru z happy endem .wieczorowa pora chciałem wyciągnąć rzeczy z samochodu oczywiście wszystko zamarzło i nie mogłem otworzyć drzwi ale od czego ma się odmrażacz tak więc potraktowałem nim zamek. Po ciężkich mimo wszystkich bojach usłyszałem dźwięk otwierającego się zamka lecz moja radość nie trwała krótko drzwi przymarzły do uszczelek mimo wcześniejszego zabezpieczenia ich przed tym preparatem do uszczelek, wiozłem co miałem wziąć i chce zamknąć a tu nie da się.
    Nie myśląc dużo zamarzło stwierdziłem a to przejadę się i zagrzeje bestię. Piękna odpaliła bez problemów i tu zaczęły się schody zamek sam mi się zamknął nawiew działał do puki nie chciałem użyć spryskiwacza bo wtedy przestał działać nawiew, zamek otwierał się i zamykał samoczynnie co chwile. Wyłączyłem silnik poczekałem chwil ei znowu zapaliłem jak bóg przykazał wziąłem się do skrobania szyb po chwili już radosny z zamykającymi się drzwiami pojechałem na krótka przejażdżkę.
    Po paru kilometrach chyba z 10-15 było ciepło w samochodzie na przedniej szybie zaczol skraplać sie szron wiec znowu chciałem włączyc wycieraczki jakie było moje zaskoczenie kiedy zgasły mi wszystkie światła przestał działać nawiew i samochód zamknoł się tak ze nie dało go sie otworzyc. Znowu zgasiłem silnik odczekałem chwil ezapaliłem i wszystko działało, stwierdziałem wracam do domu nie ma co ryzykowaćdalej moz erano jej się coś odwidzi i bezie normalnie jak to baba.
    więc najzabawniejszy był finał 2 KM od domu zatrzymuje mnie policja oczywiscie ja bez pasów na 50 okolo 70 było na liczniku, myślę mandat jak nic a tu tylko rutynowa kontrola(moja druga w ciągu tygodnia) chlop podchodzi a tu drzi od pasażera sięnie otwierają szyby pozamarzane też no ty wysiadam z samochody z dokumentami skończyło się na spisaniu a co było najlepsze jak wsiadłem drzwii sie odblokowały, szyby sie opuszczały, wycieraczki działały wszystko jak by nigdy nic się nie stało

wybaczcie mój długi wywód ale to trzeba było opisać takie rzeczy nie zdażają się codziennie

i pytanie do was
    co zrobić żeby nie mieć takich przygód z elektryka?
    Amor patriae nostra lex
    Była 155 1,8 TS
    Była 156 SW 1,8 TS
    Jest 166 2,0 TS

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Ja bym sprawdził czy przy skrzynce z bezpiecznikami nie jest zbyt duża wilgoć
    Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 10-02-2009 o 01:09

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

I ewentualnie sprawdź w jakim stanie masz akumulator oraz klemy. Czy aby przypadkiem nie są luźne lub zaśniedziałe i mają słaby kontakt .

Użytkownik Pirat drogowy Avatar adk
    Mieszka w
    ok. Mińsk Mazowiecki
    Auto
    145 2.0 T.S. QV-style

Domyślnie

Jeżeli chodzi o te chece z elektryką to jeden raz miałem podobną sytuację. Światła mrygały razem z awaryjnymi, wycieraczki zatrzymywały sie w połowie drogi a o szybach mogłem zapomnieć. Nawet obrotomierz przestawał się kręcić

Jak się później okazało zalał się alternator, całe szczęście że prądu jeszcze na iskrę starczyło i jakoś powoli wszystko wróciło do normy. U Ciebie zauważyłem podobne objawy i wydaje mi się że właśnie z wilgocią masz problem, tak jak piszą koledzy pierwsze kroki powinieneś skierować ku bezpiecznikom.

Pozdrawiam

adamo
    Gość

Domyślnie

Zrób tak jak piszą koledzy, posprawdzaj w okolicy skrzynki bezpieczników... Też miałem małą przygodę ze swoją... Poza objawami opisywanymi przez Ciebie u mnie wycieraczki, spryskiwacze, wskaźnik paliwa, kierunki oraz sygnały dźwiękowe żyły swoim życiem... Wszystkiemu winna była woda w skrzynce bezpieczników...

pozdrawiam

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

dokładnie. miałem podobnie. wadą okazała się po części luzy na przedniej szybie - uszczelki już były do dupy. musiałem więc jeszcze raz szybe wstawić
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

No i kurna olek mnie dziś rano to dopadło , wycieraczki chodzą w najszybszym trybie i nie mogę ich przez cały dzień wyłączyć - wyjełem bezpiecznik od wycieraczek . Pod koniec dnia centralny zwariował i środkowy panel nie można wyłączyć nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki - odłączyłem akumulator . Auto stało tydzień bez odpału i takie cyrki , skrzynka bezpieczników sucha . Zostawiam problem na potem teraz śmigam 145

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

shyha
    Gość

Domyślnie

Mi w sobotę, przy ulewach, wycieraczki z przodu wysiadły.
    Rozkręciłem i... z podszybia wylałem prawie pół wiadra wody. Kanał odpływowy był zatkany. Niestety dalej się wyłączają. Oddałem do elektryka. Poza tym mam ten przód podłączony do wajchy z pominięciem bezpiecznika i przekaźnika... ehhh. Widać pogoda nie rozpieszcza naszych bolidów...

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    No i kurna olek mnie dziś rano to dopadło , wycieraczki chodzą w najszybszym trybie i nie mogę ich przez cały dzień wyłączyć - wyjełem bezpiecznik od wycieraczek . Pod koniec dnia centralny zwariował i środkowy panel nie można wyłączyć nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki - odłączyłem akumulator . Auto stało tydzień bez odpału i takie cyrki , skrzynka bezpieczników sucha . Zostawiam problem na potem teraz śmigam 145
    hehehe, jakbym widział moją belle
    też sprawdź przednią szybe, zwłaszcza uszczelki trzymające ją. jak są szpary woda może cieknąć po słupkach na przekaźniki
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

adamo
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bobryt Zobacz post
    hehehe, jakbym widział moją belle
    też sprawdź przednią szybe, zwłaszcza uszczelki trzymające ją. jak są szpary woda może cieknąć po słupkach na przekaźniki
    Skąd ja to znam... Woda po słupku wprost na przekaźniki...